Hotel za pse Zagrebački duhek

12.03.2022., subota

Proljetni vrtić ft. humanitarna akcija sakupljanja pomoći za Ukrajinu

Dragi svi, usprkos teskim danima u ozracju Ukrainskog rata, nastojimo ne gubiti nadu a zelite li se prikljuciti i nasoj humanitarnoj akciji za pomoc Ukrajini, svakako posjetite stranice Croatian Wildlife Research and Conservation Society te suradnicke nam udruge Dobro Dobrim DoDo!
Sve informacije mozete dobiti i izravno u Duheku!
U meduvremenu, nastojat cemo vam razvedriti dan s par novih slikica naseg veselog drustva!
Vas Zagrebacki duhek kiss


- 21:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.01.2022., ponedjeljak

U Novu 2022. zajedno!

Dragi naši, još je jedna divna godina za nama a novu smo 2022. dočekali, kao i uvijek, u najboljem društvu! Dok su neki od štićenika iz našeg pasjeg vrtića novu 2022. dočekali doma sa svojima, drugi su nam se pridružili u dočeki i, maksimalno zaštićeni od vanjskih zvukova petardi, novogodišnju noć proveli ušuškani u svoje krevetiće uz pasje grickalice.
Siječanj nam brzo odmiče, psi u vrtiću nam naočigled rastu a svi zajedno željno isčekujemo proljeće! Iako nam je ova zima možda siromašna snijegom(na žalost naših klinaca, što ljudskih što pasjih i – zlobno ću priznati – na sreću moju!), nipošto nije siromašna igrom, šetnjama, divnim zaigranim bljeskovima boja u dlaci naših gostiju i, ponajviše, ljubavlju kojom takvi momenti odišu u svakom kutku našega doma… A on je topao i siguran!
Neću reći da nema teških trenutaka; pet sitting daleko je zahtjevniji i odgovorniji poziv no što se to na prvu čini! Neki mladi psi, posebice oni koji se tek uče obavljanju nužde vani, zahtijevaju česte šetnje(mislim, zaaaista česte, česte u tipu svakih sat vremena!). Drugi zahtijevaju trening i socijalizaciju. Neki su vrlo reaktivni, neki su plahi, a neki u sebi nose teške priče kojih početak i sredinu nikada nećemo doznati…na nama je, međutim, da im napišemo sretan kraj!
O, ima tu i oglodanih štokova, obuće i namještaja. Ima i blata na psećim i (posebice) mojoj personi, ima tegljenja pasa koji ne mogu sami niz i uz stepenice, ima sati, dana i godina strepnje nad onima koji su stari, alergični i kronično bolesni, oko moje stalno mora biti “oko sokolovo” jer vani ima krasno-nejestivih stvari(i još više interesenata na mojim lajnama da ih pojedu!). Ima dlaka, ogrebotina, ugriza u igri, davanja terapija i odlaska veterinaru… Ima piškenja i kakanja po doma, razlivenih hektolitara vode iz na stotine zdjelica kroz godine, ima smijeha, igračaka svih vrsta i veličina, ima natjeravanja poligonom za pse i Maksimirom, ima na stotine rođendana i pasjih tortica u ovih 13 godina koliko se bavim ovim poslom, ima njege šavova nakon sterilizacija, ima na stotine treninga i na milijune poslastica… ima na milijarde koraka u šetnjama, i milijadre kilometara iza nas… i ima nebrojeno mnogo uspomena, dok nove – zahvaljujući svima VAMA! – tek stvaramo…
No, ponajviše od svega, ovdje, u “Zagrebačkom duheku”, ima ljubavi.
To je jedini kapital s kojim sam započela ovaj posao, posao koji traje svakodnevno doslovno od 0-24h, i koji uopće nije posao(samo ga tako moram definirati radi porezne) već je – lifestyle.
I moj smisao života. Nešto za što sam znala da ću raditi još i davno prije no što je uopće nastalo u katalogu zanimanja.
Zagrebački duhek nije “samo” vrtić ili hotel za pse i ostale kućne ljubimce; to je način života. Života kojeg ste neprocijenjiv dio svi Vi!
I zato vam svima od SRCA HVALA!
Uz najbolje želje, uživajte nam u slikicama siječanjske ekipe i puno velikih pusa od svih nas, dvonožnih i četvoronožnih!

Oznake: Zagrebački duhek, hotel za pse, hotel za kućne ljubimce, vrtić za pse, šetnja pasa, čuvanje i šetnja pasa, Zagreb


- 23:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

01.11.2021., ponedjeljak

"Zagrebački duhek" više od jednog desetljeća s Vama!

Vaš ljubimac naša je ljubav, i to dugogodišnja!kiss
Štoviše, "Duhek" je prevalio više od jednog desetljeća u pet care business-u, pa trebate li vrtić za svog psa(day care), boravak s noćenjem, šetnju, grooming ili dresuru - obratite nam se s povjerenjem!
Ovdje smo za Vas i Vaše peseke, mace, glodavce i ptičice jos od 2010. godine, kao prvi registrirani obrt te vrste na području grada Zagreba i šire okolice, jedino što u 2021. imamo i jedan novitet u ponudi - dog grooming!
Planirate li put ili odgađate nabavku psa kojeg ste si oduvijek željeli samo stoga što ne znate gdje ga ostaviti tijekom vremena koje provodite na poslu - svakako prosurfajte naše stranice jer se na njima vrlo vjerojatno krije riješenje baš za Vas!
A, svakako ne zaboravite i na vrijeme rezervirati mjesto za Vašeg ljubimca tijekom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana! sretan
www.groom-room.net
www.duhek.com

Oznake: Zagrebački duhek, hotel za kućne ljubimce, hotel za pse, vrtić za pse, socijalizacija pasa, dresura pasa, grooming, čuvanje pasa, šetanje pasa, čuvanje kućnih ljubimaca


- 22:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.09.2021., subota

Vrtić za pse – rujan 2021.

Dragi naši, kako nam rujan odmiče, ovo nam je jutro osvanulo i s prvim kapima kiše, kao svojevrsni preludij u jesen, no ne dajte se zastrašiti tmurnim oblacima ovoga vikenda – u Zagrebačkom je duheku uvijek vedro i šaroliko a u nas su pseći vrtić dobrodosli svi!
Imamo dlaka, perja, šapica, kljunova i pandži, a nađe se i pokoja peraja!No bez brige, svi smo vam mi ovdje jako dragi i svi nosimo jedan specifični trade mark: onu iskonsku nevinost kakvu mozete naći samo u očima djece i životinja!
Voli vas Vaš "Zagrebački duhek"



Oznake: Zagrebački duhek, čuvanje pasa, vrtić za pse, šetnja pasa, dresura pasa, socijalizacija pasa, hotel za pse, salon za pse Maksimir, čuvanje kućnih ljubimaca


- 21:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.07.2021., utorak

Na ljetovanju kod "Duheka"

Dok nam se ljeto šepuri vrućim sunačanim zrakama pa većina ljudi hrli na obalu, svi mi iz "Duheka" svakako vam želimo nezaboravno ljetovanje!
No, da biste se na more zaputili bezbrižno, obećajemo vam da će se sve životinjice kod nas na skrbi provesti podjednako dobro kao i vi! cerek

Oznake: Zagrebački duhek, pet sitting, hotel za pse, vrtić za pse, čuvanje pasa, čuvanje kućnih ljubimaca, školica za pse, salon za pse, dresura pasa, šetnja pasa, grooming


- 23:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.05.2021., petak

Čuvanje + dresura +SOS veterinarski grooming :-)

"Zagrebački duhek" je mjesto gdje psa mozete ostaviti na čuvanju od nekoliko sati, već po cijeni od 10 kn/h, pa sve do nekoliko tjedana, ujedno ga okupati, ošišati te čak i školovati!

Labradora Spocka smo, kao i obično, uglancali do visoka sjaja a kako je kod nas, srećom, uz čuvanje došao i na grooming, duboko u uhu smo mu našli i jednog grdog krpelja, što je sada uspiješno sanirano! Sljedeći SOS grooming slučaj nam je mala Maza, čiji se 5. nokat gotovo već zabio u tkivo, a što se vlasnici nisu usuđivali sami podrezati zbog Mazine nesuradnje, kao i Mila, koja nam je došla s klasom među mekušima i, potom, otišla doma zdrave i čiste šapice! B
Sve su to slučajevi koji zahtijevaju određeni stupanj iskustva i znanja, stoga - bilo da za svog psa trebate čuvanje, uređivanje ili trening - obratite nam se s povjerenjem!
U cijenu čuvanja uključen je i standardni pribor i oprema za pse poput zdjelica, vrečica za drekec, lajni, i td. Naime, u slučaju da imate fleksericu, koristimo svoje lajne za šetanje kako bismo izbjegli nepotrebna zapetljavanja u slučaju šetnji više pasa odjednom! U cijenu boravka uključen je i smještaj s krevetićima i foteljicama za pse tako da, izuzev psa samog i hrane te veterinarske knjižice kao potvrde o redovitom cijepljenju, ne trebate ponjeti apsolutno ništa drugo!
Za svakog psa na boravku svakodnevno vam šaljemo i pregršt slikica i videa, a davanje terapije, kuhanje ili skrb za pse s posebnim potrebama(dijabetičari, paraplegičari, alergičari) ne naplaćujemo posebno!
U slučaju nam baš dođete i zapetljani, bez brige - vraćate se doma raspetljani i, najvažnije od svega, zdravi i sretni! cerekkiss
Kontakt: ivana@duhek.com
091 7334 456 - Ivana
www.groom-room.net


Oznake: Zagrebački duhek, pet sitting, salon za pse, grooming, čuvanje pasa, čuvanje kućnih ljubimaca, Zagreb, maksimir, dresura pasa, socijalizacija pasa, vrtić za pse, šišanje pasa


- 19:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.04.2021., utorak

Naš članak o psima objavljen na portalu Udruge gradova u Republici Hrvatskoj :-)

Dragi naši, s ponosom vam predstavljamo još jedan od naših članaka objavljenih na portalu Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, a čija su tematika upravo - psi!
U nadi da ćemo vas ovim člankom još malo više približili fascinantnom svijetu pasa u svim njegovim pojavnim oblicima, pozdravljamo vas do sljedećeg članka i nove avanture sa znanim nam i neznanim životinjama!
Vaša Ivana



K9 ili K-9 je drugo ime za ono što je najčešće poznato kao policijski pas, dok je istovremeno homofon riječi “canine” (Canidae, pseći).

Proljetnim sumrakom zagrebačkog Jelkovca, stapajući se sa sjenama i pognute glave nesigurno istražujući pedalj po pedalj tla, luta životinja… Trzajući se na svaki šum, relativno kratka repa većinu vremena podvučena pod noge, i svakog koraka iskrzana strahom, lako biste je zemijenili za kakva sitna, prestrašena psa. Njezinih desetak kila umotanih u zlatnosmeđe krzno nije odabralo biti ovdje, kao što nije odbralo ni biti meta još jedne senzacionalističke medijske hajke u vidu spektakularnih natpisa na gotovo svakom portalu koji sam posljednjih dana imala prilike otvoriti…No, šuma i livada sve je manje dok se grad širi u svim smjerovima nesmiljenom brzinom, a ona je samo još jedan u nizu oportunista što će ovoga proljeća hranu potražiti u okolini ljudskih nastambi. Uhvatila sam joj pogled tek na djelić veličanstvene sekunde neki dan, no i to je bilo dovoljno da mi kaže sve.
Šakal koji je punu stotinku stajao preda mnom bila je majka, baš poput mene.
Njezina jedina ambicija, međutim, nije bila poklati svu djecu iz obližnjeg vrtića, kao što su to mediji „suptilno“ insinuirali, već nahraniti vlastitu (i to ne našom!) te pronaći miran kutak ovog nesigurnog Univerzuma, koji će joj jamčiti ono što joj po prirodi i pripada: opstanak.
Sljedeći je poziv dolazio je iz Samobora. Žena koja ga je uputila poslala mi je i nekoliko fotografija još jednog čudesnog ali ustrašenog bića koje je već neko vrijeme posjećivalo njezino dvorište, a koje bi uskoro moglo postati meta lovaca iz jednog od hrpe lovačkih društava u okolici…
No, kako skloniti ovu lisicu na sigrno, ukoliko ne znaš gdje joj se nalazi leglo?!
Zvijer koja je tijekom vremena postala rabiesni sinonim?
Ili još jedna zabrinuta majka?
U sobi sa mnom, u trenutku kada pišem ovaj članak, nalazi se četiri canida.
S canidama radim svaki bogovetni dan proteklih 13 godina.
Lisa, najstarija od njih, nema pojma što je to vuk; ona je zlatni retriver čija je jedna od primarnih funkcija proteklih 13,5 godina, koliko je sa mnom, ležanje na podu sobe u svrhu spopikavanja ljudi preko nje. Taksonomski bih je ipak svrstala u veprove jer kad je vani, pretežno boravi u kaljužama.
Popi je nekakav crni zblendani ovčar na čuvanju, koji samu sebe protekla dva dana smatra vukom jer je sa mnom gledala dokumentarac o njima.
Lady je nešto veliko i crno što smo pokupili s ceste i odlučili je udomiti. Sada je kod nas na „privremenom čuvanju“ 11-i-kusur godina, čipirana je na mene i živo je zaboli u koju je taksonomsku porodicu svrstavate, dokle god može smetlariti po kvartu, po čemu se zapravo nimalo ne razlikuje od čagljeva!
Moki, pas pasmine basenji na čuvanju, samouvjereno smatra da je mačka.
Svi su oni, međutim, dio ovoga članka čiji je cilj predstaviti vam – Canidae!

Porodica: Psi (Canidae)
Red: Carnivora (Zvijeri)




Evolucija canida započela je prije oko 40 milijuna godina u kasnom eocenu, u Sjevernoj Americi. Porodici Canidae pripadaju lisice, čagljevi, kojoti, vukovi te domaći psi. Današnji canidi potječu iz skupine drevnih zvijeri iz porodice Miacidae – životinja sličnih lisici, samo s tom razlikom što su tada još mogle uvlačiti pandže – da bi se daljnjim razvojem porodica Canidae razdvojila u tri razvojne linije, odnosno potporodice – dvije izumrle: Hesperocyoninae i Borophaginae, te sadašnju potporodicu Caninae. Recentna potporodica (Caninae) danas broji 13 rodova i 37 vrsta, pri čemu se recentni psi mogu podijeliti na tribus pravih lisica (Vulpini) i tribus pravih pasa (Canini). Doduše, u tribusu pravih pasa ima i više vrsta koje su zapravo vrlo slične – lisicama!
Domaći pas (Canis lupus familiaris) vjerojatno je prva udomaćena divlja životinja ikad!
Najstariji fosilni ostaci koji ukazuju na domestikaciju psa stari su između 12.000 godina (nalazište u Izraelu) i 15.000 godina (nalazište u Njemačkoj).
Međutim, čini mi se da u pogledu samog procesa domestikacije pasa, što ga više proučavaš, manje toga znaš! Teorije se isprepliću, obaraju ili podržavaju jedna drugo, pa se jedna struja priklanja tezi vučjeg podrijetla domaćeg psa, dok druga pak zagovara tezu postanka domaćeg psa od zajedničkog vučjeg pretka nalik lisici.
Ono što nesumnjivo stoji jest činjenica da su psi danas su rasprostranjeni na svim kontinentima svijeta, dok ih prvobitno nije bilo u Australiji, na Novom Zelandu, Novoj Gvineji, Madagaskaru i Antarktici, gdje su naknadno prošireni djelovanjem čovjeka.
Timothy Hugh Clutton-Brock, britanski zoolog poznat po svojim komparativnim studijama ponašanja u ekologiji sisavaca, objašnjava fenomen domestikacije pasa kao dva isprepletena procesa. Prvi, biološki proces nalik je prirodnoj evoluciji u kojoj su životinje-roditelji postale reproduktivno izolirane od divlje populacije te formirale malu, temeljnu skupinu, koja se u početku temeljila na parenju u srodstvu i koja je time pretrpjela i stanoviti genetički otklon. Nadalje, takve temeljne skupine rastu i genetski se mijenjaju prirodnom selekcijom uslijed promjena okoliša i utjecaja čovjeka. Međutim, takvi pitomi vukovi postaju sve manje slični svojim precima jer su prirođeno nepostojane karakteristike (poput boje krzna, nošenja ušiju ili repa te veličine i proporcije udova) promijenjene kombinacijom prirodne i umjetne selekcije.
Drugi, društveni proces, započeo je kada su praljudi prisvojili i integrirali (pra)pse u svoje zajednice. („The domestic dog“, Serpell, 1995.)
Nakon ledenog doba, mezolitska su se društva počela kontinuirano naseljavati, što je kreiralo prostor pitomijim vukovima za daljnju domestikaciju. Vođeni novim, lako dostupnim nalazištima hrane, ti pitomiji vukovi vjerojatno su bili manje genetski predodređeni bježanju od ljudi, čime su svakako stekli i prednost prilikom selekcije naspram onih divljih. („Dogs: A New Understanding of Canine Origin, Behavior and Evolution“, Raymond and Lorna Coppinger , 2001.)
Nadalje, teritoriji određenih vučjih čopora vjerojatno su formirani u blizini ljudskih naselja i stoga što su ih ona prirodno štitila od ostalih, manje prijateljski raspoloženih čopora vukova ili plemena ljudi. Ovo je potom rezultiralo kreiranjem svojevrsnog „ekološkog prostora“, koji je dalje olakšavao (pra)psima nove morfološke i genetske promjene, a koje su, na posljetku, vodile i razvoju domaćeg psa.
Izuzev fizičkih karakteristika, psi su uslijed kontinuirane domestikacije bili podvrgnuti i znatnim promjenama u ponašanju pa se domaći pas transformirao u mirniju, nježniju i odaniju životinju od svog divljeg pretka – vuka. Jedna od omiljenih kvaliteta pasa svakako je sklonost zadržavanja karakteristika šteneta i u odrasloj dobi, što je najvjerojatnije također adaptacija nastala prilikom procesa domestikacije.
Ostale razlike u ponašanju uključuju uzorke agresivnog ponašanja između vrsta. Naime, kada vukovi postanu spolno i društveno zreli, skloniji su agresivnije i direktnije konkurirati za društveni status, a i stil tučnjave im se znatno razlikuje! Dok psi ograničavaju svoj napad na glavu, vrat i ramena, vukovi više koriste blokade tijelom te napadajući ekstremitete stavljaju protivnika u ranjiviju poziciju. Jedinstvena kvaliteta poticana kod domaćeg psa jest i spremnost na toleranciju nepoznatih, dok tipični vuk ne prihvaća nepoznate jedinke unutar ustaljenog čopora. Ujedno, vuk je oprezan u blizini ljudi te ima nisku granicu tolerancije pri započinjanju sukoba. Druga značajna razlika je u tome što psi fizički i spolno sazrijevaju mnogo ranije od vukova. Psi postaju spolno zreli u dobi od 7-10 mjeseci, dok vukovi postaju spolno zeli u dobi od, otprilike, 22 mjeseca. Uz to, psi se redovito pare s više patnera, kuje se tjeraju dvaput godišnje, a mužjak psa plodan je tijekom cijele godine. Vukovi su, s druge strane, selektivni i imaju jednog partnera čitav život; vučica se tjera jednom godišnje, a testisi mužjaka van sezone parenja atrofiraju pa je mužjak plodan samo jednom godišnje. Još jedna bitna razlika je ta da psi laju u znak upozorenja i obilježavaju teritorij uriniranjem, što vukovi čine daleko rijeđe! I, na kraju krajeva, vukovi formiraju vezu s čovjekom jedino u slučaju izostanka utjecaja odraslih pripadnika vlastite vrste i straha. S druge strane, psi se lako vežu uz ljude a, kada mogu birati, preferiraju društvo čovjeka naspram društva ostalih pripadnika svoje vrste. Pas je nastavio evoluciju te je, s vremenom, postao priučen za okupljanje i obranu stoke, za lov i sl. Daljnji procesi planskog uzgoja odabirom određenih urođenih osobina, danas nam daju preko nevjerojatnih 400 različitih pasmina pasa – dakle, raznolikost kakva nije poznata niti kod jedne druge vrste – po čemu je pas zaista jedinstven! I tako, danas imamo „Pas vs. Vuk“ situaciju, kao već legendarne oportuniste; međutim, ova davno diskonektirana braća i dalje mogu imati itekako konektirane sestre, da se tako izrazim…
Jer, vidite, krv nije voda pa se križanjem vukova i pasa i dalje dobiva plodno potomstvo!

Legendarni „Dire wolf“ uopće nije bio vuk!

Canis dirus ili „Dire wolf„ iz „Igre prijestolja“(hrv. „strašni vuk ili strahovuk“), jedan je od najpoznatijih drevnih grabežljivaca Sjeverne Amerike, koji se pojavio jednako tajanstveno kao što je i nestao. Strašni vukovi, koji su na kraju posljednjeg ledenog doba izumrli s mamutima i sabljastim tigrovima, dugo su se smatrali bliskim rođacima nešto manje strašnih sivih vukova, kakvi nam i danas lutaju Velebitom; međutim, nova analiza njihove (naravno, strašne) DNK otkriva da su umjesto pretpostavljenog linka sa sivim vucima, prešli zapravo poprilično osamljeni (ali isto strašni!) evolucijski put. Naime, toliko se razlikuju od ostalih vukova, kojota i pasa da jednostavno ne mogu pripadati rodu koji uključuje te životinje! Umjesto toga, potrebna im je potpuno nova znanstvena klasifikacija. Arheološka otkrića dokazuju da su strašni vukovi živjeli u Sjevernoj Americi prije otprilike 250 000 do 13 000 godina a bili su oko 20% veći od današnjih sivih vukova. Putovali su u čoporima, loveći bizone, drevne konje, a vjerojatno čak i male mamute i mastodonte. Znanstvenici su strašne vukove dugo klasificirali kao Canis dirus, stavljajući ih u isti koš sa sivim vukovima, kojotima i psima, no novootkriveni genetski materijal strašnog vuka otkrio je jedno sasvim novo evolucijsko obiteljsko stablo, što će reći da strašni vukovi zauzimaju vlastitu lozu, različitu od onih iz kojih su potekli afrički šakali, sivi vukovi, kojoti i psi! “Iako izgledaju poput vukova, strašni vukovi zapravo nemaju nikakve veze s vukovima”, kaže Angela Perri, zooarheologinja sa Sveučilišta Durham, i jedna od vodećih autorica studije. Angela Perri i njezini kolege također su analizirali i proteine iz kolagena strašnog vuka, što je podjednako podržalo podjelu između vrsta. Sve veći dokazi uvjerili su tim da preporuči potpuno izbacivanje groznih vukova iz roda Canis te njihovo svrstavanje negdje drugdje unutar veće obitelji Canid, koja – osim vukova i kojota – uključuje lisice i druge psolike mesojede. Vukovi će time postati Aenocyon dirus, što je naziv predložen 1918. godine, ali koji su mediji, kako mi se čini, sasvim zanemarili. Genetska analiza nadalje otkriva kako su ovi grabežljivci vjerojatno evoluirali u Americi, gdje su stotinama tisuća – ili možda čak i milijunima godina – bili jedina vukolika vrsta ovog kontinenta. Strašni su vukovi svakako bili jedna od najčešćih i najrasprostranjenijih velikih zvijeri u pleistocenskoj Americi, no relativno je malo poznato o njihovoj evoluciji ili izumiranju. Dakle, premda su morfološki bili slični sivom vuku, strašni vukovi bili su, kako vidite, vrlo divergentna loza koja se odvojila od živih canida prije oko 5,7 milijuna godina. Za razliku od brojnih primjera hibridizacije ostalih canida, nema dokaza o protoku gena između strašnih vukova i sjevernoameričkih sivih vukova ili kojota. To sugerira da su se strašni vukovi razvili izolirano od pleistocenskih predaka ovih vrsta, dok su preci sivih vukova i kojota evoluirali u Euroaziji te kolonizirali Sjevernu Ameriku tek relativno nedavno!

A kada smo kod canida, najkarizmatičniji pas naših područja svakako jest gore spomenuti sivi vuk (Canis lupus) koji je, ni manje ni više, vrsta psa iz roda Canis.
Veličina i težina vukova jako se razlikuje jer nastanjuju vrlo velika i različita područja.
Najveći vukovi žive u šumskim područjima Latvije, Bjelorusije, Aljaske i Kanade a dosežu dužinu od vrha njuške do početka repa do 160 cm, dok sam rep pridodaje daljnjih 52 cm. U grebenu su visoki oko 80 cm, a mogu doseći težinu do 80 kg. Najmanji pak vukovi žive na Bliskom Istoku i na Arapskom poluotoku. Duljina tijela im je oko 80 cm, masa 20 kg a rep je dug oko 29 cm. Ženke su oko 2 do 12 % manje od mužjaka te 20 do 25 % lakše od njih.
Vukovi „made in Croatia“ su, u nekom prosjeku, od njuške do vrha repa dugački oko 170 cm, i teški oko 31 kg. Većina vukova nastanjuje travnata područja i šume no, premda je vuk danas poznat primarno kao šumska životinja, to je posljedica činjenice da ga je čovjek već odavno istisnuo s otvorenih područja.
Svi vučji čopori imaju teritorije čija veličina ovisi o količini plijena, kao i terenu. Veličina teritorija kreće se negdje između između 20-ak do nekoliko tisuća kilometara i često varira zbog migracije plijena. Čopor često obilazi svoj teritorij i obilježava ga urinom i izmetom premda se obilježavanje teritorija provodi i preko žlijezda na šapama, kao i lizanjem ili trljanjem tijela o obližnje drveće i kamenje. Na ovaj način određeni čopor signalizira drugim vukovima da im pripada određeno područje, što također čine i zavijanjem. Vukovi su iznimno teritorijalne životinje, pa ipak, sukobi između čopora relativno su rijetki jer se obično međusobno izbjegavaju. S druge strane, u slučaju da nepoznati vuk upadne na teritorij određenog čopora, čopor će ga odmah otjerati ili ubiti. Današnja populacija vukova u Hrvatskoj dio je veće Dinarsko-balkanske populacije koja nastanjuje Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te se nastavlja na jug Dinarida. Za čitavu ovu populaciju procjenjuje se da broji oko 3900 vukova te da je uglavnom stabilna tijekom zadnjih nekoliko godina. Prema procjenama Hrvatske agencije za okoliš i prirodu iz 2015. godine, u Hrvatskoj živi 156 jedinki, podjeljenih u 49 čopora, pri čemu se rasprostranjenost populacije vuka prostire se na području 9 županija: Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Istarske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske te Dubrovačko-neretvanske.
Prosječni čopor u Hrvatskoj populaciji vukova broji 5 – 7 jedinki, među kojima je dobro uspostavljena struktura uzajamnih odnosa, koji ujedno omogućavaju da čopor djeluje kao cjelina. Cijeli čopor izuzev najmlađih vukova sudjeluje u lovu, a na našim prostorima plijen im je najčešće jelen, srna, divlja svinja te manji sisavci poput zeca. U krajevima u kojima bilježimo deficit divljeg plijena, vukovi se nužno orijentiraju na stoku. Naravno, ovo je ujedno razlog zbog kojeg ga velik broj uzgajivača stoke smatra omraženom štetočinom, što je i razumljivo s obzirom na štetu koja time nastaje; pa ipak, mi smo, kao i obično, na strani vuka.
Zašto?
Stoga što smo ponajviše sami odgovorni za ovakvo ponašanje!
Naime, uništavanjem i zaposjedanjem sve većih površina prirodnog staništa sve većeg broja vrsti te, unutar njih, jedinki divljih životinja, izravno smo odgovorni za nedostatak hrane na koju dotične – baš poput nas samih! – imaju prirodno pravo! U nedostatku biljne hrane zbog zauzeća prostora u korist domaćih životinja, divlji su biljojedi primorani na uzmak i migracije, koje slijede i njihovi prirodni predatori. Međutim, ni taj prostor za uzmak nije neograničen – štoviše, vrlo je nedostatan – pa životinje u svrhu pukog preživljavanja naginju drastičnim mjerama: naseljavaju prigradska i gradska područja, nekadašnje livade zamjenjuju poljoprivrednim površinama, a u nedostatku prirodna plijena, predatori se okreću onom domaćem. Takva je situacija posebice u Dalmaciji.
Ono što im je svima zajedničko jest, da na kraju ove otužne balade, dobiju etiketu „štetočina“.
Priroda, međutim, u samoj svojoj strukturi, ne poznaje ovakvu neravnotežu.
Uzrok mu je samo jedan: čovjek.
Vukovima je pak (ako ga kojom srećom i imaju izvan granica poljoprivrednih dobara i područja prenamijenjih za ispašu ovaca), potreban velik životni prostor jer je plijen čak i u donekle prirodnom staništu, relativno rijedak i raštrkan!
Dakako, vukovi traže slabije, starije i bolesne jedinke koje mogu lakše uhvatiti, čime izravno održavaju “zdravlje” populacije plijena i, posljedično, cijelog ekosustava.
Ovo je ujedno službeno gledište koje i mi zauzimamo, škiljeći iz gustiša natrag na čovječanstvo iz (još uvijek upitne) vučje perspektive…
Što se tiče prirodnog očuvanja populacije, sezona prenja za vukove počinje još tijekom zime, od siječnja do travnja, ovisno o klimi određenog područja. Ženka nakon dva mjeseca skotnosti donosi 4 – 7 vučića, koji su svi potomci samo roditeljskog alfa-para, a čija je veza najčešće doživotna. Mladunci tijekom proljeća i ljeta odrastaju na okupljalištima čopora, koja se prepoznaju po ostacima kostiju, izmeta, dlake i ostalih vučjih tragova.

Lisica ili crvena lisica (Vulpes vulpes) je najrašireniji divlji predstavnik porodice pasa u Europi, te je ujedno najveći pripadnik roda Vulpes, kao i najrašireniji pripadnik reda Carnivora u geografskom smislu. Dužina tijela joj je 90-130 cm, visina 35-40 cm, a masa 7-10 kg.
Krzno joj je s gornje strane tijela crveno a s donje bijelo; međutim, tonovi boje se mijenjaju ovisno o području koje nastanjuju, gornji dio od crvenkastožute do tamno crvenosmeđe, a donji od čisto bijele pa do sive boje škriljevca. Donji dijelovi nogu su joj crni. Područje na kojem živi lisica vrlo je veliko. Obuhvaća Europu, umjerena i suptropska područja Azije, u Africi područje sjeverno od Sahare i Sjevernu Ameriku. U 19. stoljeću ljudi su donijeli lisicu u Australiju gdje je, kao invazivna vrsta, postala velik ekološki problem za autohtonu populaciju sisavaca i ptica.
Kako je lisica prehrambeni oportunist, nema neke strogo određene zahtjeve u odnosu na životni prostor. Šume, travnjaci, kao i poljoprivredne površine a, u novije vrijeme, i predgrađa gradova područja su u kojima je možemo susresti.
Lisice su samotne životinje, a u pogledu izbora plijena, najviše love glodavce, ćime izravno utjeću na kontrolu njihove populacije u prirodi. Osim glodavaca, love i zečeve, ptice, ribe, kukce, žabe i guštere, dok se u nedostatku živog plijena, okreću i strvinama. Vole i biljnu hranu pa ćemo na njihovu meniju naći i bobice ili voće, no nisu sklone „smetlarenju“ (za razliku od mojih pasa…). Poput ostalih canida, lisice održavaju svoj teritorij s kojeg tjeraju druge lisice, dok na njemu borave isključivo obiteljske grupe. Veličina teritorija ovisi o plijenu te dostupnosti jama za kopanje, koje lisicama služe za odmor, bijeg i razmnožavanje. Jame, međutim, lisice najčešće ne kopaju same, već ih preuzimaju od majstora jamara – jazavaca, a čije jame redovno imaju zgodne etaže te nekoliko izlaza u slučaju opasnosti! Lisice se pare u siječnju i veljači, i to s više mužjaka, od kojih jedan ostaje uz ženku i pomaže joj podizati mladunce. Nakon skotnosti u trajanju od pedesetak dana, lisica koti od 3-5 beba. Mladunci postaju samostalni nakon navršena četiri mjeseca života, a spolnu zrelost dosežu u dobi od 10 mjeseci. Konačno, napuštaju majku u dobi od oko godinu dana.
Nažalost, lisica ima i jedan jako negativan „trade mark“ – bjesnoću.
No, kakva je situacija s bjesnoćom na našim područjima danas?
Obazrimo se na trenutak na ne tako davnu povijest. Prije priključenja Hrvatske Europskoj Uniji, došao nam je i nalog iz Bruxellesa koji je nalagao da se u Hrvatskoj mora iskorijeniti bjesnoća kod svih životinja, kako domaćih, tako i divljih, i neovisno radi li se o urbanim ili ruralnim područjima, što su podržali i hrvatski veterinarski stručnjaci te epidemiolozi. Zbog toga su se počele provoditi agresivne akcije oralne vakcinacije lisica, koje su uključivale postavljanje na stotine tisuća oralnih mamaca s ampulama cjepiva protiv bjesnoće bacanjem iz zrakoplova.
Zahvaljujući toj akciji, u Hrvatskoj danas bjesnoće praktički i nema, iako je sve do prije nekoliko godina ona bila prisutna čak i u Zagrebu! Primjerice, 2010. zabilježena su 64 slučaja kod domaćih životinja – 35 pasa i mačaka, od kojih nekoliko i u hrvatskim gradovima. Bilo je tu i bijesnih ovaca, koza i goveda. No, ipak je bilo najviše bijesnih lisica – njih 584!
Ipak, nad lisicama i dalje lebdi ta jeziva aura pa velik broj ljudi, kada primjeti lisicu u urbanom području, prvo posumnja da se radi o zaraženoj jedinki. Međutim, glavni uzrok silaska lisica u gradove, posebice tijekom proljeća, kada imaju mlade, mnogo je banalniji. Naime, većinom se radi o mamama u potrazi za hranom za svoje leglo!

Čagalj, šakal ili zlatni čagalj (Canis aureus) najraširenija je vrsta čaglja na svijetu a genetska istraživanja pokazala su da je rodbinski bliži sivom vuku i kojotu. U duljinu naraste 120 cm (od čega na rep otpada 30 cm), u visinu do 50 cm, mase je oko 10 kg. Vrlo je prilagodljiva vrsta koja se hrani raznom vrstom hrane, a i živi u klimatski različitim uvjetima, tako da ga nalazimo od afričkih savana, preko planina Kavkaza, sve do šuma Indije. U Hrvatskoj je ponajviše raširen u cijeloj Dalmaciji i priobalju sve do Istre, a također se pojavljuju u istočnoj Slavoniji i Baranji, kao dio oporavljene populacije iz Mađarske.
Naravno, kao što ste uočili, susrećemo ih i u predgrađima Zagreba!
Čagljevi formiraju monogamne parove i brane svoj teritorij od drugih parova, označavajući ga mokraćom ili izmetom. Teritorij može biti dovoljno velik i za mladunce roditeljskog para, koji još uvijek nisu osnovali svoj teritorij. Ponekad se okupljaju u manje čopore, na primjer, pri hranjenju na nekoj od strvina, ali najčešće love sami ili u paru.
Najaktivniji su u zoru i uvečer. Hrane se malim glodavcima, voćem, kukcima i strvinama pa su, shodno tome, itekako potrebni su da bi održavali ravnotežu u prirodi!
Novinski natpisi, međutim, nimalo ne pomažu prirodi, a čagljevima još manje! Istražujući materiju, naišla sam na xy priča o napadima krvoločnih čagljeva na lovce, koji su se od zvijeri potom morali braniti puškom. Priče mi ne drže vodu stoga što jedna sitna životinja od jedva desetak kila jednostavno fizički ne može ugroziti lovca od stotinu-i-kusur kg, i to još oboružanog puškom! Plus, da još jednom naglasim, čagljevi su iznimno plahe životinje!
Ne, nešto tu ne štima; čagalj će ugristi čovjeka jedino ako je sasvim satjeran u kut, u slučaju krajnje nužde i samoobrane… No, kako konkretno izgleda zlatni čagalj u odnosu na čovjeka, kakve je prirode i koliko je „krvoločna zvijer“, svakako možete provjeriti u ovom izvrsnom članku o udruzi „Zlatni čagalj“ i njihovim štićenicima!

Priroda canida

Teško je donijeti neki smislen zaključak o općem ponašanju pripadnika porodice canida, a koje bi bilo zajedničko svim vrstama. Uzrok tome je taj što se pojedini rodovi i vrste unutar ove porodice znatno međusobno razlikuju. Primjerice, iako su sve vrste canida po definiciji mesojedi, te stoga sve imaju „hunting drive“, nagon lova i ubijanja, on se značajno razlikuje od vrste do vrste (primjerice, vukovi i domaći psi).
Kao slično ponašanje kod svih canida veterinar i autor knjige „The healing touch of dogs“, Michael W. Fox, opisuje uvod u socijalni susret pripadnika iste vrste. Susret počinje uzajamnim njušenjem genitalnog i analnog područja, kao dijelom i ušiju, njuške te analnih žlijezda. Međutim, njušenje područja repne žlijezde opaženo je samo kod crvenih, arktičkih i sivih lisica, te nešto rjeđe kod prerijskih vukova, dok nikada nije registrirano kod domaćih pasa, koji vrlo rijetko uopće imaju repnu žlijezdu.
Dijelom su prepoznati i isti obrasci ponašanja između različitih vrsta pa tako Fox opisuje uspješan poziv na igru između chihuahue i prerijskog vuka, uzajamno pokazivanje podređenosti između mladih kojota i vukova, kao i trenutke igre odraslog vuka s odraslom crvenom lisicom.
U svakom slučaju, canida ima svakakvih, malih, velikih, čupavih i dlakavih. O njima su ispredane bezbrojne legende, napisane knjige i ispripovijedane priče, snimljeni filmovi i serije, neki su ušli u povijest kao pravi heroji, dok nas drugi svakodnevno spašavaju već samim svojim postojanjem…
Jednu divnu seriju slika, preuzetu sa stranice www.caninest.com, koja sasvim prikadno ilustrira njihovu različitost, donosimo vam i u prilogu ovog teksta a, neovisno o tome bili oni divlji ili pitomi, jednostavno ih volimo!
No, ključ ljubavi za bilo koju vrstu različitu od naše, u slučaju da vam ona nije već prirođena, jest razumijevanje.
U nadi da smo vas ovim člankom još malo više približili fascinantnom svijetu pasa u svim njegovim pojavnim oblicima, pozdravljamo vas do sljedećeg članka i nove avanture s znanim nam i neznanim životinjama!

Ivana Janković,
Croatian Wildlife Research and Conservation Society/”Zagrebački duhek”

Oznake: Zagrebački duhek, Croatian Wildlife Research and Conservation Societ, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, ivana janković, Psi, vukovi, Canidae, lisice, pasmine pasa, dresura pasa


- 23:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.03.2021., subota

AROMATERAPIJA I FITOTERAPIJA ZA PSE

Pripravci i tretmani u ponudi

Kada se radi o zdravlju, u svijesti ljudi sve više jača tendencija prema prirodnim pripravcima i ljekovima, a shodno tome, takva sredstva dobivaju sve veću popularnost u primjeni kada se radi o životinjskom svijetu i njihovu lječenju i zaštiti. Mnogi veterinari su počeli predstavljati prirodne načine terapije u svojoj praksi, uključujući i osteopatiju, homeopatiju, akupunkturu, cvijetne esencije i nedavno sve više aromaterapiju i fitoterapiju. Aromaterapija je prisutna u veterinarskim redovima svega nekoliko godina i svakako je novije grana a sve je zastupljenija odkako su aromaterapeuti i veterinari počeli prepoznavati kako životinje mogu imati velike koristi od ove prekrasne prirodne terapije.
Za ljude i životinje podjednako, eterična ulja imaju snažno antiseptičko, antivirusno, antibakterijsko, antifungalno, repelentno, detoksikacijsko i revitalizirajuće djelovanje. Vrste eteričnih ulja i pripravaka od njih su brojne, kao i njihove koristi u prevenciji i liječenju raznih stanja i bolesti. Dok neki pripravci djeluju sedativno, drugi djeluju kao imunoboosteri čime se povećava otpornost organizma na bolesti, odnosno, jača imunološki sustav. Neka se koriste kao suportivna terapija pri iscjeljivanju rana i vanjskih povreda, dok su druga inicirana kod mnogih složenih i kroničnih bolesti.
Eterična ulja se također koriste u kozmetičke svrhe i osobnu higijenu, kako ljudi tako i pasa, te za kontrolu mirisa i pročišćavanje zraka od prašine, mikroorganizama, dlaka životinja i alergena. Na primjer, pomiješamo li 50 kapi eteričnog ulja limuna i eukaliptusa u omjeru 50:50 boci sa špricaljkom ispunjenom destiliranom vodom, 70 % – nim alkoholom te nekom prirodnom kiselom bazom, npr. vinskim octom koji je, zbog mirisa, prihvatljiviji od npr. jabučnog, spravit ćemo izvrstan pripravak za osvježavanje i dezinfekciju zraka i prostora, podjednako efektivno i za prostore u kojima borave ljudi i životinje. Mnogi pripravci za kućnu higijenu i sredstva za čišćenje na prirodnoj bazi također se temelje na aromaterapiji i već su odavno priznati i prisutni diljem trgovina u mnogim proizvodima za čišćenje, pranje i njegu. Ova ista prirodna sredstva danas se mogu naći i kao baza proizvoda za kupanje za pse, preko šampona i pudera, sredstava dezinfekciju i čišćenje krevetića i prostora gdje pas boravi na prirodnoj bazi, sve do repelenata koji učinkovito odbijaju insekte i nametnike.
Uz sve navedeno, o prednostima prirodnih pripravaka pred sintetičkima ne moramo posebno niti pričati, posebice sa toksikološkog i alergijskog stanoviša.

U našoj ponudi dostupna su prirodna sredstva za njegu i zaštitu pasa, nastala upotrebom isključivo prirodnih sastojaka!

Sredstva protiv krpelja, buha, komaraca i papatača


Kako se u svom radu sa psima posebno često susrećemo s nametnicima i insektima koji ih prenose, svijesni smo opasnosti i potrebe zaštite kućnih ljubimaca sredstvima koja će insekte odbijati, stoga smo posebnu pažnju posvetili izradi upravo takvih pripravaka, koje vam sada i predstavljamo. Sva su ova sredstva izrazito blaga i sigurna za pse, vrlo učinkovita protiv nametnika te izrađena isključivo od prirodnih visokokvalitetnih eteričnih i baznih ulja provjerenih i priznatih proizvođača i marki (u svom radu koristim isključivo Oshadhi i Pranarom ulja).

Spot – on sredstvo protiv krpelja, komaraca i buha (5 i 10ml)

Sredstvo protiv krpelja, komaraca i buha je sredstvo na bazi prirodnih temeljnih i eteričnih ulja te učinkovito odbilja insekte, nametnike i prenosnike bolesti a nanosi se na način da se nakapa direktno na kožu psa, poput Advantixa ili Frontline-a.
Sredstvo sardrži aktivne komponente eteričnih ulja geranija, paprene metvice, lavande i limunske trave pomiješane u baznom ulju nevena, te djeluje izrazito njegujuće i regenerativno na kožu i dlaku, istovremeno učinkovito odbijajući insekte.
Jedna bočica dovoljna je, ovisno o veličini psa, za nekoliko aplikacija efikasnih 7-10 dana. Aplikaciju je stoga preporučljivo ponoviti svakih 10-14 dana ili kada god idete u prirodu u područja gdje ima krpelja.

Cijena: 5 ml - 55,00 kn, 10ml - 90,00 kn

Sredstvo protiv krpelja, komaraca i buha u spreju (30 ml)

Proizvod je na bazi prirodnih biljnih ulja geranija, paprene metvice, lavande i limunske trave koja odstranjuju buhe, krpelje i slične insekte. Netoksičan je i potpuno bezopasan za životinju a kao sredstvo zaštite protiv insekata mogu ga potpuno sigurno koristiti i ljudi. Ima ugodan miris te se upotrebljava samostalno ili kao dopuna u antiparazitnom tretmanu.
Prije korištenja protresite bočicu i upotrjebite na udaljenosti od 30 cm po krznu (dlaci) životinje. Pripazite da sprej ne dođe u dodir s očima i nosom. Ponovite tretman nekoliko puta tjedno ili svakom prilikom kada idete u prirodu.

Cijena: 70,00 kn

Aromaterapijski tretman za pse - usluge i cijene paketa

Tijekom posljednjih nekoliko godina znatno je porastao broj vlasnika pasa koji aromaterapiju smatraju alternativnim tretmanom dobrobiti pasa.
Odavno je poznato da uporaba esencijalnih ulja u humanoj terapiji smanjuje anksioznost i upale te znatno pomaže umanjiti štetne učinke stresa.
Ovdje ćete, međutim, otkriti i koje su blagodati korištenja aromaterapije za kućne ljubimce!

Što je aromaterapija za kućne ljubimce?

Ukoliko se slažete s našom pretpostavkom da svo zdravlje dolazi iz prirode - baš kao što se i sve tegobe generiraju iz nedostatka povezanosti s istom – na pravom ste mjestu! No, što je aromaterapija i kako je nastala?
No, da vas ovdje ne zamaram povijesnim činjenicama, recimo to ovako: biljke, baš kao i sva ostala živa bića na kugli Zemaljskoj, imaju određeni set urođenih zadaća, set onih praiskonskih poriva – a to su preživjeti, razmnožavati se te time omogućiti daljnji opstanak vrste! Da bi u tome uspijele, evolucijski su razvile određene mehanizme obrane ili naglašavanja osobina koje im pomažu u distribuciji reproduktivnog materijala. Neki od takvih mehanizama i više su nego očiti pa ruže, primjerice, imaju trnje te prekrsane boje i miris kojima privače insekte oprašivače...
No, izuzev ruža kao laičkog primjera, sve biljne vrste imaju određene manje ili više očite mehanizme koji im služe u različite svrhe: u nekim slučajevima privlače insekte za oprašivanje ili pak odbijaju štetnike; neki djeluju kao biljni hormoni, kao prirodni antibiotici ili kao prirodni antimikotici, dok drugi pak imaju antiparazitarna svojstva...
Dakle, upravo te čudotvorne tvari, ti spojevi čija je formula sakrivena duboko u esencijalnom kodu biljke i razvijana i testirana milijunima godina u magičnom i istinski ingenioznom laboratoriju same Prirode, nazivaju se esencijalnim ili eterčnim uljima!
Aromaterapija za kućne ljubimce dio je fitoterapeutske medicinske discipline koja koristi upravo te esencije te predstavlja siguran i visoko učinkovit alternativni tretman za kućne ljubimce, s posebnim naglaskom na terapijskoj primjeni prirodnih esencijalnih ulja u prevenciji ili liječenju čitavog niza bolesti i tegoba prisutnih kod kućnih ljubimaca, poglavito pasa, konja i mačaka.
Eterična ulja, posebne vrste ekstrakata iz biljnog materijala, iznimni su prirodni antigensi, odnosno, tvari koje imaju jako antivirusno, antibakterijsko, antifungalno, protu-upalno, repelentno, analgetsko, spazmolitičko, umirujuće ili dretoksifikacijsko djelovanje, čime nude održivu alternativu alopatskim pristupima. Ostale pogodnosti aromaterapijskih tretmana uključuju i prevenciju bolesti lokomotornog sustava vezanih sa starenjem, pospješivanje ponovnog rasta krzna na područjima zahvaćenim alopecijama (gubitkom dlake), te djeluju i kao imunobusteri i/ili stabilizatori čitave skale psećih (i mačjih!) raspoloženja!
Visoko koncentrirane tvari, esencijalna ulja dobivaju se destilacijom, hladnom ekspresijom, destilacijom ugljičnog dioksida (CO 2 ) ili ekstrakcijom u otapalima. Ipak, unatoč imenu, esencijalna ulja za aromaterapiju nisu nužno masna na dodir i prozirna su, jantarna ili žuta.
Ujedno, iako mirišu u pravilu božanstveno, eterična ulja nisu isto što i mirisna ulja ili parfemi! Naime, mirisi obično sadrže sintetičke kemikalije poput stabilizatora, UV apsorbera, konzervansa i boja, dok čista esencijalna ulja sadrže samo biljne ekstrakte. Stoga me često nakon tretmana klijenti pitaju i kakav je to divan miris na psu, misleći da se radi o kakvom pasjem parfemu, no čak i njih – posesbice u našim groomerskim tretmanima – izrađujemo isključivo od prirodnih komponenti baznih i esencijalnih ulja!

Kako djeluje aromaterapija za pse?

Vitalna komponenta integrativne medicinske njege - esencijalna ulja - sadrže niz aktivnih i biološki moćnih spojeva.
Određeni spojevi imaju specifičan afinitet prema određenim biološkim tkivima pa veterinari (ili vlasnici kućnih ljubimaca koji poznaju upotrebu esencijalnih ulja) koriste ovo svojstvo kako bi postigli pozitivan terapeutski učinak na određenu akutnu ili kroničnu bolest.
Aromaterapija za pse obično djeluje inhalacijskom apsorpcijom (udisanjem) ili dodirom s kožom(dermalna aplikacija) te, u rijetkim slučajevima, i peroralnom primjenom. Naime, poruke poslane kroz živčani u limbički sustav - dio mozga koji kontrolira emocije - brzo ulaze u tijelo vašeg ljubimca i krvotok te se distribuiraju u razna tkiva. A budući da psi imaju više od 200 milijuna njušnih stanica (naspram, primjerice, nas ljudi, koji ih brojimo „samo“ oko 50 milijuna) idealni za primjenu aromaterapije! Inhalacijska primjena eteričnih ulja kod pasa ima najsnažniji učinak jer se eterična ulja resorbiraju kroz nosnu sluznicu te olfaktornu živčanu mrežu, pri čemu dolazi do podražaja limbičkog sustava, hipotalamusa, hipofize te kore velikog mozga, koji potom reguliraju niz životno važnih funkcija, da bi se potom preko plućnih alveola, resorbirale direktno u krvotok.
Dermalna aplikacija podrazumijeva masažu te primjenukupki, pripravaka ili aromaterapijskih šampona za pse.
Naime, masažom ili utrljavanjem u kožu, eterična se ulja razgrađuju na osnovne sastojke te djeluju ili lokalno ili generalno, odnosno, šire se krvotokom po tijelu djelujući na određene organske sustave.
Peroralna primjena eteričnih ulja najrijeđa je te ujedno i najopasnija metoda, koju treba prepustiti isključivo licenciranim veterinarima i aromaterapeutima.

U kojim je slučajevima aromaterapija indicirana kod pasa?

Aromaterapijom kod pasa možemo djelovati na čitav niz tegoba, a nabrojat ćemo neke s kojima se ijedno i najčešće susrećemo:
- artritis,
- artroza,
- displazijs kukova,
- protruzija i hernija interverebralnog diska kralježnice,
- spondiloza kralježnice,
- upala i bolnost mišića,
- svrbeža i crvenilo kože (alergijski ili atopijski dermatitis),
- „hot spots“,
- seboreja,
- higijena ušiju te liječenje upale ušiju,
- osnaživanje imunološkog sustava,
- ublažavanje strahova i anksioznosti (npr. petarde, grmljavina, strah od ljudi ili različitih situacija i sl., separacijska anksioznost zbog odlaska vlasnika i sotavljanja psa samog kod kuće),
- hiperaktivnost,
- loš zadah,
- nedostatka apetita,
- gastrointestinalne tegoba,
- zaštita pasa od egzoparazita (buhe, krpelji i papatači),
- njege dlaka i kože pasa.

PROTOKOL

Ukoliko želite dogovoriti aromaterapeutski tretman za svog psa, potrebno je sljedeće:
1.) Dovesti psa na inicijalno upoznavanje a, ukoliko postoji specifični problem ili kronično stanje na koje se želi utjecati aromaterapijom, potrebno je dostaviti i veterinarsku dokumentaciju povijesti bolesti.
2.) U slučaju da se radi o blažim tegobama koje ne zahtijevaju madikamentnu veterinarsku terapiju(anskioznost, iritacije, alergije, problemi s linjanjem i dalkom, lokomotorni problemi vezani sa staračkim tegobama i sl.), dijagnostika i procjena stanja vrši se kod nas prvim pregledom.
3.) U slučaju da je stanje indicirano za klasičnu veterinarsku praksu(npr. teška parazitarna invazija, insuficijencija bubrega, hepatitis, chronova bolest, isl.) pas se prije aromaterapeutskog postupka kao suportivne terapije upućuje veterinaru, a postupak se dalje provodi isključivo u suradnji s istim i na temelju nalaza obavljenih laboratorijskih i radioloških dijagnostičkih postupaka.
4.) Nakon uzimanja anamneze, dogovara se okvirni broj tretmana s vlasnikom, uz upućivanje u to što se, kako i s čime radi.
5.) Dogovara se prvi aromaterapijski termin i početak terapije.

Cijena pojedinačnog aromaterapijskog tretmana za pse u trajanju od 60 minuta iznosi od 100 – 350 kn, ovisno o anamnezi, kompleksnosti tegobe i, vezano s time utrošenim preparatima te veličini psa.

Cijena osnovnog antisteresnog aromaterapeutskog paketa namijenjenog svim psima iznosi 150 kn/h.

Cijena osnovnog paketa za njegu dlake uz primjenu antiparazitarne profilakse iznosi 150 kn/h za male do srednje velike pse (do 25 kg) te 250 kn za velike pse (iznad 25 kg).

Cijena terapijskog aromateraputskog paketa s djelovanjem na specifičnu kroničnu tegobu iznosi 100 – 350 kn, ovisno o veličini psa i pretpostavljenom broju dolazaka.
Pri indikacijama za više od 5 dolazaka, cijena tretmana umanjuje se za 30 %.
Pri indikacijama za 10 i više dolazaka, cijena tretmana umanjuje se čak i do 50%, pri čemu prednost imaju stariji psi te psi s invaliditetom!!!

SVI štićenici udruga, odnosno, udomljeni psi ostvaruju popust od 10% već pri prvom tretmanu, neovisno o odabranom paketu!!!

Licencirani aromaterapeut: Ivana Janković

Rezervacije termina: ivana@duhek.com
091/733 44 56


Oznake: aromaterapija za kućne ljubimce, aromaterapija za pse, Zagrebački duhek, grooming, šišanje pasa, njega pasa


- 23:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.03.2021., srijeda

“The groom room”, salon za pse

Uređivanje pasa često podrazumijeva i čitav niz kompleksnih postupaka koji, nadalje, zahtijevanju određeni stupanj mirnoće i naviknutosti životinje na predstojeće tretmane, a što u praksi najčešće nije slučaj.
Stoga, kao rezultat nedostatnog poznavanja pseće prirode i/ili nedostatnog vremena posvećenog konkretnoj životinji na tretmanu zbog drugih klijenata u nadolazećim terminima, rezultat uređivanja psa – čak i ukoliko zadovoljava onaj tehničko – estetski kriterij – često biva i zamjetna trauma, koja se, međutim, najjasnije ispoljava već pri sljedećem posjetu salonu u vidu krajnje nevoljkosti psa da uopće uđe u prostor!
U našem salonu, podjednaka se pažnja posvećuje svim momentima uređivanja psa pa prvi koraci nipošto nisu raščešljavanje i kupanje psa, već (re)socijalizacija psa na groomera, salon kao takav i sve u njemu!
Moje cjelokupno znanje prikupljeno u trinaest godina izravnog rada sa psima – i životinjama općenito – može se sažeti u jednu jedinu rečenicu, a to je: Nema “loših” pasa, samo krivih pristupa.
Sva sredstva koja se koriste pri njezi i higijeni pasa u našem salonu u potpunosti su prirodna i blaga te maksimalno prilagođena pH vrijednosti pseće kože a All Systems i Pet Silk neki su od brandova u svakodnevnoj upotrebi.
Kao licencirani aroma i fitoterapeut za pse, određenu paletu pripravaka za njegu dlake kao i za zaštitu od egzoparazita izrađujem sama dok se s našim holističkim proizvodima možete pobliže upoznati u sekciji „Aromaterapija za pse“.

U svojoj usluzi nudimo:
-kupanje,
raspetljavanje dlake,
-šišanje,
-šišanje s kupanjem,
-trimanje,
– njegu i skraćivanje noktiju,
– higijenu ušiju,
– tretman protiv nametnika visoko efektivnim i potpuno prirodnim aromaterapijskim sredstvima protiv egzoparazita kod pasa (krpelji, buhe),
– higijenu analnog područja,
– neškodljive parfeme od najčišćih prirodnih ulja prema izboru vlasnika.

Pas na prvom mjestu!
Kako bi se naši klijenti osjećali što udobnije i sigurnije, uređivanju pasa, po želji, mogu prisustvovati i njihovi vlasnici!
S obzirom da standardni groomerski postupci bez adekvatnog pristupa znaju biti vrlo stresni za životinje, posebno one nenavikle na tretman, iznimna se pažnja posvećuje i psihološkom aspektu groominga. Stoga se svi naši klijenti kroz postupke uređivanja – od kupanja, preko feniranja i šišanja do njege noktića – provode vrlo postupno te iskljućivo primjenom pozitivne motivacije!
Djelujući primarno po principu kvalitete i individualnog pristupa našim psećim klijentima, ne štedimo na vremenu i pažnji koje ćemo im posvetiti, dok njihovim vlasnicima garantiramo kontinuiranu savjetodavnu podršku!
Ukratko, mi smo salon koji će vaši psi zaista, zaista voljeti!
No, ne vjerujte nama – vjerujte svom psu i njegovoj reakciji pri ponovnom dolasku!:-)

The groom room salon je i s “GROOMING-TO-GO” uslugom, što zači da pod jednakim uvjetima možete ugovoriti i kupanje, uređivanje te šišanje kućnog ljubimca u vlastitu domu!
Cijena usluge za dolazak na lokaciju van salona uvećava se za 50 – 100 kn od bazične cijene usluge.
Za Vas smo, prema potrebi, otvoreni i vikendima, pri čemu se cijena tretmana uvećava za 50 kn pri groomingu u našem salonu, odnosno za 100 – 150 kn pri groomingu u mjestu naručitelja usluge.
„Zagrebački duhek“ nagrađuje Vašu vjernost, pa je tako za svaku treću posjetu salonu, jedna od pojedinačnih usluga po izboru vlasnika GRATIS!


Rezervacije termina i upiti:

www.groom-room.net
ivana@duhek.com
385 (0)91 733 44 56




Oznake: salon za pse, šišanje pasa, salon za pse Maksimir, salon za šišanje pasa, grooming, Zagrebački duhek, hotel za kućne ljubimce, hotel za pse


- 22:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.02.2021., utorak

Novost u "Duheku"!Posjetite naš The groom room salon za pse! :-)

Dragi naši, s ponosom vam predstavljamo "Duhekovu" novu stranicu i dodatnu djelatnost - grooming salon za šišanje i njegu pasa!

Od sada, naime, osim na čuvanje, kod nas možete psa dovesti i na uređivanje koje uključuje usluge poput kupanja, šišanja, raspetljavanja čvorova i dlake,
podrezivanje noktiju, toaletu šapa, ušiju i analnog područja, medicinske kupke za pse, kao i aromaterapiju za pse!

Vaš "Zagrebački duhek" i "The groom room salon"!

Oznake: salon za pse, grooming, salon za šišanje pasa, Zagrebački duhek, hotel za pse, dog grooming, salon za pse Maksimir, pet sitting, šetnja pasa, dresura pasa, aromaterapija za pse, vrtić za pse


- 22:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

31.01.2021., nedjelja

VRTIĆ ZA PSE

Uzmimo da ste nabavili štene (ili to želite učiniti!) no zbog poslovnih obveza tijekom dana, dio dana niste u mogućnosti osobno biti sa psom, nemate nekoga da ga pričuva, a ujedino ga nemate ni srca ostaviti samog doma!
Zbog ovog problema, ljudi čak često i odustaju od svojih namjera da ostvare svoj san i nabave psa, dok drugi prolaze prave noćne more mijenjanja rasporeda i smjena, kako bi se u što većoj mjeri prilagodili potrebama ljubimaca.
U slučaju da vas muči bilo koja varijanta od gore navedenih pitanja - na pravom ste mjestu!
Naime, kod nas već godinama postoji uhodani vrtić za pse namijenjen svim uzrastima, u kojemu psi, uz redovitu dnevnu njegu, igru i hranjenje, dobivaju i jako puno po pitanju socijalizacije s drugim psima, ljudima i, općenito, svim vještinama nužnim za "preživljavanje" u gradu.

Upis u vrtić

Uvjeti za upis u vrtić su slični kao i kod ljudske djece, tako da je prvi postulat čuvanja štenaca uredno cijepljenje, odnosno, vakcinacija psa.
Naime, primarno zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih pasa na čuvanju, svi psi prije dolaska u vrtić nužno moraju biti procijepljeni na zarazne bolesti te očišćeni od parazita!
Pod "zaraznim bolestima" podrazumijevamo mix cjepiva koji štenad prima po prvi puta vjerojatno još i prije no što će stići u vaš dom (ovisno o politici uzgajivačnice, odnosno, udruge iz koju psa udomljujete), a spada u tzv. obvezna cjepiva, za razliku od onih opcionalnih i dobrovoljnih. Obveznim cijepljenjem štenadi pse štitimo od određenih zaraznih bolesti čiji bi ishod, u slučaju zaraze, mogao biti koban!
Obvezno cijepljenje obuhvaća sljedeći niz bolesti:

Štenećak

Štenećak je vrlo zarazna virusna bolest koja može dovesti do teških problema u probavnom sustavu, dišnim organima (jaki kašalj, gnojni iscjedak iz nosa i očiju) ili do smrtonosnih grčeva i paralize.

Zarazni hepatitis pasa

Pseći adenovirus koji uzrokuje hepatitis obično se nalazi u vodi ili hrani onečišćenoj urinom i prvo se očituje groznicom, upalom očiju i bubrega. Ako virus zahvati i jetra, to se očituje iscrpljenošću, povraćanjem i proljevom. Hepatitis je smrtonosan osobito za mlade i slabe pse.

Parvoviroza

Parvovirozu uzrokuje vrlo zarazan i otporan DNA-virus CPV. Od posljedica ove bolesti (dehidracija ili trovanje
zbog jakog povraćanja, visoke temperature do 41,5 °C i krvavog proljeva) umiru osobito mladi psi. No, ako životinja ovu bolest ipak i preživi, često se dogodi da umre za nekoliko godina od naknadnih posljedica parvoviroze, zbog oslabljenog imuniteta ili srčanih problema.

Leptospiroza

Leptospirozu, poznatu i kao pseći tifus, prenosi bakterija roda Leptospira koja se zadržava većinom u onečišćenoj zemlji ili vodi.Ova visoko zarazna bolest može izazvati teška oštećenja organa osobito kod mladih pasa ili pasa slabog imuniteta, koja često mogu završiti smrću. Leptospiroza se zadnjih godina značajno proširila. S obzirom na to da se može proširiti i na ljude i biti vrlo opasna, savjetujemo hitno cijepljenje.

Bjesnoća

Kao što se leptospiroza može prenijeti na ljude, isti je slučaj i s bjesnoćom. Radi se o tzv. zoonozama koje obavezno treba prijaviti. Bjesnoća se kod pasa prenosi virusom i ima karakteristične simptome kao što su jako slinjenje i povećana agresivnost te je uvijek smrtonosna.

Kada treba cijepiti psa?

Iako u vezi s učestalosti i razmakom između cijepljenja postoje različiti pogledi i mišljenja, veterinari i vlasnici pasa složni su barem kada se radi o hitno potrebnom osnovnom cijepljenju štenadi.
Kada se, nakon perioda sisanja, polagano smanji zaštita majčinim antitijelima (koja se na početku dobiva majčinim mlijekom), u dobi od 8 tjedana treba započeti s osnovnim cijepljenjem.
Prvo cjepivo u osmom, odnosno, eventualno u dvanaestom tjednu starosti služi samo za aktiviranje imuniteta.
Potpuni imunitet protiv bolesti za koju je primio cjepivo pas u pravilu stječe tek nakon druge injekcije, iz čega proizlazi da je prvo cjepivo potpuno besmisleno ako se izostavi drugo ili treće cijepljenje!!!
Za mlade pese na čuvanju nužno je psa, dakle, prije samog dolaska u vrtić i, samim time, kolektiv, procijepiti barem dva puta kako bi razvio relevantnu imunološku reakciju, odnosno, stekao imunitet.
Pri tome nam je bjesnoća, ujedino "najpopularnija" bolest protiv koje obvezno cijepimo pse, no ujedno i zadnja na listi imunizacije i prioriteta u pet sittingu.
Zašto?
Stoga što je vjerojatnost zaraze bjesnoćom u Hrvatskoj u urbanim zonama gotovo ravna nuli; dakle, ukoliko vaše štene još nije doraslo cjepivu protiv bjesnoće, doticaj s drugim psima, posebice onim kućnim, odraslim i imuniziranim, zasigurno neće rezultirati zarazom vašeg psa bjesnoćom... dok npr. sa štenećakom to, na žalost, zbog daleko veće prisutnosti virusa, često nije slučaj. Naime, čak i imunizirani psi mogu biti prenosnici.
Uz ova obvezna cijepiva, postoji i niz onih opcionalnih, kao što je, primjerice, cjepljenje protiv zaraznog psećeg kašlja. Osobno, to čak ni ne preporučam, jer se tu, kao i u slučaju npr. humanih viroza, sam patogen mutacijama mijenja iz godine u godinu pa, ukoliko ste psa i cijepili, postoji mogućnost da će opet pobrati drugi soj.
Za razliki od štenećaka, virusni kašalj nije bolest koja ima letalni ishod a u slučaju eventulanih sekundarnih infekcija respiratornog sustava bakterijskom upalom, stvar se lako rješava antibioticima.
Naravno, baš kao i kod ljudske djece, i štenci moraju proći određeni mikrobiološki spektar, pri čemu se imuniziraju stvarajući prirodni imunitet.
Osim cijepljenja, vrlo je važno i da pas bude očišćen od parazita!
Dehelmintizacija ili čišćenje pasa od unutarnjih parazita počinje već u dobi od mjesec dana i treba se ponavljati svaka 2 tjedna do dobi od 4 mjeseca, nakon toga se preporuča ponavljati svaka 3 mjeseca kroz cijeli životni vijek životinje. Na tržištu postoji više vrsta i oblika preparata za dehelmintizaciju- sirupi, paste i tablete koji se doziraju prema tjelesnoj težini životinje. Najbolji savjet o odabiru preparata, pravilnom doziranju i upotrebi dobit ćete kod svog veterinara. Nakon dehelmintizacije, obavezno je nekoliko dana sakupljati izmet psa i neškodljivo ga ukloniti.

Kada ste to obavili - spremni ste za vrtić!

Dob za vrtić

Što se tiče samog dobnog ograničenja pasa koji dolaze na čuvanje, preduvijet je samo gore spomenuto cijepljenje i dehelmizacija(čišćenje od parazita). Dakle, ništa po pitanju neke konkretne dobi, nije prerano ili prekasno, tako da se u vrtić podjedanko primaju psi u starosti od 3-4 mjeseca, kao i oni od 6 mjeseci ili nekoliko godina starosti!
Vrijeme boravka vašeg psa u vrtiću može varirati od jednog do deset, pa i više, sati dnevno. Ovisno o potrebama posla, naš vam je vrtić na raspolaganju i vikendima i praznicima, baš kao što imamo i opciju noćenja!

Akomodacija

Akomodacija štenadi ili odraslih pasa na vrtić, odnosno, boravak van poznate sredine doma i vlasnika, nešto je što se zapravo odvija puno brže i lakše nego što je to slučaj s npr. ljudskom djecom. Kako su psi bića čopora, do sada, u punih 11 godina odkako se bavimo ovim poslom, zaista nismo imali niti jedan jedini slučaj šteneta koje se ne bi momentalno akomodiralo na smještaj. Naravno, tome primarno možemo zahvaliti našoj vjernoj pet sitterskoj psećoj postavi - Lisi i Lady - kao i ostalim mladim štićenicima na skrbi!
I tako, dok većina vlasnika u suzama vizualizira svog mališana uplakanog i prestrašenog u nekom kutu, realnost je (hvala Bogu!) nešto sasvim suprotno!
Čak i ako pas u početku pokazuje određene znakove straha, zahvaljujući urođenoj štenećoj znatiželji, nagonu za druženjem i igrom te tipičnom dječjem entuzijazmu, već nakon pola sata po dolasku možete promatrati svoje štene u ludo zabavnom trku s drugima!
Pritom je bitno napomenuti da i ovdje vrijedi pravilo kao i u vrtiću: kada, nakon inicijalnog upoznavanja, dogovorite termine i počnete dovoditi psa redovno - zbrište na posao čim prije! Svako duže zadržavanje i, posebice, iskazivanje nerealne zabrinutosti, u psu samo izaziva dodatnu nelagodu.
Zamislite npr. sebe!
Netko vas dovede negdje gdje ćete privremeno boraviti i gdje vam se jamči sigurnost i ugodan boravak. Onda se ta osoba s vama pozdravlja u nedogled, uvjeravajući vas da će sve biti u redu, sa suzama u očima i drhtavim glasom!
Kako biste se osjećali, što biste pomislili?!
"Čekaj malo...nekaj se ziher događa! 'Di su me to doveli?!"
Iako psi nisu racionalni poput nas, vrlo su empatični pa takve rastanke doživljavaju na način sličan nama, samo bazirajući svoja "čitanja" na instinktu i osjećajima.
Zato uvijek preporučam svim novim vlasnicima i klijentima da pri ostavljanju psa na čuvanju, budu što mirniji, sigurniji i kraći pri rastanku!
Jer vrijeme proleti za čas, vaša je beba opet s vama, a i kod vas i kod nje, na taj smo način izbjegli nepotreban stres!

Vrijeme boravka psa u vrtiću

Vrijeme boravka vašeg psa u vrtiću može varirati od jednog do deset, pa i više, sati dnevno.
Ovisno o potrebama posla, naš vam je vrtić na raspolaganju i vikendima i praznicima, baš kao što imamo i opciju noćenja!

Što treba donjeti sa sobom?a sobom?

Uz mladog psa, osim potvrde o cijepljenju (veterinarska knjižica), potrebno je donjeti i hranu koju ste odabrali za svoje štene, budući da svatko od klijenata u pravilu ima drugačiji menu.
Hrana svakako može biti i naša, uz prethodnu napomenu o preferiranom brandu, kako bismo se, u slučaju da je trenuno nemamo, mogli na vrijeme opskrbiti!
Budući da se mladi psi u prosjeku hrane tri puta dnevno, pas kod nas najčešće dobije doručak i ručak, dok je do večere već doma s vama! U slučaju dužeg zadržavanja na poslu, ne brinite, pas će biti nahranjen i navečer ili kada god i kako to njegove prehrambene potrebe i/ili navike nalažu! sretan
Izuzev hrane i veterinarske knjižice, sa psom ne trebate donositi apsolutno ništa više!
Igračkice i ležajeve osiguravamo mi u sklopu vrtića a, uostalom, svaka igračkica koju eventualno i donesete sa sobom najvjerojatnije će stradati u napadu mnogih sitnih mlječnjaka našeg štenećeg čopora!

Što nudimo? nudimo?

Dnevni program skrbi:
Po preuzimanju vašeg psa, u slučaju da ste kod kuće preskočili doručak, prvo ga uvodimo u posebnu prostoriju gdje pas dobiva svoju hranu.
Po doručku, smješta se s drugom štenadi gdje započinje cjelodnevno natjeravanje i igra!
Psi se nikada ne drže u boxevima, niti vani na otvorenom, već cijelo vrijeme borave s nama u prostorijama našeg (a uskoro maltene i vašeg!sretan) doma, baš kao što je to slučaj i u njihovu vlastitu domu!
Zbog ovakvog načina čuvanja kod pasa nema stresa, straha, odbijanja hrane, isl. , međutim, zbog takvog pristupa nismo u mogućnosti uzeti veći broj pasa na čuvanje istovremeno. Problem je jedino što su povremeno mjesta dosta ograničena pa je, u slučaju potrebe, dobro rezervaciju planirati što prije!
S duge strane, psu to omogućava daleko ugodniji boravak, individualni pristup i skrb kakvu doista i zaslužuje!
Budući da psi borave s nama doma - poput naših pasa - kako bismo im osigurali istrčavanje i igru na otvorenom, izvodimo ih u nekoliko šetnji tijekom boravka ili se puštaju u ograđeno dvorište!
Kod mladih pasa, ovi su izlasci u nekoliko šetnji tijekom boravka (naravno, ovisno i o vremenskim uvjetima!) veliki plus jer omogućavaju i izravnu socijalizaciju po svim stavkama dnevnog reda jednog gradskog psa:
- socilaizacija s drugim psima,
- privikavanje na vršenje nužde vani,
- privikavanje na šetnju na povodcu/lajni,
- privikavanje na redoviti grooming (iščetkavanje i njegu dlake kod dugodlakh pasmina),
- privikavanje na hod po stepenicama (1. kat),
- privikavanje na gradske uvjete (tramvaji, automobili, drugi ljudi, djeca, itd.)

Cijena vrtića

Cijena jednokratne usluge vrtića za pse iznosi od 40 - 80 kn a ovisi o dužini dnevnog
boravka.
Čuvanje psa jednokratno od 1-3 sata iznosi 40 kn.
Čuvanje psa jednokratno od 4-8 sati iznosi 60 kn.
Čuvanje psa jednokratno od 8- 10 sati iznosi 80 kn.
U slučaju boravka dužeg od 10 sati u jednom danu, cijena jednokratnog čuvanja iznosi 100 kn.
Cjelodnevni boravak uključujući i noćenje (24 sata), iznosi 150 kn.

VAŽNA NAPOMENA:

Štićenici udruga/azila te psi spašeni od eutanazije ostvaruju i popust od 10% od ukupne cijene uz predočenje ugovora o udomljenju/iskaznice!

Obilazak psa u mjestu naručitelja usluge

Obilazak psa u mjestu naručitelja usluge jedna je od također prisutnih opcija, koja se najčešće koristi kod nešto starijih pasa, kod kojih je cilj postići akomodaciju na samostalan boravak u vlastitu domu do povratka vlasnika s posla. Opciju je moguće koristiti i kod mlađe štenadi a svodi se na uslugu obilaska psa "na vašem terenu" te hranjenja i izvođenja u šetnju.
Temeljna cijena ove usluge iznosi 40-50 kn, ovisno o udaljenosti doma naručitelja, a može
iznositi i nešto više (pod pretpostavkom da ste mi daleko, što uključuje i nužnost korištenja osobnog ili gradskog prijevoza).
U nadi da sam vam uspijela objasniti većinu stavki koje zanimaju svakog novog vlasnika psa i korisnika našeg vrtića, ostavljam vas s puno lijepih pozdrava od mene i čitave čupave ekipe!
Za sva eventualna dodatna pitanja i savjete, stojim na raspolaganju a kontaktirati me možete na bilo koji od već uvriježenih kontakata "Zagrebačkog duheka":

mob. 091 7334 456 - Ivana
e-mail: ivana@duhek.com


Oznake: vrtić za pse, Zagrebački duhek, pet sitting, hotel za pse, hotel za kućne ljubimce, maksimir, školica za pse, socijalizacija pasa, grooming, salon za pse


- 23:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

"OSTALE USLUGE"

Dragi naši, budući da imamo dosta upita po pitanju cijena, posebno bih naglasila da se kod nas dodatne usluge poput davanja terapije psu kojemu je potrebna i kojemu je to svakodnevna rutina, odlazak veterinaru u slučaju potrebe te odlazak po ključeve kod naručitelja usluge se NE NAPLAĆUJU!
Naime, komparacijom cijena sam uočila da to drugdje nije praksa, što mi je pomalo apsurdno, posebno ukoliko se radi o situacijama kada radi dogovora i sklapanja posla odem kod klijenta vidjeti prostor, upoznati životinju te preuzeti ključeve.
Da ne pričam o situacijama kada nam na čuvanje dođe pas koji je, zbog određenih kroničnih zdravstvenih problema (kakvi se redovno i javljaju s godinama, kao i kod ljudi, uostalom) prinuđen uzimati redovitu terapiju! Davanje terapije ne naplaćuje se posebno jer, iako sam veterinarske struke, pretpostavljam ipak ne podrazumijeva postupke tipa uvođenja katetera ili hranjenje psa na sondu, pobogu! Za davanje tablete uz hranu, zasigurno neću dodatno "oguliti" nikoga; štoviše, ne smatram to nimalo etičnim u ovom poslu!
Naravno, i ja sam obrt koji živi od dlaka, laveža i pasa, koji ima svoje troškove, plaća poreze državi, plaća režije, kao i doprinose, no...
Terapija, odlazak veterinaru u slučaju potrebe, dolazak po ključeve i na dogovor se nikada nisu - i nikada neće - dodatno naplaćivati!
Naravno, to ne znači da primamo evidentno bolesne pse na čuvanje!
U slučaju sumnje na bilo kakvu zaraznu ili parazitarnu boest, pas se odmah otpravlja kući!
A ja to, vjerujte mi, itekako dobro znam prepoznati!
No, ukoliko se tijekom čuvanja javi neki problem, isto tako smatram svojom moralnom dužnošću prije svega psu pružiti maksimalnu skrb i njegu, što uključuje i posjetu veterinaru, ukoliko smatram da problem mogu sanirati jedino ambulantno.
Po preuzimanju psa, vlasnik refundira samo troškove liječenja uz predočenje veterinarskog računa, dok se sama usluga pratnje psa veterinaru ne obračunava posbeno, već je uključena kao osiguranje u cijenu boravka.
Također, ne naplaćujem posebno ni čekanje kod veterinara po jedinici utrošenog vremena.
A, bogami, ne naplaćujem dodatno ni aplikaciju ampule sredstva protiv egzoparazita! Ako pas ostaje duže, pa mi uz njega date ampulu - kapam je gratis cijelom dužinom trupa!
Eto...
Naplaćujem samo aromaterapijska sredstva koja proizvodimo sami i koja spadaju pod Duhekov brand, ali takva se i posebno naručuju, te zahtijevaju stručnost i nabavku mog materijala, što je sasvim druga priča od one ukoliko mi sa psom dadete i njegovu standardnu terapiju.
Uzmemo li da na čuvanje dolaze i stariji psi, psi s određenim tegobama ili kroničnim bolestima tipa diabetes, gastritis, isl. logično je da će koristiti i određenu terapiju.
P.S: U gratis uluge ubraja se i kapanje očiju, ne brinite!
Zahvaljujem! B

Oznake: Zagrebački duhek, pet sitting, čuvanje kućnih ljubimaca, hotel za pse, hotel za kućne ljubimce, salon za pse, grooming, socijalizacija pasa, dresura pasa, vrtić za pse, maksimir


- 23:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.01.2021., četvrtak

PET SITTING - ČUVANJE KUĆNIH LJUBIMACA

Pozdrav svima!

Budući da imamo dosta upita, željela bih napisati ponešto o pet sittingu kod nas, kako bih vlasnike pasa, mačaka i drugih ljubimaca bolje upoznala sa prilikama i uvjetima smještaja i boravka, te načinom čuvanja pasa, odnošenju prema njima i ostalim stvarima koje zanimaju svakog vlasnika.

Kako smo i sami vlasnici i ljubitelji pasa i životinja općenito, shvaćamo važnost dobrog smještaja i skrbi za ljubimce, posebno kada ste van grada! Pas postaje dio obitelji, i ako već nemate izbora i ne možete ga povesti sa sobom, sasvim sigurno da ga ne želite ni ostaviti negdje gdje bi mu na bilo koji način bilo loše! I tu počinju problemi i pitanja - gdje, kako, kod koga?
Pokušat ću vam odgovoriti na ova pitanja, opisati kako za psa ili drugog ljubimca izgleda jedan tipični dan i noć kod nas i olakšati vam odluku!

Dakle, što mi zapravo nudimo?
Mi nudimo uslugu čuvanja kućnih ljubimaca, najčešće pasa i mačaka te papigica, kunića, zamoraca, kornjačica, isl., pri čemu psi ili drugi ljubimci ostaju kod nas, sa ili bez noćenja - dakle može se dogovoriti za više dana, tjedana, ali i za nekoliko sati tijekom dana, nakon kojih vi dolazite po svoga ljubimca; ili, može se dogovoriti i samo šetnja, pri čemu pas ostaje doma kod vas, a mi dolazimo u dogovoreno doba, prošećemo ga i vraćamo natrag, provjeravajući da li ima dosta vode, hrane i svega potrebnog, što isto jako dobro funkcionira, posebice ako se radi o nekome s područja Maksimira, Kvatrića, isl.

Što psi i drugi ljubimci dobivaju dolaskom kod nas?
Psi, mace i ostali ljubimci kod nas dobivaju:
- smještaj - pritom psi i mace ne spavaju u boxevima već, baš poput naših pasa, normalno borave u kući, gdje im se napravi i ležaj od dekica i jastučića, isl. za noćenje - premda u 90% slučajeva preuzmu kauč, pa krevetiće malo tko doživljava...Tu i tamo poneka maca preferira pasji krevetić, a psi se ili pokušavaju ugurat u mačje krevetiće, ili se smjeste na kauč - nevezano za to da li netko sjedi na njemu!
- skrb u smislu higijene, četkanja i timarenja - psi i mace se redovito češljaju, a psi posebice ako se ide s njima u prirodu - recimo, do Maksimira, kada se nakon svake tekve šetnje dobro četkaju radi krpelja, bez obzira na Frontline, Advantix, ogrlicu i sl. sredstva,
- redovite šetnje - psi se izvode van usporedno s našima Lisom i Lady, a to je oko 4 - 6 puta dnevno, osim u slučajevima kada im je kretanje ograničeno zbog neke fizičke povrede, nedavnog operativnog zahvata, bolesti, starosti, ili sl.
Tako se psi izvode po našem uhodanom rasporedu, najmanje 4 puta dnevno, te nerijetko i više, i to: prvi puta između 6 i 8 sati, zatim oko 11-12 h, pa oko 16-17h, te između 20-21h. Taj se raspored odnosi prije svega na naše Lisu i Lady, a slijede ga i psi na čuvanju, osim ako nije drugačije dogovoreno s vlasnikom, zbog neke specifične potrebe psa. Napominjem da se psi kod nas izvode van dosta često, ne zbog tolike nužde, već su neki izlasci tu zbog igre i druženja sa drugim psima, kojih se okupi u najvećem broju primjerice svakodnevno oko 12 h, zatim 16.30. te oko 20 h - na opće zadovoljstvo i vlasnika i pasa. Imamo tu sreću da stanujemo pored livadice na kojoj je dozvoljeno puštanje pasa, što mi svi kvartovski ljubitelji naveliko koristimo, naravno!
- igru - svaki pas koji je do sada bio kod nas, proveo je nezaboravno vrijeme uz Lisu, Lady i druge pse, u igri, zabavi, natjeravanju po dvorištu i livadici za pse... Mace, uz pregršt igračkica, najčešće imaju i zabavu u vidu mene koja pokušava zaspati... Naime, vole mi raditi frizuru svake noći a spavaju najčešće na meni - i tome jednostavno nema pomoći...
- redovite obroke - s tim da hranu za kućnog ljubimca bilo koje vrste donosite sami - dakle, hrana je vaša, a u slučaju da je pas ili drugi kućni ljubimac kod nas više dana, a hrane mu ponestane - priskrbljujemo je mi, i to od iste vrste na koju je pas navikao, do vašeg povratka,
- u slučaju potrebe, zdravstvenu skrb i veterinarsku intervenciju - pri čemu ne mislim samo na sebe!

Mace se također ne drže u kavezima već se slobodno kreću dijelom doma predviđenog za mace, tako da nema interakcija sa psima, a mace su slobodne kao kod svoje kuće! Više o macama i njihovu smještaju možete pročitati i u jednom od ranijih postova posvećenih isključivo čuvanju mačaka!

Pokušat ću vam sad to sve bolje opisati konkretnim primjerom.

Kada pas dođe kod nas prvi puta, prvo se upoznajemo s njime i s vlasnikom, te nastojimo doznati o psu što više - što voli što ne voli, što smije što ne smije, ima li nekih stvari na koje je potrebno obratiti posebnu pozornost, npr. pati li pas od nekih alergija, možda ne smije jesti određenu vrstu hrane, ili se specifično boji neke pojave, drugih pasa, glasnog govora, ili sl., zatim, kako se slaže sa drugim psima - a pritom se upoznaje s našim psima, Lisom i Lady. Slijede i sve ostale stvari koje su bitne za zdravlje i udobnost vaših ljubimaca, kao na primjer, da li je pas steriliziran/kastriran; ako je kujica - kada se zadnji puta tjerala; da li psu treba više šetnje ili baš suprotno, u određenom momentu treba mirovati zbog, primjerice, nedavne povrede ili sl. - uglavnom, nastojimo prikupiti što više takvih informacija kako bismo psu mogli pružiti maksimum!

Potom se pas smješta, ako ostaje na noćenju (što u principu znači da odjuri s Lisom i Lady u sobu i počne s njima razbacivati igračkice, a one mu, sve sretne na pomoći, zorno demonstriraju i kako dignuti pločice parketa; tako da, vidite, jedan dio našeg sitterskog tima nudi i edukativni program, kojeg se drugi dio odvija najčešće u dvorištu, gdje se uče tehnike kopanja rupa u tlu, te potkresavanje trave i živice …)
Za to vrijeme mi preuzimamo pesekov ležaj i hranu, a ako nemate neki specifični ležaj (poput košarice, krevetića ili sl.), sve navedeno imamo i mi! Da ne spominjem i kaučeve za pse!

Psi se najčešće smještaju za spavanje u različitim sobama - radi našeg i njihovog mira, a u pravilu po izboru psa i to na način da mu mi sugeriramo mjesto, primjerice, u jednom djelu stana, da bi se on tamo ili zbilja smjestio, ili se radije sam preselio u neki drugi kutak koji mu se više sviđa.

Nadalje, psi se NE DRŽE U BOXEVIMA, već slobodno šeću po stanu, balkonu ili dvorištu, baš kao i kod sebe doma!

Dalje, psi NIKADA NE OSTAJU SAMI i bez nadzora, niti tijekom dana, niti tijekom noći, što bih također naglasila, što je mnogim ljudima jako važno! Na pse pritom pazimo ja i moj otac uz povremenu asistenciju naše vanjske suradnice, ovisno o gužvi i potrebama posla u određenom periodu!

A ponešto i o samim sitterima!
Ja sam po struci veterinarski tehničar, još jedna stavka koja mnogim ljudima ulijeva povjerenje, i to s razlogom, jer sam ipak kvalificirana pomoći psu u slučaju bilo kakve nezgode ili bolesti, i svakako znam prepoznati i na vrijeme reagirati na razno razne simptome.Da vas odmah umirim - takva "ne daj Bože stanja i situacije" se ne događaju kod nas, nadam se da nikada niti neće, jer prevencija bilo kakvih nemilih događaja kod nas je zaista jaka, no ipak - znati da postoji netko stručan u blizini vašeg ljubimca svakako puno znači!
Moj tata nije veterinarske struke, građevinac je u mirovini, ali je veliki ljubitelj i poznavatelj pasa, koji svakom pruža nesebično obilje pažnje, njege, šetnji i igre. Ovo sasvim lako možete i sami provjeriti i odete li do livadice za pse u Švarcovoj ulici, u Maksimiru - svi vlasnici pasa ga dobro poznaju, kao i mene, a i njihovi psi, kojima je nerjetko najdraža osoba, kojoj se vesele, igraju se s njom i nevjerojatno slušaju, osim njihovih vlasnika, naravno! Ma, čovjek jednostavno ima način sa psima; kuži ih i oni njega, i to je to!
Naravno, tu su i glavne majstorice, naše zlatna retriverica trinaestogodišnja Lisa i osmogodišnja mješanka Lady, sterilizirane, jako drage, nimalo agresivne i pažljive. One svakog dočekuju mašući repom, ni na koga se ne postavljaju niti nastoje dominirati i, kao i moj tata, jako su rado dočekane na livadici i omiljene kod drugih pasa! Dozvoljavaju drugim psima da nam priđu bez ljubomore, dozvoljavaju im da popiju vode i iz njihovih zdjelica, dozvoljavaju da se igraju s njihovim igračkicama! Ako su u pitanju mali psi, nema problema - premda je se u prvom trenu preplaše zbog njihove veličine, za čas se oslobode kad vide da im neće apsolutno ništa; štoviše, legnu se na pod da bi im bile u razini i strpljivo čekaju da pas shvati da ga neće povrijediti i da im može prići i igrati se s njima! Ma, mislim, Lisa je općenito jako dobar pseći psiholog, genijalna je, a isto je od nje pokupila i Lady! Svakom zna prići, i sa svakim nađe zajednički jezik, čak i s pesicama koje isprva reže na nju, ako se radi o onim ženkicama koje baš ne vole druge cure. Uglavnom, nikada nije bilo problema s drugim psima uz Lisu i Lady.
Štoviše, uz dobro društvo i obilje igre i zabave, i psu na čuvanju je puno lakše! Osim Lise i Lady, ima priliku upoznati i druge pse, primjerice, one na psećoj livadici i, u pravilu, dani kod nas i njemu protjeću poput pravog malog odmora! Niti u trenucima kada se rastuži i fali mu gazda, nije sam i ima oko sebe i ljudsko i pseće društvo, pa su takvi boravak i odvojenost ipak puno lakši za psa, ali i za vlasnika koji zna da mu je pas u dobroj sredini, s ljudima koji, s jedne strane, zaista iskreno vole pse, i s druge, imaju iskustva i stručnosti što im omogućava da se dobro brinu za njih u svakom trenutku!

I, na posljetku, last but not the least - cijena!

Cijena jedne pojedinačne šetnje, odnosno, obilaska životinje u mjestu naručitelja usluge iznosi 40 -50 kn/30 min., ovisno o lokaciji naručitelja usluge.
Cijena čuvanja psa na nekoliko sati (2-8 sati tijekom dana) tijekom dana je 40 - 60 kn.
Cijena dnevnog boravka(vrtić za pse) u trajanju od 8 - 10 sati je 80 kn.
Cijena noćenja bez dnevnog borvaka, ali s dvije uključene šetnje(večernjom i jutarnjom) je 80 kn.
Cijena cjelodnevnog boravka s noćenjem(24 sata) iznosi 150 kn.

Cijena čuvanja za mace kod nas iznosi 60 kn dnevno (dan i noć), a postoji i opcija u kojoj se maca posjećuje kod sebe doma, pri čemu je dolazimo obići, očistiti, nahraniti, promijeniti vodicu i malo je pomaziti! Ukoliko maca boravi kod sebe doma, cijena obilaska, hranjenja i čišćenja iznosi 40 - 50 kn po obilasku, ovisno o lokaciji gdje maca stanuje, odnosno, da li je u to uključen prijevoz ili maca stanuje negdje blizu, pa prijevoz nije potreban.

Cijena čuvanja manjih životinjica odnosno ostalih kućnih ljubimaca poput kunića, hrčaka, zamoraca, kornjačica, papigica, isl. je 30 - 50 kn dnevno, ovisno o broju životinjica istog vlasnika, veličini gajbice, dužini boravka, i td.
Takve male životinjice se dovoze s kavezima odnosno krletkama ili terarijima/akvarijima u kojima stanuju, te borave u njima i kod nas, uz povremeno puštanje tijekom dana - na što je većina zečeka, zamoraca, hrčaka i ostalih ljubimaca navikla doma!
Pritom se, naravno, puštaju na igru i šetnju u zasebnoj sobi i nemaju kontakata sa macama ili psima.
Kavezići/terariji ili gajbice se redovito čiste uz, naravno, redovito hranjenje, pojenje i zabavu (puštanje i igru).

POSEBNA NAPOMENA: Davanje redovne terapije, odlazak veterinaru u slučaju potrebe te odlazak po ključeve kod naručitelja usluge se NE NAPLAĆUJU!

Nadamo se da smo vam ovim postom uspijeli objasniti i predočiti sve što vas je zanimalo, i razbiti bilo kakve dvojbe!
Za sva dodatna pitanja i rezervacije, slobodno nam se obratite na e-mail: ivana@duhek.com a svakako posjetite i naše službene stranice "Zagrebački duhek", obrt za skrb i njegu o kućnim ljubimcima na www.duhek.com ili nas nazovite na broj: 091/7334 - 456 - Ivana

Kontakt: 091/7334 456 - Ivana
Mail: ivana@duhek.com
web: duhek.com

Oznake: socijalizacija pasa, čuvanje pasa, hotel za pse, hotel za mačke, aromaterapija za kućne ljubimce, udruge za zaštitu životinja, šetanje pasa


- 09:24 - Komentari (7) - Isprintaj - #

09.01.2021., subota

DUHEKOVA ŠKOLICA ZA PSE "DOG BASICS"

Dragi naši,
u tijeku su upisi u Duhekovu školicu za pse "Dog Basics" u kojoj možete naučiti sve što vas je ikada zanimalo o psima, njihovu ponašanju, socijalizaciji i treningu, što je posebice korisno ukoliko ste sami novi vlasnik psa, kao i u slučaju da imate problema s akomodacijom novog psa, čija se priroda, reakcije i obrasci ponašanja znatno razlikuju od onih njegova prethodnika.
Naša školica za pse i njihove vlasnike temelji se na individualnom radu i pristupu svakom psu kao pojedincu s različitim "backgroundom", odnosno, osobnom poviješću koja je prethodila prije dolaska u Vaš dom, potencijalnim traumama, genetskim karakteristikama i specifičnostima pasmine, kao i individualnim tendencijama samih vlasnika pasa u smislu što se sve treningom želi postići.
Specifičnost naše škole ogleda se u cjelovitom pristupu svakom polazniku pri kojem se procjenjuju radne sposobnosti psa ovisno o dobi, spolu, rasi i osobnoj povijesti psa te, sukladno tome, i najefektivniji motivacijski "triggeri", odnosno, odgovarajući program treninga.
Po želji vlasnika, a nakon savladavanja osnovnih naredbi, kreće se na socijalizaciju pasa s drugim psima, ljudima i djecom te na rad u skupinama, odnosno, grupnim treninzima.

U "Dog Basic" školici Vaš pas naučit će se osnovama ponašanja obiteljskog i gradskog psa, što uključuje pristojno hodanje na lajni te izvršavanje osnovnih naredbi poput "sjedni", "stani", "dođi", "lezi", "čekaj", "daj šapu", "donesi" i "pusti".

Što se tiće same lokacije, treninzi se održavaju kod nas u Maksimiru ili na mjestu po dogovoru, a paralelno s edukacijom psa, podrazumijevaju i edukaciju vlasnika. Drugim riječima, sa psom 90% vremena provedenog na treningu, radite Vi sami, učeći paralelno sa psom.

Kod zahtijevnijih pasa, trening može podrazumijevati i kombinaciju individualnog rada s vlasnikom i našeg samostalnog rada sa psom tijekom dnevnog boravka u našim prostorijama. Takav se oblik treninga najčešće provodi tijekom boravka mladog psa u našem vrtiću za pse, ili u vremenu prema dogovoru s vlasnikom i u skladu s postojećim rasporedom, što automatski uključuje i socijalizaciju s drugim psima. Ovakav način rada idealan je za mlađe i nesuradljivije pse, kao i pse nenavikle na društvo drugih (socijaliziranih) pasa i/ili ljudi, strašljive pse, isl. Najčešći klijenti ovoga tipa su psi iz azila pred koje je, uz blagoslov pronalaženja novog, trajnog doma, često stavljen i veliki izazov akomodacije na jedne sasvim drugačije uvjete od onih na koje su navikli. Iako su ti uvijeti najčešće znatno bolji, velik se broj pasa zbog određenih negativnih iskustava s npr. drugim psima u azilu ili određenih traumi drugačije prirode, u početku teško akomodira na sve nove zahtjeve stabilne kućne sredine!
Između ostaloga, jedan od takvih zahtjeva ogleda se i u potrebi povremenog ostavljanja psa samog kod kuće i njegove negativne reakcije na navedeno, pri čemu je školica za pse koja uključuje i dnevni boravak od neizmjerne pomoći u ovakvom tranzicijskom periodu s jednog načina života na drugi, i za samog psa, i za njegova vlasnika!

Minimalna dob kojoj štene može pristupiti treningu jest 3,5 - 4 mjeseca starosti.
Naime, iako diljem interneta možete naći i školice koje primaju štenad već u dobi od 1,5 -2 mjeseca starosti, to nipošto ne preporučam iz nekoliko razloga.
Kao prvo, štene, da bi uopće zadovoljilo neke čisto fiziološke standarde osobne sigurnosti i pristupilo treningu bez rizika po vlastito zdravlje, MORA biti imunizirano na zarazne bolesti kao što su štenećak ili parvo! Da bi se postigla optimalna imunizacija, odnosno, da bi se kod šteneta stvorila zadovoljavajuća imunološka reakcija i zaštita, cijepljenje MORA biti provedeno barem dva puta, što se najčešće i vrši do 3. mjeseca njegova života. Prvo cijepivo na zarazne bolesti Vaše je štene nesumnjivo primilo već u uzgajivačnici ili azilu, međutim, drugo se nerijetko prepušta samom vlasniku ili se uopće ne vrši do samog trenutka prodaje psa. Po primitku drugog cjepiva potrebno je proći barem tri tjedna kako bi se razvio zadovoljavajući imunitet. U slučaju, dakle, upisivanja šteneta u školicu prije tog vremena, riskirate zarazu. Čak i ukoliko pas pri treningu nije u doticaju s drugim psima, sredina u kojoj se sam trening vrši, vjerujte mi, jest.
Nadalje, štene mlađe od cca 3, 5 - 4 mjeseca jednostavno još nije dovoljno mentalno i emocionalno zrelo za trening. Naravno, kao i u slučaju ljudske djece, i među psima ima iznimnih talenata od najranije dobi, što ne znači da je psa potrebno "drilati" prije vremena! Njegova koncentracija u dobi od dva mjeseca odgovara ekvivalentu ljudskog djetea u dobi od godinu dana koje, primjerice, pokušavate silom naučiti da se samo kristi nožem i vilicom! Kao što niti trogodišnjaka ne biste upisivali u osnovnu školu, ne činite to niti sa psom! Za početak, dovoljno ga je privikavati na mokrenje na pelenicu!
Iznimno, štenad mlađa od tri mjeseca, može se primiti u pseće jaslice pod uvjetom da je primarno procijepljena i očišćena od parazita, pri čemu se drži izolirano od drugih pasa a sav se početni rad svodi na igru te na privikavanje na grooming (njegu dlake, šapa, ušiju, itd.) i na kulturu toaleta.

Osnovni trening za štenad i mlade pse odvija se prosječno u trajanju od 7 -10 sati-10 sati, što ponajviše ovisi o samom psu, njegovoj prirodi, suradljivosti, zainteresiranosti i kontinuitetu rada.

CIJENA jednog sata og sata kod nas (Maksimir) iznosi 100 kn, a cijena jednog sata u slučaju dolaska na trening kod Vas, 120-130 kn, ovisno o Vašoj lokaciji.

POSEBNA NAPOMENA: Psi udomljeni iz azila, uz predočenje potvrde (ugovora) o udomljenju ostvaruju i popust u iznosu od 10% po satu treninga!!!

CIJENA intenzivnog treninga s dnevnim boravkom u trajanju od 10 sati dnevno, odnosno, treninga u kombinaciji s vrtićem za pse, iznosi 150 kn po danu, a uključuje tri izlaska (šetnje), hranu (u slučaju da pas ne boluje od alergija, dijabetesa, gastritisa i sličnih stanja koja podrazumijevaju posebno prilagođenu dijetu) te socijalizaciju na život u domu s drugim kućnim ljubimcima!
Svaki se sat obračunava posebno a trening je uvijek moguće skratiti ili produžiti, ovisno o afinitetima samog psa i vlasnika.

Za sve informacije, predbilježbe i konzultacije možete nam se obratiti na e-mail ivana@duhek.com i/ili na mob. 091 7334 456.

Puno lijepih pozdrava svim našim čitateljima od cjelokupne dvonožne i četvoronožne ekipe iz "Zagrebačkog duheka"!



Oznake: trening pasa, školica za pse, škola za pse, dresura pasa, Zagrebački duhek, socijalizacija pasa


- 23:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.01.2021., petak

Esencija pet sittinga - "Zagrebački duhek"

Promatrajući večeras kako se zlatna dlaka moje sada već 13.- togodišnje retriverice Lise, koja je ovdje s nama koliko i naš obrt za pet sitting "Zagrebački duhek", još uvijek presijava na jesenjem suncu, u vrtlogu boja i laveža pasa svih dobi, pasmina i veličina, nadiru mi uspomene...
Prošli smo dug put, moja draga Lisa, moje zlato i, na posljetku, moja inspiracijo za početak ovoga posla!
Vrijeme prolazi a mene, promatrajući kako se sve teže ustaje na noge, steže oko srca...
Pa ipak, još je s nama! Promatram to divno stvorenje i nadam se da će još dugo biti! I ona, i svi oni, sada i uvijek oko nas, ta lajava klupka dlake, boja, laveža i sreće!
Prisjećam ih se gotovo svakog ponaosob, znajući i da se puno toga promijenilo, od tada, od početaka...
Neki su sada već iza duge, neki su još uvijek s nama dok neki tek dolaze!
Ljudi me pitaju da li se još bavim čuvanjem pasa, smatrajući da bih sada, kada imam i dvoje djece s kojima sam sama uz dedu, mog tatu, odustati od svojih četvoronožnih ljubavi, no dogovor na to pitanje jest striktno - DA!
Još radimo i radit ćemo dokle god bude i pasa, mačaka, ptica, gmazova i glodavaca.
Vidite, "Zagrebački duhek" nije moj posao; to je moj lifestyle, moj život...
Ne poričem da je uz dvoje male djece bilo vraški teških trenutaka u kojima sam znala izgubiti i pamet, i san,
i glavu no, za uzvrat, dobila sam još više nečega čega sam, doduše, i prije imala - srca.
Srca i ljubavi!
Najgore je iza nas, djeca su sada porasla i od onoga što je, čini se do jučer, bio popišanac u pelenama, sada je nastao pravi mali petogodišnji pet sitter, dok ga njegov trogodišnji buraz slijedi u stopu!
Svaki pas pored koga prođemo na cesti je njihov; svaki će "doći k njima na čuvanje"!
Gledam ta dva momka kako izrastaju u divna, empatična bića, i te pse kako uživaju u igri s njima, i odavno
je prošlo vrijeme kada sam bijesnila zbog zalutalih loptica koje su mi destekovale porculan po policama...
Sada kuham još jednu kavu jer, zbog velike aktivnosti po terenu s psima i djecom tijekom dana,
za komp najčešće sjedam tek u večernjim satima.
Na njenoj površini pluta dlaka. Prije no što je smjerno uklonim, nasmiješim joj se blago, sama za sebe...
Jer, dragi moji čitatelji - jebeš kavu bez dlaka!
I, da, TO je sama esencija "Zagrebačkog duheka"!
Nije bitno koliko je pasa na čuvanju, ovdje je uvijek netko, uvijek će i biti!
Tu su naša dva psa, Lisa i Lady, ima i pasa koji nisu ničiji ali su naši do udomljenja, ima pasa koji nam
dolaze godinama, ima i pasa koji su naslijedili pse koji su dolazili godinama, pasa koji su nove ljubavi
starih vlasnika...
A mi?
Volimo ih sve.
Znam da ovo nikada neće biti posao koji će mi dostajati za život i uz njega ću uvijek morati raditi i još nešto da preživim mjesec. A tu je, naravno, i moj Croatian Wildlife Research and Conservation Society, koji se
pak bavi zaštitom divljih životinja...
No, isto tako dobro znam da nikada neću prestati.
Svoj sam poziv odabrala još davno, davno, u Maksovoj dobi, kada sam, umjesto crtića na TV-u revno pratila dokumentarce o životinjama.
Za sve krivite, dakle, Davida Attenbourgha i National Geographic! cerek
Iako su se postovi na samom blogu prorijedili zbog drugih obaveza vezanih za pse, ostale životinje i djecu, da, "Zagrebački duhek" i dalje postoji, usprkos coroni, potresima i poplavama.
Postoji jer postojim ja, postoje Lisa i Lady i, ponajprije - jer postoje ONI!
Svi ti divni psi i njihovi vlasnici bez kojih sad više ne bih mogla ni zamisliti svoj život!
I, stoga, od srca vam i iskreno HVALA!!!

Vaš "Zagrebački duhek" kiss



Oznake: Zagrebački duhek, pet sitting, čuvanje pasa, čuvanje kućnih ljubimaca, čuvanje mačaka, hotel za pse, šetnja pasa, Zagreb, maksimir


- 22:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2022  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Ožujak 2022 (1)
Siječanj 2022 (1)
Studeni 2021 (1)
Rujan 2021 (1)
Srpanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (1)
Travanj 2021 (1)
Ožujak 2021 (2)
Veljača 2021 (1)
Siječanj 2021 (5)
Prosinac 2020 (3)
Studeni 2020 (1)
Travanj 2020 (1)
Siječanj 2020 (2)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (1)
Ožujak 2019 (2)
Veljača 2019 (1)
Listopad 2018 (1)
Prosinac 2017 (2)
Kolovoz 2017 (1)
Studeni 2016 (3)
Listopad 2016 (1)
Travanj 2016 (1)
Siječanj 2015 (2)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (1)
Rujan 2014 (1)
Kolovoz 2014 (1)
Lipanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Ožujak 2014 (1)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Studeni 2013 (2)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (2)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (2)
Veljača 2013 (2)
Siječanj 2013 (1)
Prosinac 2012 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (1)
Rujan 2012 (2)
Srpanj 2012 (1)


I još pomalo svega...
  • Loading