Gdje je granica Autorskih prava?

petak , 07.07.2017.




Kada netko iz Vašeg djela uzme riječi i doslovno prepiše, krši "autorsko pravo na njegovom djelu činom ostvarenja djela (temeljem čl. 9. st. 2. ZASP-a) bez ispunjavanja bilo kakvih formalnosti kao što su primjerice registracija ili depozit djela." Tu je stvar jasna.

No, kada netko pročita Vašu priču, te iz nje uzme i prisvoji sebi jednu Vašu ideju i na taj način obogati svoje djelo, zamislite se i o toj osobi, i o svojoj priči.

Naime, san svakog pisca je da svojim djelom inspirira čitatelja, a meni je to pošlo za rukom već sa prvim autorskim djelom - "Tu ni Bog ne pomaže", objavljenim u Argus Books&Magazines #17.

Alma Ajanović Zornić, iz Sarajeva, iskoristila je motiv "motocikli sa zida smrti", viđen u priči "Tu ni Bog ne pomaže", i na "motociklima sa zida smrti" je izgradila svoju najnoviju priču "Pakleni vozači".

Ponosna sam jer sam svojim pisanjem uspjela očarati Almu Zornić do te mjere da joj se priča toliko svidjela i urezala u pamćenje, da je naknadno dopisala i objavila drugu varijantu svoje priče Avetinja, a koja je objavljena u istom broju časopisa Argus Books Online Magazine #17, kao i "Tu ni Bog ne pomaže".
U novoj inačici priče također koristi određene riječi i ideje iz mog autorskog djela "Tu ni Bog ne pomaže" (npr. petrolej, smrad sličan smradu raspadnute lešine, mladić nije mogao sprati sa sebe ma koliko god to pokušavao), koje nema napisane u objavljenoj varijanti časopisa Argus Books Online Magazine #17.

Izuzetno ponosna kažem, jesam, no nadam se da će sve ostati na trenutnom spisateljskom nadahnuću i prisvajanju nekih mojih posebnih autorskih detalja, bez izravnog kršenja zakona o autorskim pravima.
I ovo je samo po sebi dovoljno da sporna autorica ukloni sporne detalje iz svojih priča.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.