Potencijalna sinergija

28.11.2009.

Osjećate li ponekad kako duboko u sebi skrivate puno veće mogućnosti nego što ih uspjevate iskazati? Mislite li da su rezultati koje postižete u profesionalnom, obiteljskom, ljubavnom ili bilo kojem drugom smislu, vrlo često ispod vaših očekivanja? Kao da nešto nedostaje, jednostavno, imate osjećaj kao da vozite auto pod ručnom kočnicom, a da toga niste ni svjesni.

O da, već vidim da uvod u ovaj post i meni samom zvuči kao loša reklama i što je još gore, sad očekujem od samog sebe da pružim neki spasonosni recept, čarobnu formulu koja će jednim klikom osloboditi sve naše zatomljene potencijale.



Naravno, ne postoji čarobna formula kako živjeti bolje i uspješnije, ali nije zgorega s vremena na vrijeme malo zastati, prizemljiti ne samo svoje misli, već i osluhniti što drugi imaju za reći. Jer, kako god okrenuli, nismo stvoreni da živimo sami i imam osjećaj da naše pravo lice možemo otkrivati tek u odnosu prema drugima, prema našoj djeci, roditeljima, prijateljima, partnerima...

Prečesto smo u našim životima okrenuti sami sebi, pa nam se događa da se i ne snalazimo baš najbolje u sudarima raznih egocentričnih sustava u kojima smo redovito uvjereni kako smo baš mi oni koji su potpuno u pravu, a da su oni drugi redom zločesti, pakosni, glupi, ovakvi ili onakvi...

Tako je lako biti loš.
Tako je lako biti sujetan, zavidan, oko sebe graditi zidove kojima ćemo se štititi od raznih nepoćudnih agresora.

Život je prekratak i previše dragocjen da bi gubili dane i godine u besmislenim sukobima. Naravno, ne možemo se baš sa svima naći na istim valnim duljinama, niti su nam svi jednako dragi i bliski, ali uostalom, nismo ni mi drugima uvijek simpatični.



Sinergija u svom izvornom značenju podrazumjeva suradnju nekoliko organa ili mišića u izvedbi nekog pokreta ili radnje.
Svi smo nekada u školi učili o potencijalnoj i kinetičkoj enegiji, ali to se uglavnom odnosilo na nežive predmete, ali ne sjećam se da je itko ikada spominjao tu famoznu sinergiju.

A sinergija među ljudima morala bi biti i te kako značajna, idealan način kako oplemeniti svoju osobnu energiju i podići je na viši nivo upravo primivši je kao dar od drugih ljudi. A isto tako, nema većeg zadovoljstva nego kad dio sebe pokloniš nekom drugom i na takav način zajedno postajete još bogatiji.
U takvim uvjetima, dva i dva zaista mogu biti pet.

Stoga, nemojte se bojati svakodnevno poklanjati dio sebe ne samo onima kojima vjerujete i onima za koje mislite da to zavrijeđuju, bez bojazni da ćete jednoga ostati sami i razočarani.

Sve ono što u životu napraviš za sebe, odlazi s tobom u grob. Ono što napraviš za druge, živi mnogostruko dulje i vrijedi nemjerljivo više.



P.S. U slijedeći četvrtak, trećeg dana mjeseca prosinca u Zagrebu, u galeriji Cro Art Photo Cluba u Gajevoj ulici 25, s početkom u 19 sati, biti će otvorena izložba radova naših blogerica Bugenvilije i Amorfije. Bugenvilija će izložiti svoje fotografije, a Amorfija ručno izrađeni nakit. Eto idealne prilike da u ovo predblagdansko vrijeme spojimo ugodno s još ugodnijim i svima vama koji ste blizu, toplo preporučam da skoknete na ovaj susret.

<< Arhiva >>