Sa Zapada nešto novo

23.01.2014.



Evo me u Düsseldorfu i nešto sam razmišljala da napravim jednu fotoreportažu kako to čine svi oni koji negdje putuju ili borave: malo teksta, mnogo fotki i opisa i to bi bilo to. A Düsseldorf ima zaista što da pokaže.

Ali odlučila sam drugačije i fotkanje ću ostaviti za drugi put.

Jer istog momenta kada sam prelistala prve novine koje su mi došle pod ruku, uočila sam veliki naslov te pročitala članak koji je obrađivo zanimljivu temu. Kupila sam nekoliko novina, pročitala sve vezano za to i informacije sabrala u ovaj post, nadajući se da će biti koristan onima koji su zainteresirani.

O čemu se radi?

Naravno o našoj najbolnijoj temi: zaposlenju i kako doći do njega!

Pa počeću sa najtraženijim zanimanjima u Njemačkoj. Naime ko je u Hrvatskoj nezaposleni bravar, vlakovođa, njegovatelj ili liječnik, taj će ovdje najlakše dobiti posao. Jer to su zanimanja kod kojih vlada i najveća nestašica radne snage. Prema najnovijoj studiji njemačkog Saveznog biroa za rad broj zanimanja koja se traže porastao je sa šesnaest u prošloj godini na dvadeset u 2014. Pri tome je uočeno da se, osim akademski obrazovanih radnika traže sve više i radnici ostalih zanimanja.

Nova na listi su zanimanja vezana za željeznicu. Tako je prošle godine kolodvor u Mainzu osjetio na vlastitim leđima što znači nedostatak kvalificiranih radnika. Naime, ljetos je cijeli sistem stao upravo zbog nedostatka radnika. Njemačkim željeznicama nedostaje veliki broj vlakovođa i radnika za održavanje pruga i pripadajućih uređaja.

Isto tako se već osjeti i nedostatak radnika za popravku klima-uređaja a vrijeme čekanja na naprimjer otčepljivanje kade ili WC-a postalo je znatno duže jer nedostaju radnici vezani za ova zanimanja.

Ova oskudica je, međutim, različita u pojedinim regionima. Tako se nedostatak radne snage osjeti više u zapadnom nego u istočnom dijelu Njemačke. U pokrajini Nordrheinwesfallen traže se stručnjaci iz područja obrade metala, elektrotehničari, tehnički crtači kao i radnici za odvoz smeća, čistaći ulica te iz zanimanja koja pripadaju vodosnabdjevanju.

Strojarske i inžinjere saobračaja traže, prije svega u istočnom dijelu: u Berlinu, Brandenburgu, Sachsenu i Mecklenburg-Vorpommernu, iako zapravo u ovim pokrajinama ima više nezaposlenih nego raspisanih radnih mjesta, ali stvar je u zanimanjima.

U južnim pokrajinama traži se, osim liječnika, visokoobrazovana radna snaga iz područja matematike, informatike, prirodnih znanosti i posebno iz strojarstva. A uz to bravari, zavarivači, elektrotehničari...

Brizantno u svemu tome je vrijeme čekanja od trenutka raspisivanja tečaja do popunjenja radnog mjesta. Najduže se čeka na liječnike, prosječno 172 dana, zatim na strojarske inžinjere gdje firme čekaju 141 dan a zanimanja iz područja njege starih i iznemoglih u prosjeku 131 dan od dana objavljivanja oglasa.

Najdramatičnije stanje je ipak iz ovog posljednjeg područja. Naime na sto traženih njegovatelja starih lica javi se tek 39 i ovo važi za cijelo područje Njemačke. Zbog toga je moguće, osim onih koji su se obrazovali kod nas i koji mogu odmah dobiti zaposlenje, naravno uz uvjet da poznaju jezik, dobiti vrlo lako i tzv "Ausbildungsstelle". To je, doduše znatno manje plaćeno mjesto ali je istovremeno i školovanje, koje traje tri godine i koje kasnije garantira posao, naravno tada dobro plaćen.

Njemačka se raduje pridošlicama u Europsku uniju: Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj jer se emigracijom iz ovih zemalja polako oporavlja tržište radne snage, posebno visokoobrazovanih stručnjaka. Tako je, naprimjer 25% useljenika iz ovih zemalja akademski obrazovano, dok u samoj Njemačkoj ovaj broj iznosi 19%. Pri tome ima veći broj useljenika sa zanimanjima koja nedostaju Njemačkoj. Zato se vjerovatno već osjeti nedostatak obrtničkih zanimanja.

Toliko o radnim mjestima ovdje. Ako se neko našao u ovome neka se javi, najbolje direktno na firme, bez obzira što nisu našli njihove oglase na internetu ili našim zavodima. Jer mnoge od firmi su odustale od oglašavanja baš zbog dugog (a nekada i uzaludnog) vremena čekanja da se neko pojavi.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.