Bookeraj - raj za pasionirane čitatelje

ponedjeljak, 21.07.2014.

George R. R. Martin: „Sraz kraljeva“

Nakon nekog vremena, dogotovila sam čitanje u druge knjige iz popularnog fantasy serijala „Pjesma Leda i Vatre“, pod naslovom „Sraz kraljeva“ (s obzirom da sam prije kratkog vremena pisala o prvom dijelu serijala, pod naslovom „Igra prijestolja“, gdje sam potanko opisala pozadinu priče iza njegove popularnosti, nastanka, i onoga što se još očekuje dogoditi u serijalu, mislim da sad ne moram ponovno ići u detalje oko toga).

U drugom dijelu, Sedam kraljevina proživljavaju pravu političku krizu nakon što se osim Joffreya, pojavljuje još čak tri kralja koji pretendiraju na prijestolje: tu su Stannis Baratheon, najstariji brat poginulog kralja Roberta, čija opasnost leži u njegovoj nevjerojatnoj krutosti i osjećaju časti, kao i činjenicu da svoj ratni uspjeh veže uz čarolije svećenice Boga vatre (Stannis je takav dosadni davež da to ne možete niti zamisliti, oko njega i njegove priče je sve toliko turobno da vam dođe zlo dok čitate); Renly Baratheon, njegov dopadljiviji mlađi brat kojega zbog njegove simpatičnosti mnogi plemići žele vidjeti na prijestolju, zbog čega u rekordnom roku okuplja moćnu vojsku; konačno, tu je i Robb Stark, najstariji sin pogubljenog Kraljevog Namjesnika Eddarda Starka, koji se proglašava Kraljem na Sjeveru i skuplja prve bodove u bitkama protiv Lannistera, čiji je rođak Joffrey kralj-dječak koji je doista i sjedi na Željeznom prijestolju oko kojega se borbe i vode. Srećom po Joffreya, u pomoć mu dolazi njegov ujak, patuljak Tyrion Lannister, kojega građani Sedam kraljevina, a osobito stanovnici prijestolnice, Kraljeva grudobrana (King's Landing, u seriji ga utjelovljuje naš Dubrovnik), mrze, ali koji posjeduje lukavost i inteligenciju koja će kralju doći prilikom obrane Kraljeva grudobrana od svih pretendenata na prijestolje. U međuvremenu, Oštrozimljem upravlja Bran Stark, obogaljeni devetogodišnjak, njegova sestra Sansa je još uvijek zarobljenica kraljevske obitelji, a najmlađa sestra Arya prelazi iz ruke u ruku različitih likova koji se motaju predjelima između Oštrozimlja i Kraljeva grudobrana.

Kod gledanja serije, druga sezona mi se učinila doista najdosadnijom, pa mi se tako činilo i u odnosu na knjigu. Naime, ovaj dio serijala obiluje pripovijedanjem i teoretskim razlaganjima odnosa među likovima, što se događa na štetu obrata i iznenađenja kojima serijal inače obiluje. Međutim, ovaj dojam ublažava činjenica da se više pažnje posvećuje likovima koji će u daljnjim knjigama serijala odigrati važne uloge, pri čemu poglavito mislim na Theona Greyjoya, koji je prije ratnog stanja bio mirnodopski talac obitelji Stark, koji početkom rata razvija i neke vlastite apetite. Isto tako, više saznajemo i o međusobnim odnosima u obitelji Lannister, posebno između kraljice regentice Cersei i njezina brata Vražićka.

Bez obzira na ranije rečeno, i ovaj roman serijala završava „kukom“ koja vas kači za čitanje daljnjih nastavaka, pa sam se i ja svojski prihvatila čitanja trećeg dijela, naslovljenog kao „Oluja mačeva“, no moram priznati da sam još uvijek daleko od kraja, pa ćete malo pričekati za post o tom dijelu serijala.

Oznake: george r. r. martin, igra prijestolja, sraz kraljeva, king's landing

21.07.2014. u 21:27 • 3 KomentaraPrint#

srijeda, 02.07.2014.

George R. R. Martin: "Igra prijestolja"

Trebala je proći točno polovica 2014. godine, ali sam se ja sjetila obećanja koje sam dala dok sam pisala svoje novogodišnje čitateljske odluke za ovu godinu, koje su, između ostaloga, uključivale i čitanje slavnog fantasy serijala plodnog pisca Georgea R. R. Martina (prije ovoga, pročitala sam još samo jednu njegovu knjigu, i to slavni „Armaggedon Rag“, koji je kod nas preveden kao „Pjesma sudnjeg dana“).

Nije nikakva tajna o čemu se ovdje točno radi (nije bila tajna niti meni, jer sam, odmah nakon što je ekraniziran, pogledala čitavu prvu sezonu serije „Game of Thrones“) – „Igra prijestolja“ je prva knjiga fantasy serijala pod nazivom „Pjesma Leda i Vatre“, koja se zasad sastoji od šest, odnosno pet knjiga od kojih je posljednja u hrvatskom izdanju podijeljena na dva dijela zbog izrazite obimnosti – dosad su objavljeni: „Igra prijestolja“, „Sraz kraljeva“, „Oluja mačeva“, „Gozba vrana“ te „Ples zmajeva“, a očekuju se još dva nastavka do kraja serijala, koji nisu objavljeni niti u izvorniku, i to „Vjetrovi zime“ i „San o proljeću“.

U prvom dijelu serijala (koji, inače, prilično vjerno prati i prva sezona serije), upoznajemo glavne likove i glavne klanove s kojima ćemo se družiti i u idućim nastavcima. Na početku, knez Eddard (Ned) Stark, kao vladar pokrajine Oštrozimlje (Winterfell), očekuje kraljevski posjet svoga prijatelja i bivšeg suborca Roberta Baratheona, koji je nakon pobjede nad ludim kraljem iz obitelji Targaryen, zasjeo na prijestolje Sedam kraljevina. Nedova supruga Catelyn i njihovo petero djece: Robb, Bran, Rickon, Sansa i Arya, kao i nezakoniti sin Jon Snow, žive u relativnom obiteljskom skladu koji narušava posjeta kraljevske obitelji, koju osim kralja Roberta, čine i njegova supruga Cersei iz bogate obitelji Lannister, njezina braća Jaime (koji je kao bivši član Kraljevske straže smaknuo prethodnog kralja) i Tyrion (zvani Vražićak, prilično učeni patuljak nevičan borbama, ali prilično sklon pijančevanju i posjećivanju javnih kuća), te njihova djeca, princ Joffrey, princeza Myrcella i mali princ Tommen.

Prilikom tog posjeta, Robert nudi Nedu da postane novi Kraljev Namjesnik nakon iznenadne smrti Jona Arryna, da se preseli u glavni grad, Kraljev Grudobran (King's Landing), a Ned se, ponukan željom za otkrivanjem prave istine oko smrti njegovog prethodnika, odlučuje pristati na njegovu ponudu, tim više što mu se iz ponašanja kralja Roberta čini da je njegovo zadovoljstvo životom kakav je vodio kao vitez i ratnik, nestalo pod utjecajem osamljene, i često dosadne kraljevske dužnosti, te nesretnog braka s Cersei, što je također pobudilo u Nedu osjećaj prijateljske dužnosti i brige za Roberta.

Nakon ovakvog početka priče, malo je reći da se fabula počinje nerazmrsivo komplicirati, tim više što krhkom miru Sedam kraljevina prijete preostali potomci obitelji Targaryen, koji su se u prekomorskim slobodnim gradovima, sveli na tek dva člana, Vyserisa i njegovu mlađu, na početku romana trinaestogodišnju sestru Danaerys. Vyseris odlučuje svoju sestru udati za konjskog kneza, odnosno khala Droga, u zamjenu za odanost njegove brojne vojske pri ponovnom osvajanju Željeznog prijestolja, na koje Vyseris smatra da ima neprikosnoveno nasljedno pravo.

S treće fronte, Kraljevinama s dalekog sjevera, iza velikog Zida koji ih štiti od divljaka, prijeti još sila još neutvrđenih razmjera, čiji se pipci počinju pružati i preko Zida, a njihovo se djelovanje može iščekivati tek kad desetogodišnje ljeto zamijeni dugotrajna i opaka zima.

Iako sam gledala seriju, i čak se prilično dobro sjećam radnje s obzirom da sam proteklih godina gledala i daljnje sezone, koje obuhvaćaju događaje iz slijedećih nastavaka „Pjesama Leda i Vatre“, čitanje mi ni u jednom trenutku nije bilo dosadno, i moram priznati da sam knjigu od osamstotinjak stranica smlavila u gotovo rekordnom roku, pa jedva čekam priliku da se uhvatim čitanja i idućih nastavaka.

Preporučujem – apsolutno svima: pomodarima, koji ne mogu propustiti ne saznati sve o trenutno najgledanijoj seriji na svim televizijama, fantasy freakovima, ljubiteljima političke intrige (jer tko ne igra, sigurno gubi u igri prijestolja), ljubiteljima knjiga povijesne tematike...

(nastavak uskoro slijedi)

Oznake: george r. r. martin, igra prijestolja, game of thrones, pjesma leda i vatre

02.07.2014. u 22:00 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.< siječanj, 2020  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Siječanj 2020 (1)
Travanj 2019 (1)
Svibanj 2018 (2)
Ožujak 2018 (1)
Kolovoz 2017 (4)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (10)
Svibanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (6)
Siječanj 2017 (4)
Prosinac 2016 (1)
Studeni 2016 (11)
Listopad 2016 (4)
Rujan 2016 (2)
Kolovoz 2016 (4)
Srpanj 2016 (8)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (2)
Siječanj 2016 (4)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (2)
Srpanj 2015 (6)
Lipanj 2015 (14)
Svibanj 2015 (11)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (6)
Veljača 2015 (6)
Siječanj 2015 (8)
Prosinac 2014 (5)
Studeni 2014 (6)
Listopad 2014 (8)
Rujan 2014 (9)
Kolovoz 2014 (11)
Srpanj 2014 (11)
Lipanj 2014 (3)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (11)
Ožujak 2014 (6)
Veljača 2014 (9)
Siječanj 2014 (16)
Prosinac 2013 (8)
Studeni 2013 (9)
Listopad 2013 (7)
Rujan 2013 (11)
Kolovoz 2013 (12)
Srpanj 2013 (2)

Komentari da/ne?

Opis bloga

Na ovom blogu čitajte o knjigama - mojim knjigama, Vašim knjigama, najnovijim knjigama, starim knjigama, zanemarenim knjigama, o autorima knjiga i novostima iz književnosti.


Hit Counter by Digits


Za sve informacije, pitanja, primjedbe, komentare, uvrede i drugo kontaktirajte me na bookeraj.blog@gmail.com