Image and video hosting by TinyPic GOSPA LETNIČKA

Linkovi
PSALAM 103

Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina
i sve što je u meni, sveto ime njegovo!
Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina
i ne zaboravi dobročinstva njegova!
On ti otpušta sve grijehe tvoje,
on iscjeljuje sve slabosti tvoje,
On ti od propasti izbavlja život,
kruni te dobrotom i nježnošću.
Milosrdan je i milostiv Gospodin,
spor na srdžbu i vrlo dobrostiv.
Ne postupa s nama po grijesima našim
niti nam plaća po našim krivnjama.
Kako je istok daleko od zapada,
tako udaljuje od nas bezakonja naša.
Kako je otac nježan prema dječici,
tako je Gospodin nježan prema onima što ga se boje.




http://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?knjiga=Psalam&prijevod=stvarnost&glava=116


PSALAM 116 Pjesma zahvalnica Ljubim Gospodina jer čuje vapaj molitve moje: 2 uho svoje prignu k meni u dan u koji ga zazvah. 3 Užeta smrti sapeše me, stegoše me zamke podzemlja, snašla me muka i tjeskoba. 4 Tada zazvah ime JGospodnje: »O Gospodine, spasi život moj!« 5 Dobrostiv je Gospodin i pravedan, pun sućuti je Bog naš. 6 Gospodin čuva bezazlene: u nevolji bijah, on me izbavi. 7 Vrati se, dušo moja, u svoj pokoj, jer Gospodin je dobrotvor tvoj. 8 On mi život od smrti izbavi, oči moje od suza, noge od pada. 9 Hodit ću pred licem Gospodnjim u zemlji živih. 10 Ja vjerujem i kada kažem: »Nesretan sam veoma.« 11 U smetenosti svojoj rekoh: »Svaki je čovjek lažac!« Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio? 13 Uzet ću čašu spasenja i zazvat ću ime Gospodnje. 14 Izvršit ću Gospodinu zavjete svoje pred svim pukom njegovim. 15 Dragocjena je u očima Gospodnjim smrt pobožnika njegovih. 16 Gospodine, tvoj sam sluga, tvoj sluga, sin sluškinje tvoje: ti si razriješio okove moje. 17 Tebi ću prinijeti žrtve zahvalne, zazvat ću ime Gospodnje. 18 Izvršit ću Gospodinu zavjete svoje pred svim pukom njegovim, 19 u predvorjima doma Gospodnjeg, posred tebe, Jeruzaleme! Hvalospjev ljubavi #13Kad bih sve jezike ljudske govorio i anđeoske, a ljubavi ne bih imao, bio bih mjed što ječi ili cimbal što zveči. (2) Kad bih imao dar prorokovanja i znao sva otajstva i sve spoznanje; i kad bih imao svu vjeru da bih i gore premještao, a ljubavi ne bih imao - ništa sam! (3) I kad bih razdao sav svoj imutak i kad bih predao tijelo svoje da se sažeže, a ljubavi ne bih imao - ništa mi ne bi koristilo. (4) Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; (5) nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; (6) ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; (7) sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. (8) Ljubav nikad ne prestaje. Prorokovanja? Uminut će. Jezici? Umuknut će. Spoznanje? Uminut će. (9) Jer djelomično je naše spoznanje, i djelomično prorokovanje. (10) A kada dođe ono savršeno, uminut će ovo djelomično. (11) Kad bijah nejače, govorah kao nejače, mišljah kao nejače, rasuđivah kao nejače. A kad postadoh zreo čovjek, odbacih ono nejačko. (12) Doista, sada gledamo kroza zrcalo, u zagonetki, a tada - licem u lice! Sada spoznajem djelomično, a tada ću spoznati savršeno, kao što sam i spoznat! (13) A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav - to troje - ali najveća je među njima ljubav.

GOSPA LETNIČKA

ponedjeljak, 31.10.2011.

MOLITVA ZA BOLESNIKE

Pogledaj, o Gospode, na one koji su budni,
ili gledaju, ili plaču večeras
i neka tvoji anđeli čuvaju one koji spavaju.
Njeguj bolesne, o Gospode Isuse.
Odmori one koji su u brizi.
Blagoslovi umiruće.
Umiri one koji pate.
Smiluj se ožalošćenima.
Zaštiti one koji su u tvojoj slavi
Poradi ljubavi svoje.
Amen.
Sv. Augustin

- 01:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 22.10.2011.

Blaženi Ivan Pavao II. Beatus Ioannes Paulus II

Blaženi Ivan Pavao II. (lat. Beatus Ioannes Paulus PP. II; građansko ime: Karol Józef Wojtyła) (Wadowice, 18. svibnja 1920. - Vatikan, 2. travnja 2005.), papa, blaženik Katoličke Crkve. Početak pontifikata; 16. listopada 1978.

Papa Benedikt XVI. proglasio je 1. svibnja 2011. godine svoga prethodnika Ivana Pavla II. blaženim, te proglasio njegovim blagdanom datum kada je Ivan Pavao II. održao prvu sv. misu kao papa, 22. listopada.

Papa i Djevica Marija

Kada je imao 9 godina, umrla mu je majka Emilija. Nakon pokopa njegov otac poveo je njega i brata na višednevno hodočašće u marijansko svetište Kalvariju u blizini njihovog mjesta Wadowica. Djevica Marija popunila je prazninu nastalu smrću majke. Razvio je duboku odanost prema Mariji do kraja života. Kada je preživio atentat i tešku operaciju, svoj oporavak i spas od smrti, smatrao je Marijinom zaslugom. U znak zahvalnosti, jedan od metaka kojim je pogođen, stavio je u krunu Gospu Fatimske. Hodočastio je u velik broj marijanskih svetišta npr. u Fatimu, Lurd, Częstochowu i u mnoga druga među kojima su i svetište Majke Božje Bistričke 1998. godine i svetište Majke Božje Trsatske 2003. godine. Tamo je ostavio svoju krunicu, kako bi Majka Božja molila za njega tada i nakon njegove smrti. Svaku svoju encikliku završavao je molitvom Djevici Mariji.

Dodao je četvrto otajstvo krunice 2002. godine apostolskim pismom „Rosarium Virginis Mariae“ (hrv. Krunica Djevice Marije). Novo četvrto otajstvo, nazvao je otajstvom svjetla, koje je obuhvatilo Isusovo krštenje na rijeci Jordan, njegou objavu na svadbi u Kani Galilejskoj, naviještanje Božjeg kraljestva pozivom na obraćenje, Isusovo preobraženje i ustanovljenje euharistije. Iste godine proglasio je i godinu krunice, koju je i sam često molio.

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 12.10.2011.

Tri stvari
Tri stvari u životu, koje jednom kada odu, nikad se ne vraćaju
1. Vrijeme
2. Riječi
3. Prilika

Tri stvari u životu, koje mogu uništiti osobu
1. Ljutnja
2. Ponos
3. Izostanak opraštanja

Tri stvari u životu, koje ne bi smio izgubiti
1. Nadu
2. Mir
3. Poštenje

Tri stvari u životu, koje su najvrednije
1. Ljubav
2. Obitelj i prijatelji
3. Ljubaznost

Tri stvari u životu, koje nikada nisu izvjesne
1. Sreća
2. Uspjeh
3. Snovi

Tri stvari u životu, koje čine osobu
1. Odanost
2. Iskrenost
3. Ustrajan rad

Tri stvari u životu, koje su uistinu stalne
Otac - Sin - Duh SvetiÍ

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 09.10.2011.

Duh Asiza


DUH ASIZA/ više - PROGRAM

5. "Duh Asiza"

Duh Asiza - vrlo jednostavna formula koja ponovno stav­lja pred nas vrednote bratstva, dijaloga medu religijama, pravednosti i mira i to na način Franje iz Asiza.
Franjevački je pozdrav Mir i dobro; uobičajen je do naših dana; on je baština Franjinih sljedbenika svih vremena. U naše ga vrijeme nazivamo i Duhom Asiza. Jer, željeti i činiti ljudi­ma mir i dobro, temeljna je odrednica života svetoga Franje i njegove Obitelji.
No, ta odrednica ima svoj temelj u Evanđelju:
• Kod Isusova su rođenja anđeli pjevali: „Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!“ (Lk 2,14)
• Isus je govorio učenicima: „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje.“ (Iv 14,27)
• Kad Isus šalje apostole da naviještaju Evanđelje, uči apo­stole što da kažu: „U koju god kuću uđete, najprije recite: Mir kući ovoj!“
• Prvi Isusov uskrsni pozdrav u susretu s apostolima bio je izražen riječima: „Mir vama!“ (Iv 20,19)
Za Isusa apostol Petar kaže da je prošao zemljom čineći dobro - pomagao je, ozdravljao, iscjeljivao, opraštao, razumio, tješio i hrabrio.
Osnovno pravilo Franjevačke obitelji jest Isusovo Evanđelje, pa je sasvim razumljivo da je glavno načelo Franjina života i života cijele njegove Obitelji: Mir i dobro!

a) Mir
On prožima cijelo Franjino biće. Prisutan je u cjelokupnom njegovu ponašanju. Franjo je nastojao i uspijevao u pomirenju ljudi svih staleža. Za Franju mir uključuje u sebi različite odnose u najpozitivnijem smislu:
• odnos prema Bogu,
• odnos prema ljudima,
• odnos prema samome sebi,
• odnos prema svemu stvorenom, odnosno prema prirodi.
Sve je ovo Franjo ostvarivao u svom životu, a to se zahtije­va i od njegovih sljedbenika. Stoga, biti franjevac u bilo kojem Redu prije svega znači biti u tom smislu duhovno izgrađeni kršćanin. Odgovornosti su naime veoma velike.
Poznata nam je Molitva za mir koja se pripisuje svetom Franji. On je nije sastavio, ali ona odiše njegovim duhom i njegovim nakanama. Ta se molitva posvuda rado pjeva: Bože moj, dopu­sti mi - Aleluja - mira tvog da budem glas.
Dana 27. listopada.1986. godine u Asizu, rodnom gradu svetoga Franje, papa Ivan Pavao II. molio je s predstavnicima gotovo svih svjetskih religija. Molio je za mir, za jedinstvo, za ljubav i razumijevanje među ljudima.
Nešto slično je učinio i sveti Franjo kad je išao sultanu Me-lek Al Kamilu u Siriju u doba križarskih ratova. Vratio se živ odande odakle se niti jedan križar ne bi živ vratio, jer je došao s ljubavlju i mirom, a ne s mržnjom.

b) Ljubav prema prirodi (ekologija)
Posljednja dva desetljeća bila su obilježena povećanom brigom za očuvanje čovjekove okoline tzv. ekologijom.
Briga i ljubav za prirodu nije međutim izum naših dana. Poznat je Franjin nježan i pažljivi odnos prema svemu stvore­nom, ali on nije proizlazio iz egoistične bojazni za vlastiti ži­vot ako priroda propadne, već iz ljubavi prema djelima našega Stvoritelja. Stoga sveti Franjo doživljava zemlju, kamen, drvo, vodu, sunce, mjesec, svjetlo, zrak, kukca, vuka i slično kao svojega brata i sestru jer nas je isti Stvoritelj ljubio i u ljubavi postavio u ovaj svijet. Pri­mjer te ljubavi svetoga Fra­nje vidljiv je iz Pjesme brata sunca.
Svake se godine u svi­jetu obilježava jedan da­tum - 5. lipnja - kao „Svjet­ski dan zaštite čovjekove okoline“. Svijet se u posljed­njih 20 godna zabrinuo za povećano zagađivanje čo­vjekove okoline, za umi­ranje šuma, nestanak mno­gih biljnih i životinjskih vrsta, zagađivanja vode, zemlje i zraka. Tu je i neiz­bježna „rupa“ na ozon­skom omotaču, a sve to zbog gramzljivosti čovjeka za bogatstvom, naročito u industrijskim zemljama, dok su u drugim dijelovima svijeta velike suše, plodne zemlje je sve manje, gladnih sve više, razovrsne prirodne nepogode, a da i ne govorimo o eksplozijama atomskih bombi i slično. Sve se to sigurno nije desilo zato što su ljudi smatrali zemlju, vode, šume i druge ljude svojom braćom i sestrama.
Predlažemo pitanje za razgovor: Što mi franjevci svjetov­njaci možemo učiniti da se situacija počne mijenjati? Možemo li, činimo li uopće išta?

c) Franjevci i svijet
U posljednjem se desetljeću puno pripovijeda o „ujedinjenoj Europi“. Danas je to već stvarnost, prvenstveno politička, a pomalo postaje i gospodarstvena. Ujedinjena Europa je zamišljena kao zajednica kapitala i poslovnosti, dakle, zajednica interesa i novca.
Franjevci (svih obitelji) trebali bi učiniti da Europa postane sve više zajednica solidarnosti i mira, međusobnog poštovanja i ljubavi, da ljudi više budu braća i sestre. Osim toga, sveti otac Ivan Pavao II. je puno puta spomenuo reevangelizaciju Europe koja je, unatoč činjenici da je prva primila kršćanstvo i dala mnoge misionare drugim kontinentima i zemljama, du­hovno podivljala. To se vidi kroz različite oblike modernog poganstva - u vjerovanju, u grešnom načinu života, u zago­varanju abortusa i eutanazije, kloniranju živih bića. Izgleda da više nema mjesta za Boga jer znanost čovjeku daje vlast nad životom i smrću.

U takvoj duhovnoj divljini kršćani imaju što reći, a franjev­ci kao dio kršćanske Crkve, još više, pogotovo ako ne zabo­rave na zadatak koji je duhovni otac svih franjevačkih obitelji primio od Gospodina Isusa Krista: „Franjo, idi i popravi moju kuću koja se, kako vidiš, ruši!?“ /preuzeto s Franjevci Split/

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 04.10.2011.

SVETKOVINA SV. FRANJE ASIŠKOGA




Zdravo Gospodarice, sveta Kraljice, Bogorodice Marijo, ti si djevica koja si postala Crkvom, i izabrana od presvetog Oca na nebu da te posveti sa presvetim Sinom svojim i Duhom Svetim Utješiteljem. U tebi je bila i jest sva punina milosti i svako dobro.
Zdravo palačo njegova,

zdravo njegovo svetohranište,

zdravo kućo njegova.

Zdravo odjećo njegova,

zdravo njegova službenice,

zdravo majko njegova.

I sve vi, o svete kreposti,

koje se po milosti i rasvjetljenju Duha Svetoga

ulijevate u srca vjernika da Bogu

od nevjernika napravite vjernika.


- 05:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< listopad, 2011 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Siječanj 2014 (3)
Svibanj 2013 (1)
Siječanj 2013 (1)
Listopad 2012 (2)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Svibanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (3)
Siječanj 2012 (4)
Studeni 2011 (3)
Listopad 2011 (5)
Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (3)
Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (3)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (5)
Rujan 2010 (3)
Kolovoz 2010 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (2)
Rujan 2008 (5)
Kolovoz 2008 (7)
Opis bloga
HODOČAŠĆE GOSPI LETNIČKOJ

Image and video hosting by TinyPic

PROŠLOST OSTAVI BOŽJOJ MILOSTI
SADAŠNJOST BOŽJOJ LJUBAVI
BUDUĆNOST BOŽJOJ PROVIDNOSTI


Image and video hosting by TinyPic









Jednostavan put!
Plod tišine je molitva.
Plod molitve je vjera.
Plod vjere je ljubav.
Plod ljubavi je služenje.
Plod služenja je mir!


Majka Tereza