Image and video hosting by TinyPic GOSPA LETNIČKA

Linkovi
PSALAM 103

Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina
i sve što je u meni, sveto ime njegovo!
Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina
i ne zaboravi dobročinstva njegova!
On ti otpušta sve grijehe tvoje,
on iscjeljuje sve slabosti tvoje,
On ti od propasti izbavlja život,
kruni te dobrotom i nježnošću.
Milosrdan je i milostiv Gospodin,
spor na srdžbu i vrlo dobrostiv.
Ne postupa s nama po grijesima našim
niti nam plaća po našim krivnjama.
Kako je istok daleko od zapada,
tako udaljuje od nas bezakonja naša.
Kako je otac nježan prema dječici,
tako je Gospodin nježan prema onima što ga se boje.




http://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?knjiga=Psalam&prijevod=stvarnost&glava=116


PSALAM 116 Pjesma zahvalnica Ljubim Gospodina jer čuje vapaj molitve moje: 2 uho svoje prignu k meni u dan u koji ga zazvah. 3 Užeta smrti sapeše me, stegoše me zamke podzemlja, snašla me muka i tjeskoba. 4 Tada zazvah ime JGospodnje: »O Gospodine, spasi život moj!« 5 Dobrostiv je Gospodin i pravedan, pun sućuti je Bog naš. 6 Gospodin čuva bezazlene: u nevolji bijah, on me izbavi. 7 Vrati se, dušo moja, u svoj pokoj, jer Gospodin je dobrotvor tvoj. 8 On mi život od smrti izbavi, oči moje od suza, noge od pada. 9 Hodit ću pred licem Gospodnjim u zemlji živih. 10 Ja vjerujem i kada kažem: »Nesretan sam veoma.« 11 U smetenosti svojoj rekoh: »Svaki je čovjek lažac!« Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio? 13 Uzet ću čašu spasenja i zazvat ću ime Gospodnje. 14 Izvršit ću Gospodinu zavjete svoje pred svim pukom njegovim. 15 Dragocjena je u očima Gospodnjim smrt pobožnika njegovih. 16 Gospodine, tvoj sam sluga, tvoj sluga, sin sluškinje tvoje: ti si razriješio okove moje. 17 Tebi ću prinijeti žrtve zahvalne, zazvat ću ime Gospodnje. 18 Izvršit ću Gospodinu zavjete svoje pred svim pukom njegovim, 19 u predvorjima doma Gospodnjeg, posred tebe, Jeruzaleme! Hvalospjev ljubavi #13Kad bih sve jezike ljudske govorio i anđeoske, a ljubavi ne bih imao, bio bih mjed što ječi ili cimbal što zveči. (2) Kad bih imao dar prorokovanja i znao sva otajstva i sve spoznanje; i kad bih imao svu vjeru da bih i gore premještao, a ljubavi ne bih imao - ništa sam! (3) I kad bih razdao sav svoj imutak i kad bih predao tijelo svoje da se sažeže, a ljubavi ne bih imao - ništa mi ne bi koristilo. (4) Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; (5) nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; (6) ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; (7) sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. (8) Ljubav nikad ne prestaje. Prorokovanja? Uminut će. Jezici? Umuknut će. Spoznanje? Uminut će. (9) Jer djelomično je naše spoznanje, i djelomično prorokovanje. (10) A kada dođe ono savršeno, uminut će ovo djelomično. (11) Kad bijah nejače, govorah kao nejače, mišljah kao nejače, rasuđivah kao nejače. A kad postadoh zreo čovjek, odbacih ono nejačko. (12) Doista, sada gledamo kroza zrcalo, u zagonetki, a tada - licem u lice! Sada spoznajem djelomično, a tada ću spoznati savršeno, kao što sam i spoznat! (13) A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav - to troje - ali najveća je među njima ljubav.

GOSPA LETNIČKA

subota, 17.09.2011.

LA VERNA - STIGMATIZACIJA / Kajetan Esser, Pregled povijesti Franjevačkoga reda

Sveti Franjo je bio čovjek dugotrajne kontemplativne molitve i velikih pokora. Zato se često znao povlačiti na osamljena mjesta gdje ga nitko nije smetao. Jedno od takvih svetih mje­sta osame i kontemplativne molitve bilo je brdo La Verna koje je svetom Franji poklonio grof Orlando di Chiusi jer je na to bio potaknut svetim životom Franje i njegove braće.



Godine 1224., uoči blagdana svetoga Mihaela arkanđela, Franjo provodi vrijeme svojega posta na tom brdu. Razmatra sliku koja mu se još u crkvi Svetog Damjana pokraj Asiza, onih davnih godina, urezala u dušu - promatra Raspetoga..
Meditirajući tako, molio je Isusa da bi mu dao veliku milost da osjeti onu ljubav koju je Isus osjećao dok je visio na križu i da osjeti one patnje koje je Isus osjećao na tom križu.
Odjednom Franjo ima viđenje: anđeo - seraf svojim krilima štiti tik raspetoga Gospodina Isusa. Prema Franji su krenule zrake iz svetih rana, i kad je viđenje završilo, na svojem tijelu sveti je Franjo opazio Isusove svete rane. Na rukama i nogama su mu se stvorile izbočine kao čavli, a iz rane na boku mu je povremeno izlazila krv. Ove rane su bile jako bolne, no sveti Franjo je nastojao sakriti ih od svojih bližnjih. Malo je bilo svje­doka toga događaja, zapravo samo jedan - brat Leon, Franjin vjerni pratilac koji je iz daljega promatrao ovo Franjino viđenje.
No, budući da je sveti Franjo šutio o tome što se dogodilo, šu­tio je i brat Leon.

Ovakve svete rane zovu se «stigme» ili «stigmata» pa zato kažemo da je sveti Franjo bio stigmatiziran. No, koliko je god stigmatizacija nešto neobično, ako bismo zaboravili na Fra-njinu ljubav i uronjenost u osobu Isusa Krista patnika, onda te svete rane ne bi imale same za sebe nikakvog smisla.
Mnogi su svjedoci koji govore o tome kako je sveti Franjo bio čovjek duboke i istinske religioznosti i prave vjere bez ikakvih zastranjenja. Zato on uprisutnjuje Krista, a svatko tko se njemu približi, taj mora misliti na Krista jer su Franjin lik i život takovi da predstavljaju doslovno nasljedovanje Evanđelja i skromno os­tvarenje Isusova života - tako da Kristovo lice gleda iz Franjinog, a Kristove geste su prepoznatljive u Franjinima.
U ovom daru neposrednog Kristova predstavljanja moglo bi se doći tako daleko da se u Franji vidi ponavljanje samoga Krista odnosno druga Mesijina egzistencija i time isključi sa­moga Gospodina Isusa. Franjo nije bio Isusova reinkarnacija, već skromni siromašni manji brat koji je do iznemoglosti lju­bio svojega Gospodina.

Franjo je znao da se nakon ovoga događaja više nikad neće vratiti na La Vernu. Stoga je, kad je odlazio, uputio svoj bla­goslov brdu La Verni i sa suzama u očima se oprostio odnje-ga. Nakon ovoga velikog, tajanstvenog i svetog događaja živ­io je još dvije godine.
Kad se vratio u nizinu tj. Asiz nije više s ranama na nogama mogao hodati, pa mu je sveta Klara sa svojim sestrama isplela papuče koje su mu malo ublažavale te velike boli kod hoda­nja. Ove papuče čuvaju se još danas, kao i njegov habit u muzeju uz Crkvu

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.09.2011.

BLAGDAN ŽALOSNE GOSPE

Blagdan Žalosne Gospe, slavimo 15. rujna. Crkva nas potiče da barem malko zavirimo u Prečisto Srce Marijino, koje strahovito trpjelo za vrijeme Isusova zemaljskog života, a osobito pod Križem na Kalvariji. Sveta crkva pokazuje nam Marijino srce probodeno osobito sa sedam britkih mačeva boli.



Prvi mač boli je prorokovanje starca Šimuna prigodom prikazanja Isusova u hramu: « I tebi će samoj mač probosti dušu, da se otkriju misli mnogih srdaca… «

Drugi mač boli prosjekao je Prečisto Marijino Srce prigodom bijega u Egipat. Zamislimo Marijino Srce tom zgodom, kad je trebalo brzim bijegom iz domovine svoje spasiti Dijete Isusa od krvoloka Heroda.

Treći mač boli prošao je kroz Marijino srce kad se je Dječak izgubio u hramu. Tražeći ga zajedno sa svetim Josipom i našavši ga u hramu, svojoj boli u srcu dala je oduška riječima: « Sine, što si nam to učinio?»

Po četvrti put probo je mač boli Marijino Srce kad se susrela sa Isusom na njegovom križnom putu na Kalvariji. Ona je bila u toj pratnji smrti. U masi svijeta koja viče, smije se ruga, dobacuje okrutne pogrdne riječi i na nju se survala sva ta silna gomila mržnje. I na tom putu susreli su se Isus i Marija ! Pogledi, osjećaji, suze, bol, vapaj …mač strašne boli, prošao je kroz Marijino Srce. Licem joj teče more suza, a što koga briga za Majčine suze !

Peti mač boli je kad je stajala na Kalvariji i promatrala razapinjanje svog premilog Sina. Križ sa živim Isusom osovili i zabili u zemlju… U strahovitim mukama Isus umire na Križu. Što li je tada osjećalo Majčino Srce Marijino ?

Šesti mač boli je kad su Isusa mrtva skinuli s križa i položila ga u Marijino krilo.

Sedmi mač boli probo je Majčino srce, kod ukopa Isusova. Suze su opet potekle . Majčino srce puca od boli Presveto tijelo Isusovo stavili su u grob, a Josip iz Arimateje navalio je na grob veliki kamen. Svi su se požurili u grad na blagdan. A Marija ?... I Ona se morala otkinuti od toga mjesta, ali njezino Srce, koje je bilo pribijeno na križ, sad je bilo ukopano u Isusov grob !

Sestre i braćo ! Žalosna Gospa postala je simbol – znak čovječanstva koje pati. Bacimo stoga pogled svoj na žalosnu Gospu da kod nje nađemo smilovanje i utjehu.
don Josip Bunić

- 19:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.09.2011.

MALA GOSPA /ROĐENJE BLAŽENE MARIJE DJEVICE/



Nińa que nació
limpia de pecado
nińa que no murió
sino fue llevada
hacia Dios

Mi nińa hermosa
el verbo se encarnó
dejaste de ser nińa
y eres madre de Dios

Madre de Jesús
que vino a salvarnos
Gracias doy a ti
por habernos dado
nuestra luz

Hoy te canto María
porque eres mi Madre
y me cuidas y me amas
conmigo siempre estás

Enséńame seńora
(Santa María)
a orar y a ser humilde
(oye ven)
a ser mas servicial
(quiero ser como tu)
y a darme a los demás
(ruega a Dios por mi)

Enséńame seńora
(Santa María)
a orar y a ser humilde
(oye ven)
a ser mas servicial
(quiero ser como tu)
y a darme a los demás
(ruega a Dios por mi)




- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SAMO SE JAVLJAM




Svećenik prolazi kroz crkvu usred dana, odluči se zaustaviti kod oltara i vidjeti tko je došao moliti. Upravo onda otvorila su se stražnja vrata. Čovjek je prošao kroz crkvu. Svećenik se namrštio jer je vidio, da se čovjek nije brijao neko vrijeme. Njegova košulja bila je otrcana a njegov kaput pohaban - čovjek je kleknuo pred oltarom, sagnuo glavu, potom ustao i otišao. U danima koji su uslijedili čovjek je svaki dan dolazio u podne . Svaki put je kleknuo samo na trenutak. U naručju mu je bila posuda s ručkom, u svećeniku je porasla sumnja, glavni strah mu je bio krađa, odlučio je zaustaviti čovjeka i pitati ga, "Što ti radiš ovdje?" Starac je rekao, da radi niz cestu, i da mu je ručak pola sata. Vrijeme ručka bilo je vrijeme njegove molitve, da pronađe snagu i mir. "Vidite, ja ostajem samo trenutak, budući da je tvornica tako daleko; kada kleknem ovdje govorim Gospodinu, nešto kao :" SAMO SAM DOŠAO DA TI KAŽEM, GOSPODINE, KAKO SAM SRETAN OTKAD SMO NAŠLI JEDAN DRUGOGA ZA PRIJATELJA I DA SI UZEO MOJE GRIJEHE. NE ZNAM PUNO O TOME KAKO MOLITI, ALI MISLIM SVAKI DAN NA TEBE. ZATO, ISUSE, OVO JE MIJO KOJI TI SE JAVLJA DANAS. "

Svećenik se osjećao glupo, rekao je Miji da je sve u redu i rekao da je dobrodošao, da dođe i pomoli se u bilo koje vrijeme.
Mijo se nasmiješio i rekao "Hvala." On požuri do vrata. Svećenik klekne pred oltarom, što nikad prije nije na taj način učinio. Njegovo se hladno srce otopilo, ugrijano ljubavlju, tu se susreo s Isusom. Dok su suze tekle, srcem je ponovio staru Mijinu molitvu:
"SAMO SAM DO ŠAO DA TI KAŽEM, GOSPODINE, KAKO SAM SRETAN OTKAD SMO NAŠLI JEDAN DRUGOGA ZA PRIJATELJA I DA SI UZEO MOJE GRIJEHE. NE ZNAM PUNO O TOME KAKO MOLITI, ALI MISLIM SVAKI DAN NA TEBE. ZATO, ISUSE, OVO SAM JA KOJI TI SE JAVLJAM DANAS. "

Iza podne jednog dana, svećenik je primijetio da stari Mijo nije došao. Budući da je više dana prošlo bez Mije, on se malo zabrinuo.
U tvornici, se raspitao o njemu, čuo je da je bio bolestan. Bolničko osoblje bilo je zabrinuto, no on bi im donio radost. Tjedan u kojem je Mijo bio s njima, donio je promjene na odjelu. Njegov zarazni smijeh i radost, promijenjeni ljudi, bili su njegova nagrada. Glavna sestra nije mogla razumjeti, zašto je Mijo bio toliko sretan, kad nije bilo ni cvijeća, ni poziva ni pisma, a ni posjetitelja. Svećenik je ostao uz njegov krevet, izrazio je sestri brigu; nema prijatelja koji bi došli pokazati da im je stalo. On se nije imao gdje vratiti. Gledajući iznenađeno, stari Mijo je rekao dopadljivim osmijehom: "Medicinska sestra je u krivu, ona ne zna,
Da je On ovdje sve vrijeme. Svaki dan u podne On je ovdje, dragi moj Prijatelj , vidite,On sjedi desno dolje, uzima moje ruke, nagne se i kaže mi:
" SAMO SAM DOŠAO DA TI KAŽEM, MIJO, KAKO SAM SRETAN OTKAD SMO NAŠLI JEDAN DRUGOGA ZA PRIJATELJA I DA SAM UZEO TVOJE GRIJEHE. UVIJEK VOLIM ČUTI TVOJE MOLITVE. JA MISLIM SVAKI DAN NA TEBE.ZATO, MIJO, OVO JE ISUS KOJI TI SE JAVLJA DANAS. "






- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.09.2011.

BLAŽENA MAJKA TEREZIJA



Meditacija o molitvi

Zavoli molitvu -
tijekom dana osjeti potrebu za njom.
Nastoj što više moliti!
Molitva širi srce i
čini ga sposobnim
primiti od Boga dar Njega samoga.
Pitaj i traži,
a tvoje će srce narasti
i biti spremno primiti Ga.
Čuvaj Ga kao što čuvaš sebe samoga.
Gospodine,
u zajedništvu sa svim prikazanim žrtvama
darujem Ti vlastito srce.
Otkupi ga i učini blagim i poniznim poput
svojega!
Amen.

Blažena Majka Terezija














- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< rujan, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Siječanj 2014 (3)
Svibanj 2013 (1)
Siječanj 2013 (1)
Listopad 2012 (2)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Svibanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (3)
Siječanj 2012 (4)
Studeni 2011 (3)
Listopad 2011 (5)
Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (3)
Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (3)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (5)
Rujan 2010 (3)
Kolovoz 2010 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (2)
Rujan 2008 (5)
Kolovoz 2008 (7)
Opis bloga
HODOČAŠĆE GOSPI LETNIČKOJ

Image and video hosting by TinyPic

PROŠLOST OSTAVI BOŽJOJ MILOSTI
SADAŠNJOST BOŽJOJ LJUBAVI
BUDUĆNOST BOŽJOJ PROVIDNOSTI


Image and video hosting by TinyPic









Jednostavan put!
Plod tišine je molitva.
Plod molitve je vjera.
Plod vjere je ljubav.
Plod ljubavi je služenje.
Plod služenja je mir!


Majka Tereza