Nećemo Bankarsku Banana Republiku

< siječanj, 2013 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (15)
Prosinac 2012 (10)

Opis bloga
Ovaj blog pokušava na jednostavan način demistificirati priču oko stambenih kredita s valutnom klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom.

Popularnost


28.01.2013., ponedjeljak

Mala škola ekonomije za magazin Banka

Po pisanju Poslovnog dnevnika, glavni urednik magazina Banka je izjavio sljedeće: "Ako se franak vrati u zonu pariteta prema kuni koja počinje sa znamenkom 5, sve je veća vjerojatnost da će se mnogima rizik isplatiti". Ne znam radi li se ovdje o neznanju ili o svjesnom širenju dezinormacija, ali je to u oba slučaja tragično jer je autor doktorirao na filozofiji ekonomije, a pri tome je još i novinar tj. urednik novina.

Prava istina je da će završetkom krize franak početi slabiti (u odnosu na euro pa i kunu), a CHFLIBOR će vjerojatno početi rasti. Početkom krize je bilo obratno što se vidi sa sljedećeg grafikona. Većina banaka je odlučila da će varijabilni dio buduće kamatne stope biti 6mCHFLIBOR, a fiksni dio trenutna kamatna stopa umanjena za 6mCHFLIBOR. To znači da će padom vrijednosti franka vjerojatno narasti 6mCHFLIBOR pa se rate možda uopće neće smanjiti, već će se naprotiv možda i povećati.



Iskreno se nadam da će Ministarstvo financija uvažiti prigovore građana na prijedlog ZOKI-ja i zabraniti ovakvo nepošteno određivanje kamatne stope od strane banaka te time spriječiti izgledni rast mjesečnih rata na postojeće stambene kredite s valutnom klauzulom u francima i varijabilnom kamatnom stopom.
- 11:47 - Komentari (5) - Isprintaj - #

27.01.2013., nedjelja

Usporedba kamatnih stopa na stambene kredite

Sljedeći grafikon daje usporedbu kretanja kamatnih stopa na stambeni kredit s promjenjivom kamatnom stopom i valutnom klauzulom u CHF koji je ugovoren u ZABA-i u ožujku 2006 i prosječnih kamatnih stopa na stambene kredite u eurozoni iz podataka ECB-a. Pri tome su kamatne stope prikazane na lijevoj osi, a na desnu os su stavljeni 6mCHFLIBOR i 6mEURIBOR.



Na grafikonu vidimo da je prosječna kamatna stopa u eurozoni narasla za 0,65 postotnih bodova (pb) u periodu od ožujka 2006. do listopada 2008. U istom periodu je kamatna stopa na ZABA-in kredit narasla za 1,3 pb pri čemu je njen rast malo kasnio za eurozonom. Nakon toga je do kolovoza 2010. uslijedio kontinuirani pad prosječne kamatne stope u eurozoni pri čemu je ona pala za 1,36 pb. U istom periodu je ZABA-ina kamatna stopa prvo narasla za 0,6 pb da bi zatim pala za 0,25 pb. Zatim je u periodu od kolovoza 2010. do rujna 2011. uslijedio blagi rast kamatne stope u eurozoni od 0,11 pb dok je ZABA-in kamatna stopa pala za 1,05 pb. Pri tome se sa gornjeg grafikona vidi da je ovaj blagi rast kamatne stope u eurozoni bio uzrokovan rastom EURIBOR-a, dok LIBOR tada nije rastao. U posljednjem periodu od rujna 2011. do prosinca 2012. kamatna stopa u eurozoni je pala za 0,32 pb dok se ZABA-ina uopće nije mijenjala.

Sljedeća tablica pokazuje promjenu jedne i druge kamatne stope po periodima te ukupnu promjenu u cjelokupnom periodu. Iz tablice se vidi da je ZABA-ina kamatna stopa u periodu od 1. ožujka 2006 do 1. prosinca 2012. narasla 1,52 pb više nego prosječna kamatna stopa na stambeni kredit u eurozoni. Drugim riječima, dok je u periodu od 1. ožujka 2006. do 1. prosinca 2012. prosječna kamatna stopa na stambeni kredit u eurozoni pala za 0,92 pb, ZABA-ina kamatna stopa je narasla za 0,6 pb. nono


- 11:42 - Komentari (2) - Isprintaj - #

26.01.2013., subota

Kuna je fiksirana za euro

Čini se da mnogi ne razumiju da je kuna fiksirana uz euro pa zato izvode totalno krive zaključke. Primjer jednog takvog krivog zaključivanja je jučerašnji članak u Večernjem listu. Kako je kuna fiksirana uz euro, tečaj kune u odnosu na druge valute prvenstveno ovisi o tečaju eura u odnosu na te valute. Sljedeća slika na lijevoj osi prikazuje kretanja tečaja eura naspram kune (EUR/HRK) i franka naspram kune (CHF/HRK) u zadnjih deset godina, a na desnoj osi kretanje tečaja franka naspram eura (CHF/EUR) u istom razdoblju.



Na slici se može vidjeti da je prethodni rast franka u odnosu na kunu prvenstveno uzrokovan padom eura naspram franka. To se još bolje vidi na sljedećoj slici koja prikazuje desetogodišnji odnos tečaja franka naspram kune i franka naspram eura. Ova slika odlično prikazuje kako se kuna čvrsto prati euro s koeficijentom determinacije (tj. kvadratom korelacijskog koeficijenta) od R^2 = 0,982. Slikovito rečeno, kuna je jahač, a euro magarac, pri čemu se jahač putem malo njiše u sedlu, ali zapravo ide tamo gdje magarac želi.



Istu stvar ćemo vidjeti ako na slici prikažemo desetogodišnji odnos tečaja dolara naspram kune i dolara naspram eura. Kao što se vidi na slici ispod, kuna i u ovom slučaju slijepo prati euro s koeficijentom determinacije R^2 = 0,9733.



Drugim riječima, HNB uopće ne vodi samostalnu monetarnu politiku zato što kuna kao valuta uopće nema svoju neovisnost, već u potpunosti ovisi o euru. Kad se već ne bavi monetarnom politikom, HNB se stvarno mogao potruditi oko zaštite tržišnog natjecanja, ali ćemo o tome drugom prilikom.

Postavlja se pitanje kako bi ovi grafikoni izgledali za neku neovisnu valutu. Da to pokažem uzeo sam dolar kao primjer pa na sljedećoj slici prikazujem desetogodišnji odnos tečaja franka naspram dolara i franka naspram eura. Vidi se da dolar puno više "šara" oko eura s koeficijentom determinacije od R^2 = 0,6719 što je i očekivano za jednu neovisnu valutu.



Na kraju da rezimiram priču s idejom valutne klauzule koja je uvedena u stambene kredite kao zaštita od devalvacije kune. Iz danih grafikona se lijepo vidi da kuna nije devalvirala u prethodnom razdoblju, već je samo slijepo pratila kretanje eura. Zbog toga je i krajnje nepošteno zarađivati na tečajnoj razlici između kune i franka jer to uopće nije namjena valutne klauzule. burninmad
- 15:33 - Komentari (1) - Isprintaj - #

24.01.2013., četvrtak

Živjelo nam naše "tržišno natjecanje"

Sljedeći tekst je citiran iz HNB-ove publikacije "Često postavljana pitanja i odgovori iz područja zaštite potrošača i tržišnog natjecanja", a predstavlja HNB-ovo viđenje tržišnog natjecanja vezanog uz promjenjive kamatne stope kod stambenih kredita s tzv. administrativno promjenjivom kamatnom stopom. Iz ovog teksta je savršeno jasno da HNB smatra da mijenjanje kamatnih stopa ovisno o kretanjima kamatnih stopa na slične proizvode kod konkurencije zapravo predstavlja tržišno natjecanje!? Po istoj logici vjerojatno i kartelsko namještanje LIBOR-a od strane banaka zapravo predstavlja tržišno natjecanje. lud Puno hvala HNB-u na njegovoj borbi za zaštitu tržišnog natjecanja, ali jedva čekam dan ulaska Hrvatske u EU kad će kontrolu tržišnog natjecanja u bankarskom sektoru preuzeti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Promjenjiva kamatna stopa može biti administrativno promjenjiva, promjenjiva ovisno o kretanju tržišnog indeksa te promjenjiva u ovisnosti o odlukama eksternih institucija (npr. HBOR-a). U svojim ponudama građanstvu (potrošačima) banke koje posluju u Republici Hrvatskoj uobičajeno svoje kreditne i depozitne proizvode nude uz administrativno promjenjivu kamatnu stopu – kamatnu stopu čija se visina mijenja po odluci uprave banke.

S tim u svezi, a u kontekstu ovlasti HNB-a nad odlukama uprava banaka u smislu promjene takvih kamatnih stopa, možemo vas informirati da je HNB nadležan za kontrolu zakonitosti poslovanja kreditnih institucija, među kojima su i banke. Međutim, u tržišnim gospodarstvima kakvo je i hrvatsko središnja banka nema zakonskih ovlasti intervenirati u pojedinačnim ugovornim odnosima poslovne banke i njezina klijenta, a posebno ne može zadirati u cjenovnu politiku banke u obliku određivanja kamatne stope po kojoj će ona plasirati kredite. Visina je kamatne stope odraz poslovne strategije svake banke pojedinačno. Tako uvjete kreditiranja fizičkih i pravnih osoba poslovne banke utvrđuju samostalno bez upletanja središnje banke.

Dakle, isključivo o odluci banke ovisi koje će kredite (lombardne, stambene, za kupnju automobila, po kreditnim karticama itd.) i pod kojim uvjetima (visina kamatnih stopa, vrsta kamatne stope, rok otplate, instrumenti osiguranja itd.) ponuditi svojim klijentima. Pritom su dužne (prema Zakonu o kreditnim institucijama i Zakonu o potrošačkom kreditiranju) klijentima predočiti, odnosno učiniti dostupnima sve bitne uvjete ugovora iz kojih su jasno vidljiva prava i obveze ugovornih strana i tih se uvjeta pridržavati. Nadalje, banke su dužne voditi računa o sigurnosti svojih potraživanja na način da štite njihovu vrijednost tijekom vremena, zato što banke kao trgovačka društva moraju poslovati po načelima stabilnosti i profitabilnosti. To znači sljedeće: ako banka ne vodi računa o zaštiti vrijednosti svojih potraživanja (kredita), tada je izvjesno da bi mogli nastati problemi u podmirivanju obveza (depozita) odnosno isplati njezinih štediša. Upravo zbog toga posebnoga prava da prikupljaju depozite od javnosti, koje za sobom povlači i posebnu odgovornost, poslovanje banaka je tako i regulirano odnosno nadzirano. Ta ista regulacija, međutim, ne znači bilo kakvo upletanje središnje banke u cjenovnu politiku pojedine banke, već primarno osiguranje stabilnosti bankovnoga sustava u cjelini, a u kontekstu toga i nadzor i kontrolu nad poslovanjem svake banke.

Zaključno, držimo bitnim pojasniti i da promjenjivost administrativno promjenjivih kamatnih stopa na kredite kod banaka koje posluju u Republici Hrvatskoj uobičajeno ovisi o trošku izvora sredstava, trošku regulacije, premiji rizika i kamatnoj marži, ali i o kretanjima kamatnih stopa na slične proizvode kod konkurencije. Također naglašavamo i da su banke na poticaj HNB izradile dokumente u kojima se detaljno objašnjava promjenjivost administrativno promjenjive kamatne stope (o čemu i kako ovisi, u kojim vremenskim intervalima banka razmatra donošenje odluke o korekciji visine kamatne stope i sl.). Ti su dokumenti dostupni na internetskim stranicama banaka te u njihovim poslovnicama. Daljnja dorada i razrada spomenutih dokumenata ovisi također o reakcijama i zahtjevima klijenata pojedine banke.

- 19:57 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Metoda obračuna kamatne stope

Portal net.hr danas piše o razlikama između metoda obračuna kamatne stope. Da bi dodatno zaradila, pohlepna ZABA je svojim dužnicima još 2007. promijenila metodu obračuna kamatne stope iz konformne u proporcionalnu (tj. relativnu) iako po ugovorima o stambenom kreditnu nisu imali pravo na to. Ugovori dopuštaju promjenu kamatne stope (u skladu s promjenom tržišnih uvjeta, a temeljem Odluke o kamatnim stopama ), ali nigdje ne spominju mogućnost promjene metode njezina obračuna.
- 11:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.01.2013., četvrtak

Franak nastavlja padati

Tečaj franka naspram eura se držao na stabilnoj razini od 1,2 otkad je polovicom 2011. godine Švicarska centralna banka postavila taj plafon. Međutim, uslijed djelomičnog oporavka Eurozone, tečaj franka naspram eura pada zadnjih tjedan dana kao što se može vidjeti na slici (preuzetoj s BBC-ja). Ovaj pad franka će barem malo olakšati otplatu dužnicima sa stambenim kreditima s valutnom klauzulom u francima.


- 13:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.01.2013., srijeda

Druge banke slijede Zabu

Saznao sam da je Splitska banka 24. 12. 2012. također objavila svoju ODLUKU O PRAVILIMA ZA UTVRĐIVANJE PROMJENA KAMATNIH STOPA ZA KREDITE I DEPOZITE U POSLOVANJU S GRAĐANIMA. Formula se čini identična onoj od Zagrebačke banke što znači da će i posljedice njene primjene biti jednake. Dužnici Splitske banke hitno šaljite prigovor, ukoliko rok za isti već nije istekao.

Najbolje bi bilo da dužnici ostalih banaka također provjere jesu li i njihove banke ovih dana objavile odluku o promjenama kamatnih stopa. Ukoliko pronađete takve odluke, molim vas da u komentar posta stavite linkove.
- 21:33 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Udruga Franak šalje prigovor na ZOKI

U sklopu javne rasprave o prijedlogu Zakona o kreditnim institucijama (ZOKI), udruga Franak je sastavila prigovor i šalje ga Hrvatskom saboru i Hrvatskoj narodnoj banci. Prigovore možete pronaći na sljedećem linku. Poslovni dnevnik i portal net.hr su danas pisali o ovome pa svakako pogledajte te članke.
- 09:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NBS radi dok HNB razmišlja

Tromost Hrvatske narodne banke (HNB) se još jednom pokazuje na primjeru susjedne države. Narodna banka Srbije (NBS) će uskoro riješiti problem švicaraca u dogovoru s bankama i na znatno bolji način od balon kredita. O ovome pišu Novosti, b92 i Kurir.Teška su vremena nastupila za našu državu kad se moramo ugledati na istok da počnemo mijenjati stvari. Nekad smo drugima bili uzor, a uskoro bi mogli biti slučaj za sprdnju ako pod hitno ne počnemo rješavati stvari.
- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.01.2013., utorak

Udruga Franak napravila predložak prigovora na Zabine Opće uvjete

Predložak prigovora na "Opće uvjete promjene kamatnih stopa Zagrebačke banke d.d. u kreditnom poslovanju s domaćim i stranim fizičkim osobama“ koji su sastavili u uduzi Franak možete pronaći na sljedećem linku.

Svakako pošaljite prigovor do 15. 1. 2013. jer inače u potpunosti pristajete na nove Opće uvjete. U prethodnim postovima (ispod) sam detaljno obrazložio zašto smatram da su ovi Opći uvjeti nepošteni. Osim toga sam naveo te detaljno analizirao buduće posljedice primjene ovih uvjeta u slučaju očekivanog rasta 6mCHFLIBOR-a.
- 19:40 - Komentari (3) - Isprintaj - #

06.01.2013., nedjelja

Javni poziv za slanje prigovora HNB-u na prijedlog ZOKI-ja (ili što svi moramo učiniti danas za svoju Hrvatsku)

Dosta je više priče o tome da zakoni ove države ništa ne valjaju jer svi imamo pravo poslati primjedbe na zakonske prijedloge. Sami smo si krivi što to dosad nismo činili i što smo dopustili da pljačka bude ozakonjena. Ako svi šute i gunđaju sebi u bradu kako da uopće zakonodavac zna da prijedlog zakona nije dobar. Baš to su nam baš prigodno jučer i ovi Anonymous rekli, bilo je na svim portalima pa ako niste vidjeli potražite.

Sve što sam govorio u prethodnim postovima ima veze s novim Zakonom o kreditnim institucijama (ZOKI). Znači osim slanja prigovora ZABA-i, koji trebaju poslati svi dužnici s valutnom klauzulom u CHF, svi moramo poslati prijedloge i primjedbe na ZOKI najkasnije do 14. siječnja 2013. godine putem elektroničke pošte na adresu zoki@hnb.hr. Vrijeme nezaustavljivo teče i potrebno je početi djelovati, a ne samo pričati:

UPUTE ZA PRIGOVOR NA ZOKI

Slanjem svog prigovora na ZOKI svatko od nas može Hrvatsku učiniti boljim mjestom na svijetu za život i državom koja će biti na ponos ljudima koji žive u njoj. Onaj tko ne pošalje prigovor na ZOKI HNB-u ma nek se samo pogleda sutra u ogledalo, meni će to biti dovoljno. Uostalom, ako je ljudima problem potrošiti 3 minute na slanje maila onda i zaslužuju da žive u bankarskoj banana republici.

Smatram da su prijedlozi udruge Franak izneseni u prigovoru HNB-u odlični i da ih treba podržati.

Ukratko, glavni prigovori su na Članak 308.a, a odnose se na to da se:
a) u formuli za izračun kamatne stope na postojeće kredite dopusti korištenje samo onih službenih parametara koji su postojali u vrijeme kada je kredit ugovoren i
b) da se izračunom na temelju vrijednosti tih parametara, u vrijeme kada je kredit pušten u otplatu, ne može dobiti veličina veća od prve ugovorene kamatne stope.

Ukoliko uz udrugu Franak, ove primjedbe pošalju i tisuće građana, vlast neće samo tako moći preći preko toga, kao što su dosad radili na sve primjedbe građana, a sigurno ih je bilo na ama baš svaki njihov prijedlog zakona.

Dosta priče i gunđanja, potrebno je više akcije! Vi možete sve svoje prijatelje usmeno ili preko Facebook-a ili LinkedIn-a, pozvati da pošalju prigovor na ZOKI. Nije bitno ima li čovjek stambeni kredit ili nema, prijedlog zakona je pokvaren jer su ga vjerojatno sastavljale banke i stoga svi trebaju poslati primjedbu na njega.

Zapravo, ako dužnicima stambenih kredita i ostane malo više para, one će vjerojatno otići na potrošnju što će dignuti gospodarstvo. Ovako samo strani vlasnici (ako su uopće takvi) izvlače van naše pare. Ukoliko niste vidjeli, preko 15 milijardi $ je izvučeno iz Hrvatske u zadnjih 10 godina. Ljudi, probudimo se i aktivirajmo se dok ne bude prekasno.
- 10:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.01.2013., petak

The beast has spoken (Zvijer je progovorila)

Pozivam vas da pogledate cybplay-ov komentar na jedan od prethodnih postova. Ovaj komentar predstavlja odgovor njegovog osobnog bankara u ZABA-i na upit vezan uz nove Opće uvjete promjene kamatnih stopa Zagrebačke banke d.d. u kreditnom poslovanju s domaćim i stranim fizičkim osobama. Banka u odgovoru brutalno iskreno potvrđuje da će rast kamatne stope pratiti rast 6mCHFLIBOR-a sve do najviše Zakonom dopuštene ugovorne kamatne stope. Puno hvala cybplay-u što je ovo podijelio s nama. thumbup
- 23:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pozdrav prijateljima iz Zabe koji čitaju blog


Osim iz Zagrebačke banke, blogu su zasad pristupali i iz Hrvatske narodne banke te sljedećih komercijalnih banaka: Erste & Steiermarkische banka, Hypo-alpe-adria banka, Podravska banka, Centar banka i Hrvatska poštanska banka. yes
- 21:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Stambeni kredit u švicarcima: Poljski primjer

Prema studiji belgijske banke KBC čini se da su u nekim nama usporedivim zemljama, u ovom slučaju Poljskoj, banke na smanjenje CHF referentne kamatne stope reagirale smanjenjem kamatne stope na stambene kredite s valutnom klauzulom u CHF. Ovakav potez je olakšao otplatu takvih kredita umanjenjem mjesečne rate unatoč jačanju tečaja CHF-a prema poljskom zlotu. thumbup Više o tome možete vidjeti u ilustrativnom primjeru koji je naveden u publikaciji.

Iako situacija u Poljskoj nije u potpunosti usporediva s onom u Hrvatskoj, postavlja se pitanje kako je moguće da su poljske banke tada mogle reagirati baš suprotno od hrvatskih. Hrvatske banke su u to vrijeme tvrdile da im tadašnji tržišni uvjeti ne omogućavaju smanjenje kamatne stope. namcor

U narednim danima ću pokušati naći slične primjere iz drugih srednjoeuropskih zemalja.
- 20:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Istina se nezaustavljivo širi

Zahvaljujem Poslovnom dnevniku i portalu net.hr, prije svega, zbog bavljenja ovom problematikom, zatim zbog objektivnog iznošenja činjenica o sramotnim novim "Općim uvjetima promjene kamatnih stopa Zagrebačke banke d.d. u kreditnom poslovanju s domaćim i stranim fizičkim osobama“ te na kraju zbog citiranja ovog bloga. thumbup Ovi članci daju ogroman doprinos širenju istine o ovom problemu te upoznavanju javnosti s katastrofalnim posljedicama primjene ovih uvjeta.
- 18:49 - Komentari (2) - Isprintaj - #