Komentari

bananarepublik.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • frljo

    Imate podršku velikog broja ljudi na ovako iskrenom pisanju. Samo naprijed.

    avatar

    04.01.2013. (20:46)    -   -   -   -  

  • cybplay

    Jučer sam primio odgovor osobnog bankara (ZABA) vezano za nove uvjete, prenosim u cijelosti (bez mojeg prezimena):
    ---------
    Poštovani gospodine....,

    zahvaljujemo na Vašem upitu te u nastavku pojašnjavamo Opće uvjete promjene kamatnih stopa Zagrebačke banke u kreditnom poslovanju s domaćim i stranim fizičkim osobama (nadalje: Opći uvjeti) koji se primjenuju od 1.1.2013.
    Banka se novim Općim uvjetima usklađuje sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju, koji propisuje da banke moraju na novi način definirati parametre na osnovu kojih mijenjaju promjenjivu kamatnu stopu. Opći uvjeti primjenjuju se na jednak način na ukupno kreditiranje potrošača bez obzira na namjenu i visinu kredita te Banka ovime osigurava jednak i konzistentan pristup svim potrošačima, odnosno njihovu zaštitu u skladu s novopropisanim standardom, bez diskriminacije za novoodobravane kredite i one u otplati.

    Kamatna stopa koja je ugovorena kao promjenjiva, sukladno Općim uvjetima sastoji se od parametra, koji je javno objavljen i neovisan od volje ugovornih strana, i fiksnog dijela kamatne stope, koji se ne mijenja tijekom otplate kredita. Usklađenjem Općih uvjeta s novim propisom Zagrebačka banka klijentima omogućuje jednostavno i transparentno praćenje promjena parametara koji utječu na visinu varijabilne kamatne stope.

    Zatečene kamatne stope po kreditima na dan 31.12.2012. ne mijenjaju se, već se samo izražavaju u skladu s novim propisom. To se odnosi kako na ukupnu zatečenu stopu 31.12.2012, tako, dosljedno i na taj dan vrijedeće parametre za sve klijente i kredite jednako i za Nacionalnu referentnu stopu (NRS) i međunarodne referentne stope EURIBOR, LIBOR, a ovisno o valuti kredita.
    Kod kredita vezanih uz CHF kao varijabilni dio kamatne stope koristiti se referentu kamatnu stopu LIBOR s obzirom da se hrvatski bankarski sektor u valutama CHF i USD financira na međunarodnom tržištu kapitala (upravo primjenom referentne stope LIBOR), a ne na domaćem tržištu gdje su lokalno prikupljeni depoziti nedostatna podloga za kreditiranje. Stoga i Banka u kreditiranju građana u tim valutama primjenjuje referentnu stopu uz koju se sama zadužuje u tim valutama uvećanu najmanje za kreditni rizik zemlje i kreditni rizik kreditoprimca.

    Konkretno na Vaš kredit vezan valutnom klauzulom uz CHF, sukladno Općim uvjetima, kamatna stopa izražavat će se na sljedeći način:
    6 mjesečni LIBOR za CHF + fiksni dio - umanjenje prema diskrecijskoj odluci banke = kamatna stopa
    pri čemu je:
    - vrijednost 6M LIBOR-a za CHF na 31.12.2012.=0,065 (zaokruženo na 2 decimalna mjesta 0,07 p.p.)
    - fiksni dio 5,98 p.p.
    - umanjenje prema diskrecijskoj odluci banke za status klijenta (redovito primanje na tekući račun) 0,80 p.p.
    te je računski kamatna stopa izražena kao:
    0,07 + 5,98 - 0,80 = 5,25% godišnje

    Fiksni dio kamatne stope sukladno Općim uvjetima ostaje fiksni do kraja otplate kredita, a u njemu su sadržani i drugi troškovi banke poput troška financiranja, troška rizika, regulatornog troška, troška poslovanja te ostalih čimbenika (tržišni uvjeti, propisi i dr.).

    Kamatna stopa usklađuje se šestomjesečno temeljem promjene parametra koji određuje varijabilni dio kamatne stope. Na temelju redovitog šestomjesečnog usklađivanja, promijenjene kamatne stope primjenjuju se počevši od 1. siječnja i 1. srpnja svake godine (Dan redovitog usklađivanja). Parametar / referentna kamatna stopa koji je kao varijabilni dio kamatne stope relevantan u smislu Općih uvjeta na Dan redovitog usklađivanja bit će ona referentna stopa ili parametar koji bude važeći 20. svibnja, odnosno 20. studenoga svake godine. Prvo usklađivanje kamatnih stopa određenih u skladu s Općim uvjetima s promjenama ugovorenih parametara obavit će se s primjenom od 1. srpnja 2013. godine, kao prvim Danom redovitog usklađivanja.

    Kamatna stopa se na Dan redovitog usklađivanja mijenja i na više i na niže u punoj mjeri promjene varijabilnog dijela kamatne stope. U slučaju porasta vrijednosti varijabilnog dijela kamatne stope, kamatna stopa će porasti u punoj mjeri porasta te vrijednosti, ali samo do najviše Zakonom dopuštene ugovorne kamatne stope. U slučaju pada vrijednosti varijabilnog dijela kamatne stope, kamatna stopa će se sniziti u punoj mjeri pada te vrijednosti.

    Iznimno, Banka ne mora primijeniti načine određivanja promjene kamatne stope, te razdoblja i datume izmjena, kako su oni uređeni ovim Općim uvjetima, ako je takav njen postupak u korist Klijenata. Takvim iznimnim postupkom Banke u korist Klijenata u bilo kojem razdoblju Klijenti ne stječu nikakvo pravo u odnosu na bilo koje buduće razdoblje.

    Vjerujemo da smo u cijelosti odgovorili na Vaša pitanja, a u slučaju dodatnih pojašnjenja stojimo i dalje na raspolaganju.

    S poštovanjem,
    ---------KRAJ

    Do sada ste i u blogu precizno i točno izvještavali, ali bih još ukazao na predzadnju rečenicu odgovora: "Iznimno,...", kojim se banka ograđuje i od mogućnosti promjene varijabilnog dijela kamate kada je u korist klijenta. :-)
    Pozdrav, i krećem pisati žalbu.

    avatar

    04.01.2013. (23:17)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...