Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bananarepublik

Marketing

Kuna je fiksirana za euro

Čini se da mnogi ne razumiju da je kuna fiksirana uz euro pa zato izvode totalno krive zaključke. Primjer jednog takvog krivog zaključivanja je jučerašnji članak u Večernjem listu. Kako je kuna fiksirana uz euro, tečaj kune u odnosu na druge valute prvenstveno ovisi o tečaju eura u odnosu na te valute. Sljedeća slika na lijevoj osi prikazuje kretanja tečaja eura naspram kune (EUR/HRK) i franka naspram kune (CHF/HRK) u zadnjih deset godina, a na desnoj osi kretanje tečaja franka naspram eura (CHF/EUR) u istom razdoblju.



Na slici se može vidjeti da je prethodni rast franka u odnosu na kunu prvenstveno uzrokovan padom eura naspram franka. To se još bolje vidi na sljedećoj slici koja prikazuje desetogodišnji odnos tečaja franka naspram kune i franka naspram eura. Ova slika odlično prikazuje kako se kuna čvrsto prati euro s koeficijentom determinacije (tj. kvadratom korelacijskog koeficijenta) od R^2 = 0,982. Slikovito rečeno, kuna je jahač, a euro magarac, pri čemu se jahač putem malo njiše u sedlu, ali zapravo ide tamo gdje magarac želi.



Istu stvar ćemo vidjeti ako na slici prikažemo desetogodišnji odnos tečaja dolara naspram kune i dolara naspram eura. Kao što se vidi na slici ispod, kuna i u ovom slučaju slijepo prati euro s koeficijentom determinacije R^2 = 0,9733.



Drugim riječima, HNB uopće ne vodi samostalnu monetarnu politiku zato što kuna kao valuta uopće nema svoju neovisnost, već u potpunosti ovisi o euru. Kad se već ne bavi monetarnom politikom, HNB se stvarno mogao potruditi oko zaštite tržišnog natjecanja, ali ćemo o tome drugom prilikom.

Postavlja se pitanje kako bi ovi grafikoni izgledali za neku neovisnu valutu. Da to pokažem uzeo sam dolar kao primjer pa na sljedećoj slici prikazujem desetogodišnji odnos tečaja franka naspram dolara i franka naspram eura. Vidi se da dolar puno više "šara" oko eura s koeficijentom determinacije od R^2 = 0,6719 što je i očekivano za jednu neovisnu valutu.



Na kraju da rezimiram priču s idejom valutne klauzule koja je uvedena u stambene kredite kao zaštita od devalvacije kune. Iz danih grafikona se lijepo vidi da kuna nije devalvirala u prethodnom razdoblju, već je samo slijepo pratila kretanje eura. Zbog toga je i krajnje nepošteno zarađivati na tečajnoj razlici između kune i franka jer to uopće nije namjena valutne klauzule. burninmad

Post je objavljen 26.01.2013. u 15:33 sati.