Nećemo Bankarsku Banana Republiku

< siječanj, 2013 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (15)
Prosinac 2012 (10)

Opis bloga
Ovaj blog pokušava na jednostavan način demistificirati priču oko stambenih kredita s valutnom klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom.

Popularnost


06.01.2013., nedjelja

Javni poziv za slanje prigovora HNB-u na prijedlog ZOKI-ja (ili što svi moramo učiniti danas za svoju Hrvatsku)

Dosta je više priče o tome da zakoni ove države ništa ne valjaju jer svi imamo pravo poslati primjedbe na zakonske prijedloge. Sami smo si krivi što to dosad nismo činili i što smo dopustili da pljačka bude ozakonjena. Ako svi šute i gunđaju sebi u bradu kako da uopće zakonodavac zna da prijedlog zakona nije dobar. Baš to su nam baš prigodno jučer i ovi Anonymous rekli, bilo je na svim portalima pa ako niste vidjeli potražite.

Sve što sam govorio u prethodnim postovima ima veze s novim Zakonom o kreditnim institucijama (ZOKI). Znači osim slanja prigovora ZABA-i, koji trebaju poslati svi dužnici s valutnom klauzulom u CHF, svi moramo poslati prijedloge i primjedbe na ZOKI najkasnije do 14. siječnja 2013. godine putem elektroničke pošte na adresu zoki@hnb.hr. Vrijeme nezaustavljivo teče i potrebno je početi djelovati, a ne samo pričati:

UPUTE ZA PRIGOVOR NA ZOKI

Slanjem svog prigovora na ZOKI svatko od nas može Hrvatsku učiniti boljim mjestom na svijetu za život i državom koja će biti na ponos ljudima koji žive u njoj. Onaj tko ne pošalje prigovor na ZOKI HNB-u ma nek se samo pogleda sutra u ogledalo, meni će to biti dovoljno. Uostalom, ako je ljudima problem potrošiti 3 minute na slanje maila onda i zaslužuju da žive u bankarskoj banana republici.

Smatram da su prijedlozi udruge Franak izneseni u prigovoru HNB-u odlični i da ih treba podržati.

Ukratko, glavni prigovori su na Članak 308.a, a odnose se na to da se:
a) u formuli za izračun kamatne stope na postojeće kredite dopusti korištenje samo onih službenih parametara koji su postojali u vrijeme kada je kredit ugovoren i
b) da se izračunom na temelju vrijednosti tih parametara, u vrijeme kada je kredit pušten u otplatu, ne može dobiti veličina veća od prve ugovorene kamatne stope.

Ukoliko uz udrugu Franak, ove primjedbe pošalju i tisuće građana, vlast neće samo tako moći preći preko toga, kao što su dosad radili na sve primjedbe građana, a sigurno ih je bilo na ama baš svaki njihov prijedlog zakona.

Dosta priče i gunđanja, potrebno je više akcije! Vi možete sve svoje prijatelje usmeno ili preko Facebook-a ili LinkedIn-a, pozvati da pošalju prigovor na ZOKI. Nije bitno ima li čovjek stambeni kredit ili nema, prijedlog zakona je pokvaren jer su ga vjerojatno sastavljale banke i stoga svi trebaju poslati primjedbu na njega.

Zapravo, ako dužnicima stambenih kredita i ostane malo više para, one će vjerojatno otići na potrošnju što će dignuti gospodarstvo. Ovako samo strani vlasnici (ako su uopće takvi) izvlače van naše pare. Ukoliko niste vidjeli, preko 15 milijardi $ je izvučeno iz Hrvatske u zadnjih 10 godina. Ljudi, probudimo se i aktivirajmo se dok ne bude prekasno.
- 10:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #