Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bananarepublik

Marketing

Mala škola ekonomije za magazin Banka

Po pisanju Poslovnog dnevnika, glavni urednik magazina Banka je izjavio sljedeće: "Ako se franak vrati u zonu pariteta prema kuni koja počinje sa znamenkom 5, sve je veća vjerojatnost da će se mnogima rizik isplatiti". Ne znam radi li se ovdje o neznanju ili o svjesnom širenju dezinormacija, ali je to u oba slučaja tragično jer je autor doktorirao na filozofiji ekonomije, a pri tome je još i novinar tj. urednik novina.

Prava istina je da će završetkom krize franak početi slabiti (u odnosu na euro pa i kunu), a CHFLIBOR će vjerojatno početi rasti. Početkom krize je bilo obratno što se vidi sa sljedećeg grafikona. Većina banaka je odlučila da će varijabilni dio buduće kamatne stope biti 6mCHFLIBOR, a fiksni dio trenutna kamatna stopa umanjena za 6mCHFLIBOR. To znači da će padom vrijednosti franka vjerojatno narasti 6mCHFLIBOR pa se rate možda uopće neće smanjiti, već će se naprotiv možda i povećati.



Iskreno se nadam da će Ministarstvo financija uvažiti prigovore građana na prijedlog ZOKI-ja i zabraniti ovakvo nepošteno određivanje kamatne stope od strane banaka te time spriječiti izgledni rast mjesečnih rata na postojeće stambene kredite s valutnom klauzulom u francima i varijabilnom kamatnom stopom.

Post je objavljen 28.01.2013. u 11:47 sati.