male price o velikom svijetu

ponedjeljak, 12.11.2007.

Mali skok u prošlost: Kanjon Triget

U predzadnjem broju Hrvatskog planinara pročitala sam članak o planinarima koji su krenuli na Krk u potrazi za kanjonom Triget. Kanjon nisu uspjeli naći, već su prošli markiranim putem kroz kanjon Vrženicu i pritom bili oduševljeni tom divljom stranom otoka.

Taj isti članak podsjetio me na naš prvi pokušaj traženja kanjona koji je završio na isti način, u Vrženici. Triget smo osvojili tek iz drugog pokušaja naughty.

O tom kanjonu prvi put sam čula čitajući gogoov blog. Kopajući po webu, nije se moglo naći nešto pretjerano puno informacija, ali saznala sam da se radi o kanjonu max dubine kojih 400 m, širokom i po samo 2 metra te da se čovjek u njemu može osjećati kao na dnu kakvog bunara cool. Ono što me najviše zaintrigiralo je da je jako malo ljudskih noga kročilo onuda i stoga, divljino here we come smokin.



Put je najbolje započeti kraj groblja Sv.Ivana iznad Baške. Ondje smo ostavili auto i krenuli putem poznatijim pod imenom "Šetnica do Mjeseca i nazad". Radi se o ugodnoj šetnici koja će vas za manje od sat i po dovesti do Mjesečevog platoa. Putem možete odmoriti i na klupicama sa kojih puca prekrasan pogled na Bašku.



Izlaskom na Mjesečev plato u početku se krećemo stazom koja vodi prema vrhu Hlam, no naš cilj je malo dalje sa suprotne strane Hlama, vrh Diviška.



Do Diviške je najlakše doći ako pratite suhozid koji vodi skroz do njegova vrha.

ova vrata su siguran znak da ste na pravom putu


dalje nas vodi suhozid


Ova lokva je meni bila najzanimljiviji detalj na putu. Fasciniralo me da ljudi dijele čak i lokve.



Odmah iznad podijeljene lokve je vrh Diviška i nakon njega počinje spust u kanjon.



polako se nazire usjek


Do "glavnog" kanjona vode 3 kraka. Mi smo se držali najlijevijeg dijela jer je najmanje strm i krušljiv.

Ova smokva doslovno označava početak pravog kanjona. Tu smo, zbog kamenčića koji mogu pasti svaki čas, stavili kacige. Za spust smo se pomogli užetom, koje smo također vukli.



avantura počinjesmokin



dalje se ide preskačući kamene gromade


fascinantna divljina


Negdje na pola potrebno je absajlati po stijeni jer su zidovi preglatki za otpenjavanje.


nije baš nisko, pa ne pokušavajte ovo bez opreme zubo


pogled unatrag


ova predivna osamljena plaža najbolja je nagrada za uloženi trud


Naravno, odmah smo se nagradili osvježenjem u moru. Ovom turom oboje smo bili oduševljeni baš zato što osjećate cijelo vrijeme da ste jedni od rijetkih koji zalaze u taj kanjon, a i doći do njega bila je prava avantura. Za sve željne izazova, Krk je prava destinacija thumbup. Ako baš i niste ljubitelji ovakvih vratolomija, sigurno ćete uživati u brojnim šetnicama. Evo i linka za šetnice Krka i Baške. Dobar provod svima wave

- 23:23 - Komentari (6) - Isprintaj - #