Bitke kroz povijest https://blog.dnevnik.hr/asboinu

četvrtak, 30.06.2022.

Ruska agresija

Otok X – gesta dobre volje ili izgubljena bitka

Zmijski otok (ukr. ostrov Zmiinij) je otok koji pripada Ukrajini, a nadnevka 24. veljače 2022. u ruskoj agresiji zauzela i okupirala su ga dva ruska ratna broda.

Nakon više mjeseci nadzora nad ovim malim otočićem Ruska mornarica napustila ga je ovih dana pod opravdanjem: 'Gesta dobre volje!'

Naime, Ukrajinci se od pada otoka pod ruski nadzor nisu mirili, već su ga konstantno napadali svim raspoloživim sredstvima i kako izgleda napokon prisilili rusku Crnomorsku flotu da ga napusti.

Dakle, ja nikako ne mogu povjerovati da su Zmijski otok ruske snage napustile 'tek onak' ('gesta dobre volje'), jer zašto onda ne prekinu s agresijom kao stvarnom gestom – lijepo se povuku iz Ukrajine, nadoknade štetu koju su prouzročili, ispričaju se i zauvijek nestanu u beskrajnoj veličini Rusije.

Nekako mi je lakše prihvatiti da su ruske snage izgubile bitku kako za Zmijski otok, tako i za dominaciju nad obalnim vodama Ukrajine.

Unatoč jakoj ruskoj obrani otoka, a u početku i vrlo uspješnoj, redoviti ukrajinski napadi na kraju su ipak učinili poziciju Rusije na Zmijskom otoku neodrživom.

Dakako, Ukrajinci su u tim napadima izgubili nekoliko skupih i vrijednih besposadnih letjelica Bayraktar TB-2, ali kada su u napad uključili protubrodske rakete te 'otjerali' ruske ratne brodove od blizine otoka, bitka je na kraju završila u korist Ukrajine.

No, rat je ipak još daleko od kraja, pa tek trebamo vidjeti kako će sve ovo poprimiti svoj tijek u idućim danima.

Ja sam Zmijski otok nazvao otok 'X' jer nekako me njegova konfiguracija podsjeća više na 'X' nego na neku vezu sa zmijama, ali moja poimanja uvijek su bila samo moja …


30.06.2022. u 19:49 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 26.06.2022.

Ruska agresija

Riječni ophodni čamci za Ukrajinu

Ruska agresija na Ukrajinu ulazi u 123-ći dan, Ukrajina sve više nepovratno troši zalihe starog uskladištenog sovjetskog (ruskog) oružja i opreme, pa tako sve više postaje zavisna o zapadnom oružju, streljivu i opremi.

Prestane li 'Zapad' slati tu vojnu pomoć Ukrajina će gubiti sve više gradova i polako nestajati pod 'ruskom čizmom' koja svoje kvalitetne nedostatke nadomješta neviđenom brutalnošću i brojčanom nadmoćnošću.

Uskoro će tako Ukrajina od SAD-a u sklopu te pomoći dobiti riječne ratne brodove. Točnije, radi se o dva mala brza riječna čamca (SURC - Small Unit Riverine Craft), deset riječnih ophodnih čamaca klasa Sea Ark
Dauntless i šest pomorskih brzih ophodnih čamaca.

Isto tako, neposredno pred rusku agresiju, Ukrajina je sklopila ugovor sa SAD-om o kupnji tri veća riječna ophodna broda klasa Mark VI, pa će isti biti i isporučeni.

Temeljna namjena i zadaća ovih brodova je osiguranje i zaštita plovnog puta na velikoj rijeci Dnjepar, ali se mogu uporabiti i u priobalnim vodama.

Trenutne ukrajinske riječne snage (Ukrajinska mornarička eskadra Dnjepar) raspolažu s civilnim plovilima koja su naoružana i preuređena za vojnu namjenu, a u slučaju pojave superiornije ruske riječne flotile u vodama Dnjepra te snage nisu dostatne za ozbiljniji otpor.


26.06.2022. u 13:43 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 25.06.2022.

Ruska agresija

Borili su se uzalud – zakašnjela zapovijed o povlačenju

Nitko tko vidio nije zastrašujuću divotu bitke … izuzev tih hrabrih ljudi koji su se u toj bitki borili, pisati, govoriti i suditi – ne bi trebao!

Jesu li se ukrajinski vojnici doista borili uzalud u Sjeverodonjecku i jesu li ukrajinski zapovjednici prekasno odlučili zapovjediti im povlačenje?

Bilo kako bilo, zapovijed za povlačenje ipak je stigla 122-gog dana od početka ruske agresije i barem će u povijesti ratovanja biti zapamćeno – da su se hrabro borili do samoga kraja.

Po mom osobnom mišljenju ukrajinski zapovjednici mogli su čistog obraza takvu zapovijed izdati mnogo ranije jer tada su mogli izvući svoje vojnike i kompletnu bojnu tehniku, a sada barem neka izvuku te hrabre vojnike.

Bojim se i strahujem za vojnike koji su osiguravali izvlačenje iz Hirske izbočine (koji su osujetili ruskim postrojbama pokušaj okruženja ukrajinskih snaga), a još više se bojim za ove koji budu štitili povlačenje svojih kolega preko rijeke Sjeverni Donec.

Ti 'očajnici' već dva dana zadržavaju i frustriraju ruske zapovjednike, a sigurno će ih zadržavati i remetiti im planove sve dok ne padnu u potpuno okruženje, a uvjeren sam da će i tada nastaviti pružati otpor.

Općenito, situacija kod Lisičanska i dalje nije povoljna za ukrajinske branitelje, a kad padne Sjeverodonjeck i kad Rusi stisnu južna predgrađa Lisičanska to će postati još nepovoljnije i teže.

Najbolje bi bilo da se sve ukrajinske postrojbe izvuku na novu crtu obrane Bakhmut – Soledar – Seversk i tu se konsolidiraju te pokušaju zaustaviti ruske nasrtaje.

Bespotrebno je i nepromišljeno držati vojnike u očajničkim i beznadnim obranama ako ih se može taktički povlačiti na povoljnije položaje i tako ih čuvati, jer ako te postrojbe 'izgore' tko će dočekati protivnika na posljednjoj crti obrane?!

Ne daj bože opet 16-est godišnjake, golobrade dječake i 65-et godišnjake, pričuvnike koji su svoje ratove odavno završili!


25.06.2022. u 15:47 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 22.06.2022.

Ruska agresija

Dan D+119 – operativna situacija kod Lisičanska

Situacija na području grada Lisičanska na D+119 (119 dan od invazije i agresije) za Ukrajinsku vojsku nije nimalo povoljna.

Ruska vojska zauzela je nekoliko gradova (naselja) dok su postrojbe Ukrajinske vojske manevrom taktičkog povlačenja pokušavale izravnati crtu bojišnice kod Zolote i Hirske.

Iz smjera Sjeverodonjecka ruske postrojbe napale se Syrotyne i Voronove, ali nisu postigle značajnije uspjehe, a borbe za grad nastavljaju se na području tvornice dušika (Azot kompleks).

Ruske postrojbe zauzele su Ustynivku i nastavile prodor uz obalu rijeke Sjeverni Donec te izbile pred Bilu Horu što je ukrajinske postrojbe kod Zolote i Hirske dovelo u opasan položaj otkrivenog lijevog boka.

Ukrajinski zapovjednici dobro su taktički postupili odlukom izvlačenja svojih postrojbi i pokušajem poravnanja crte bojišnice, ali ruski zapovjednici to su i očekivali pa su zauzimanjem Pildisne i Myrne Dolyne pokušali udariti u otkriveni bok ukrajinskih snaga kod Hirske.

Srećom po Ukrajince njihove postrojbe koje su bile određene štititi povlačenje pravodobno su reagirale i spasile stvar.

Ruske postrojbe pokušale su prodor preko Mikolayevke, ali su ih ukrajinske snage lako zaustavile i odbile.

Na kraju ljudski gubici su izuzetno veliki na jednoj i drugoj strani, a moja tablica koju sam prikazao ispod na slici prikazuje podatke gubitaka donbaskih Rusa (50 %), pa kako su to priznati podaci koji su sigurno za nekih 5-10 posto i veći onda to baš i ne izgleda dobro.


22.06.2022. u 13:43 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 21.06.2022.

Ruska agresija

Slovenija šalje Ukrajini borbena vozila pješaštva (BVP-IFV)

Iz Slovenije u Ukrajinu (u sklopu vojne pomoći) ovih dana 'napokon' su stigla borbena vozila pješaštva Slovenske vojske BVP M80A.

Radi se o 35 'oklopnjaka' koji su u sklopu vojne pomoći (zauzvrat SAD isplaćuje sredstva za kupnju nove vojne opreme zemlji donatorici) bili 'skrenuti' s putanje prema Kijevu preko Poljske.

Naime, Mađarska nije dopustila prijevoz (transport) slovenskih 'oklopnjaka' kroz njezin teritorij, pa su se morala potražiti alternativna rješenja (smjerovi).

Na kraju riječ je o oklopnim vozilima koja su se proizvodila davnih osamdesetih godina u ex Jugoslaviji (Yugoimport).

Iako (za neke pomalo 'demode') ovo su itekako uporabljiva oklopna vozila za Ukrajinsku vojsku jer im tehnologija bivše Jugoslavije nije nepoznata i strana, pa će se vrlo brzo moći prilagoditi na bojnu uporabu ovih 'oklopnjaka'.


21.06.2022. u 20:28 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 19.06.2022.

Ruska agresija

Dan D+116 agresije na Ukrajinu

Ruska vojska i dalje nerazumljivo napreduje vrlo sporo, a gubici Ukrajinske i Ruske vojske drastično rastu.

Nakon 116-tog dana agresije na Ukrajinu Rusija je pobjedonosno objavila da je zauzela predgrađe grada Sjeverodonjecka, naselje Metolkino.

Moram priznati da sam bio duboko uvjeren da ruski časnici razvijaju modernu taktiku uz profesionalno upravljanje vremenom i resursima, ali sam se prevario!

Ovo što oni rade u Ukrajini jednako je onom što je Ruska (carska, sovjetska …) vojska uvijek i radila, u vrijeme Napoleona, oba svjetska rata, građanskom ratu …, te je očito da ruskim časnicima nije problem 'potrošiti' brigadu, diviziju, korpus ili čak armiju, bez da trepnu i malo se zamisle.

Rusija je uvijek iz svakog rata izlazila kao pobjednik, a sve zahvaljujući svojoj teritorijalnoj veličini te neograničenim ljudskim potencijalima i materijalnim resursima.

Sve bi se to moglo donekle opravdati ako se radi o obrani cjelovitosti i nacionalnog korpusa, ali ovaj puta Rusija je ta koja je agresor, došla je u tuđu zemlju i ponaša se kao 'otkačeni pijani tinejdžer'.

Doista, ako je i od 'ludog Ivana' ipak je malo previše – nepotrebno žrtvovati vlastite vojnike i pri tom se ponašati kao da je to sasvim normalna stvar – doista to nisam očekivao ni u najgoroj noćnoj mori!

Bilo kako bilo, ostaje nam vidjeti koliko će još trajati ta poremećena samodopadnost i strpljenje onih što poslani su protiv sličnih što do tada nikada se prije vidjeli i sreli nisu!


19.06.2022. u 18:21 • 1 KomentaraPrint#^

subota, 18.06.2022.

Ruska agresija

Zmijski otok postaje groblje ruskih brodova

Zapovjednici Ruske Crnomorske flote kao da se 'natječu' u svojoj neopreznosti i čini mi se da 'glupost dovode do savršenstva'.

Naime, gubitkom ruske krstarice Moskva, ruski ratni brodovi u Crnom moru nikako ne mogu nadoknaditi protuzračnu, ali i proturaketnu sigurnost.

Temeljno pravilo pomorske bitke (od samog početka) bilo je i ostalo je – ne ulaziti u doseg (domet) protivničkog oružja ako nemaš adekvatnu zaštitu, a ruski ratni brodovi je barem za sada nemaju.

Ruski tegljač SB – 739 Vasily Bekh dopremao je ljudstvo, streljivo i naoružanje na okupirani Zmijski otok, a na palubi se nalazio i ruski protuzračni sustav Tor-M1 (nato: Gauntlet SA-15).

No, čak ni nazočnost tog protuzračnog sustava na tegljaču (nije razjašnjena njegova uloga – da li je bio teret koji se dopremao na otok, ili je bio dio protuzračne obrane tegljača) nije pokolebala Ukrajince u napadu protubrodskim raketama uz navođenje besposadne letjelice.

Bilo kako bilo, ruski tegljač je potonuo s cjelokupnim teretom opskrbe, a nestalo je 10 ruskih mornara i još 23 su ranjena.


18.06.2022. u 14:51 • 2 KomentaraPrint#^

petak, 17.06.2022.

Ruska agresija

U Ukrajinu dolaze 'Paladini' – samovozne haubice M109A6 Paladin

Nakon 'Cezara' u Ukrajinu stižu i 'Paladini' – topnički sustavi samovoznih haubica M109A6 kalibra 155 mm.

Norveška je poslala 22 svoje haubice s pripadajućim streljivom, a usput u Njemačkoj su norveški topnici obučili ukrajinske u rukovanju i uporabi ove samovozne haubice.

Nakon Norveške i UK (Engleska) poslala je svoje 'Paladine' u Belgiju, kako bi se dodatno opremili, a potom otpremili u Ukrajinu.

Kako se rat sve više razvlači i odužuje, a Ukrajina je izgleda potrošila svoje topničke zalihe (ruske proizvodnje), pa sada vapi za topništvom zapadne proizvodnje, jer će streljivo morati nabavljati kupovinom.


17.06.2022. u 15:07 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 16.06.2022.

Ruska agresija

Cezar i Iris - 'carska' haubica i raketa 'božanska vjesnica' dolaze pomoći Ukrajini

Na žalost rat u napadnutoj Ukrajini i dalje bijesni i nema naznaka da će uskoro prestati.

Rusi posežu za muzejskim sovjetskim primjercima oružja koje je dosta neprecizno, ali time još ubojitije i opasnije, a Ukrajinci sve više ovise i traže vojnu pomoć sofisticiranog zapadnog oružja.

Kraj ruskim (nepotrebnim) razaranjima i patnjama ukrajinskih civila nikako ne prestaju. Nikome razumljiv cilj Rusije i sve jači otpor i prkos Ukrajine ne slute na dobro i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Ruska vojska nemilice i žestoko topnički batira Ukrajinsku vojsku koja nema (barem za sada) čime uzvratiti kontrabatiranjem.

No, Francuska je poslala svoje mobilne samovozne haubice CAESAR (hrv. Cezar, iako bi pravi naziv trebao glasiti KAOPTOS).

Idemo se malo onda tim nazivom 'zaigrati'. Dakle, fra. CAmion Equipe d'un Systeme d'ARtillerie, ako čitate samo velika tiskana slova pročitat ćete – CA E S AR.

Hrvatski prijevod glasio bi: kamion opremljen topničkim sustavom, pa ako primijenimo isti način čitanja KAmion OPremljen TOpničkim Sustavom – KA OP TO S.

Dobro, to je zapravo haubica (nije top! Jer haubica gađa 'ubacnom' putanjom projektila, a top gađa pravocrtnom putanjom projektila) postavljena na okvir (šasiju) kamiona Renault Sherpa 5 6x6.

Ove francuske mobilne haubice stigle su u Ukrajinsku 55. topničku brigadu koja vodi žestoke topničke dvoboje s ruskim topništvom, a opremljena je s ruskim tegljenim haubicama MSTA – B (rus. Buksiruyemaya – hrv. tegljena, vučena).

Drugi sustav (protutopnički Ze-Ze, NATO: SSM) obećala je Njemačka, a radi se o IRIS-T SL raketnim sustavima s mobilnim radarima COBRA.

Ako se ja opet malo 'zaigram' naziv IRIS-T eng. Infra Red Imaging System Tail, a SL pak označava kako se radi o zemaljskim lanserima (na kamionima) eng. Surface launcher.

Raketa za taj zemaljski lanser ima šiljastu glavu (za razliku od zrakoplovne koja ima zaobljenu), a Tail označava motor dok pak nastavak SLS, SLM, ili SLX označavaju domet (doseg), kratki (S), srednji (M) i dugi (X) 'extra'.

Prateći radar COBRA je zapravo radar koji detektira i otkriva položaje s kojih je otvorena topnička paljba (smješten je na kamion MAN 8x8) i opet po već narečenom sustavu eng. COunter Battery RAdar – čitaj: CO B RA, a hrv. PRO BI RA – protubitnički radar (bitnica – eng. Battery je temeljna postrojba topništva).

Dakle, sve je razjašnjeno, a radi se o dva sufisticirana mobilna sustava za kontrabatiranje (protubatiranje) ili o sustavima za topničke dvoboje.




16.06.2022. u 11:09 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 12.06.2022.

Ruska agresija

Ruska vojska uporno napada Sjeverodonjeck

Ruska vojska uporno nastavlja svoje neuspješne pokušaje pronalaženja i iskorištavanja ranjivosti u ukrajinskoj obrambenoj operaciji u Sjeverodonjecku.

Naime, grad Sjeverodonjeck povezan je s gradom Lisičansk, a dijeli ih samo rijeka Sjeverni Donjec, pa izgleda da Rusi nisu odustali od njezinog prijelaza (nasilnog pod borbom ili preko postojećih gradskih mostova cestovne infrastrukture).

Vrlo čudna odluka, vrlo rizična i izuzetno teško provediva, a što zapravo smjeraju ruski zapovjednici samo je njima razumljivo.

No, bilo kako da bilo, to je vrlo nepromišljena, gotovo suluda odluka! Ako Rusi i uspiju zauzeti grad Sjeverodonjeck, Ukrajinci će sigurno porušiti postojeće mostove, a obala rijeke Sjeverni Donjec na strani grada Lisičanska počinje se topografsko uzdizati i nadvisivati rijeku!

Nasilno prelaziti (forsirati) takvu rijeku pod borbom, kada je protivnik na uzvišenim položajima, ne preporučuje se nikome (pa ni 'ludom Ivanu').

Tu se brane dvije (vrlo kvalitetne) Ukrajinske mehanizirane brigade (24-ta i 30-ta), a u pomoć im mogu priskočiti i susjedne brigade (79. zračno-desantna i 128. gardijska brdska).

Na crti bojišnice su i postrojbe ukrajinske teritorijalne obrane iz sastava 111. brigade TO. Sve u svemu vrlo respektabilna oružana sila (ne bi se ih smjelo podcjenjivati).

Kako će se na kraju sve odvijati ostaje za vidjeti, ali sigurno je već sada da će Ukrajinci pružati žestoki otpor (sigurno iskorištavati topografske i geografske prednosti), a mnogi će ruski vojnici i borbena tehnika sigurno stradati.


12.06.2022. u 15:59 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 11.06.2022.

Ruska agresija

Taktika (napad) motoriziranog (BMP) ruskog voda

Ruska vojska svoje napade u Ukrajini temelji na taktici napada motoriziranog voda.

Struktura (ustroj) ruskog motoriziranog voda je slijedeća: 3 borbena vozila pješaštva koja imaju vozača i topnika (posada), a iskrcno pješaštvo prevozi se u ta tri vozila.

Kod iskrcavanja 1. desetina ima svoje vozilo iz kojeg se iskrcava zapovjednik desetine sa šest vojnika (puškostrojničar RPK-74, grenadir strojnica AK-74 s podcjevnim bacačem granata GP-25 i 4 vojnika strijelca strojnica AK-74).

Vozač i topnik BMP-a naoružani su strojnicom AKS-74U u sva tri vozila.

Kod iskrcavanja 2. desetine iskrcava se zapovjednik desetine, ali i zapovjednik voda kojem se iz istog vozila priključuje snajperist, ali i teški strojničar i grenadir iz trećeg BMP-a.

Zapovjednik 2. desetine uz sebe ima vojnika naoružanog ručnim bacačem RPG-16 i tri strijelca strojničara koji pored strojnice AK-74 imaju i jednokratni lanser protuoklopne rakete RPG-18 Muha.

Upravo ova 2. desetina nositelj je protuoklopne borbe u vodu dok vatrenu potporu pruža teški strojničar koji je pod nadzorom zapovjednika voda.

Kod iskrcavanja 3. desetine iz trećeg BVP-a zapovjednik desetine uz sebe ima grenadira i tri strijelca.

Kako to zapravo izgleda pokušao sam dočarati svojom slikom na kojoj sam prikazao i temeljno naoružanje kojim su opremljeni ruski motorizirani pješaci.


11.06.2022. u 17:35 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 05.06.2022.

Ruska agresija

Bojna taktička skupina – kako napadaju Rusi

Temeljna i primarna, kombinirana, manevarska postrojba s kojom Ruska vojska napada Ukrajinu je – bataljunska taktička grupa (BTG), (NATO: Task Force – TF, a hrv. bojna taktička skupina ili 'namjenski organizirane snage' – NOS).

Dakle, brojčano izraženo to bi bilo: 600 vojnika, dočasnika i časnika, 33 BMP (hrv. bojna vozila pješaštva), 10 tenkova (T-72, ili T-80, ili T-90), 6 samovoznih haubica 2S19 MSTA, 6 višecjevnih bacača raketa (BM-21), 6 mobilnih protuzrakoplovnih sustava PANTSIR-S1, 4 mobilna protuoklopna sustava SHTURM-S ATGM (AT-11 Sniper (rus. Reflex) ili AT-14 Spriggan (rus. Kornet)), inženjerijska vozila 3 BAT-2 i 2 IMR-2, te 7 zapovjedni-izvidničkih MT-LB ACRV.

Naravno, tu je još logističkih 22 kamiona (prijevoznih, cisterna, sanitetskih …), a sve u svemu BTG je za Rusku vojsku 'vrh koplja' kopnenih konvencionalnih postrojbi.

Kako to organizacijski (shematski) izgleda nacrtao sam na slici dolje.


05.06.2022. u 15:50 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 04.06.2022.

Ruska agresija

Topnički i raketni sustavi za Ukrajinu

Ako pratite izvješćivanja medija o slanju vojne pomoći (naoružanje i oprema) od strane SAD-a i zemalja NATO saveza ovih dana mogli ste pročitati čak tri skraćenice (HIMARS, MLRS i ATACMS).

Dakako, radi se o vrlo sofisticiranim topničkim i raketnim sustavima velikog dosega (dometa).

Bojazan da bi Ukrajina mogla uporabiti ove sustave i po dubini područja Rusije je opravdana, ali sve opet zavisi što će od ovih sustava Ukrajina dobiti.

Naime, Ukrajinskoj vojsci ovi sustavi i više su nego potrebiti jer jedino s njima može kontrabatirati ruske slične sustave.

No, dobro. Dakle, MLRS, HIMARS i ATACMS nisu 'isti' sustavi iako su 'slični' sustavi, a za laike oni zapravo izgledaju gotovo identično bez razlike.

Sad ću ja to ukratko malo pokušati razjasniti. Prvi, M270 MLRS (točnije M270 A1 MLRS) je oklopni samovozni višestruki raketni bacač. Jednostavnije, gusjenično podvozje s dva lansirna kontejnera u kojima se nalazi po šest raketa dosega 40 km.

Drugi, M-142 HIMARS je laki višestruki raketni lanser na kotačima (kamion) s jednim kontejnerom od šest raketa pri čemu je kontejner identičan kontejnerima M270 A1 MLRS.

Treći, MGM-140 ATACMS pak je zapravo raketa zemlja – zemlja (Ze-Ze) dosega 310 km koja se nalazi u identičnom kontejneru kao i rakete za MLRS i HIMARS i može se ispaliti (lansirati) podjednako s oba lansera (M270 A1 i M-142).

Možda još značaj skraćenica - Multiple Launch Rocket System (MLRS), High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) i Army Tactical Missile System (ATACMS).

Dakle, Ukrajina će dobiti jedan (možda i oba) lansera, a kakve kontejnere (punjenja u kontejnerima) će dobiti odlučit će oni koji šalju lansere. Ukrajini trebaju ova prva dva, a treći joj nije potreban za kontrabatiranje.


04.06.2022. u 09:13 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 02.06.2022.

Ruska agresija

Božuri ruše Ukrajinu – superteški samohodni topnički sustav

Dok Ukrajina u sklopu vojne pomoći sa Zapada dobiva sofisticirane sustave Rusi posežu u svoje vojne muzeje i izvlače strašna oružja iz sovjetske ere.

Jedan od tih eksponata je i teški topnički sustav 2S7 PION (božur) čija je proizvodnja počela 1976., ali je 1980. sustav modificiran i dobio je novi naziv 2S7M MALKA.

Ovih dana 8 ovih samovoznih haubica pojavilo se u Ukrajini, a njihove granate kalibra 203 mm teže preko 100 kg (17,8 kg je čisti eksploziv) ostavljaju kratere dubine pet metara.

Novo raketno streljivo pak mu omogućava veći stupanj preciznosti, a još je monstruoznije to što ovo topničko oružje može ispaliti i nuklearne bojne glave.

Možda nešto utješnije je to što je krajnji domet svega 50 km (svega 50 km!)

Zašto Rusi sada posežu za ovim muzejskim eksponatima razumljivo je samo njima, ali najvjerojatnije i vrlo moguće je kako žele još više razoriti infrastrukturu gradova u Ukrajini, ali moguće je i da im nestaje vrlo skupih i sofisticiranih dalekometnih raketa.

Kako taj monstrum topništva izgleda pokušao sam prikazati na slici ispod.

02.06.2022. u 19:46 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2022 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Opis bloga

Sheme i skice raznih bitaka u povijesti, ustroji falangi, bojnih redova i postrojbi kroz povijest. Osobno promišljanje o grboslovlju i stjegoslovlju, o bojama i njihovim uporabama tijekom povijesti razvoja vojne vještine i vojski. Mimikrija i kamuflaža kao predmet za istraživanje i promišljanje kroz vrijeme ...



Flag Counter

O vojnicima, dočasnicima i časnicima

Bili smo vojnici i mladi ...



... možete nam uzeti naše živote, ali ne možete nam uzeti slobodu i naša uvjerenja!

Nije rat kriv što je rat ... netko je izazvao rat!

O ratovima

Ratove započinju starci koji se o nečemu nisu mogli dogovoriti, vode ih mladi ljudi koji se nikada vidjeli nisu... a kad ti mladi ljudi izginu, opet starci sjednu i dogovore se o miru...

Nitko tko vidio nije zastrašujuću divotu bitke, dok se zastrašujućom bukom k zemlji ruši ratnik u izljevu znoja i krvi, suditi ratniku i pričati o bitkama ne može i ne smije ...

Kada opet jednom ratna baklja dođe u neke druge ruke, nekim drugim ljudima, nekim drugim naraštajima … Neka se oni tada sjete veličanstvenih ratnika i vojnika koji su sada mrtvi i neka oni tada poslušaju poruku tih ratnika i vojnika što hrabro su pali, u tim bitkama divnim i fantastičnim, boreći se plemenito za ideale velike.

Da, oni su sada zauvijek zaštićeni grudom zemlje rodne, prekriveni mahovinom i više ne osjećaju ni mržnju, ni ogorčenja … već svojim svijetlim primjerom spokojnim i dalekim, dalekim poput Zvijezda najdaljih što još uvijek neumorno trepere, upućuju svima nama poruku vječne im Domovine: Mir, Milost, Milosrđe …

Kada jednom opet utihnu kobni vjetrovi rata i ratne rane zacijele, kada mržnja ratna odumre i kada zavlada ljubav i blagostanje. Kada se vrate mutne i bolne uspomene na ine bitke što vodili su ih hrabri ratnici, a koji sada mirno počivaju izmireni međusobno – tada recite mladim naraštajima što dolaze! Pričajte im o tim danima, pričajte im o tim ljudima koji su se odrekli svega: ljubavi, doma i imetka, očeva, majki, žena, djevojaka, braće, sestara i djece, pričajte im o tim ratnicima što hrabro su prešli rijeke, planine i doline i hrabro krenuli u bitke koje su sada već povijest i neka se one više nikada ne ponove …

Rat je zbroj besmislenih postupaka koji se shvaćaju i hvale tek onda ako se pobjedi, a osuđuju se kao pogrešni uvijek ako se izgubi.

Athumanunhova promišljanja


Zašto budale galame - zato što mudri šute!

… o hladnoći, tami i zlu

Ako Athumanunha pitate postoji li hladnoća on će Vam odgovoriti NE! Hladnoća ne postoji, jer hladnoća je samo odsutnost topline. Ako pak pitate Ahumanunha postoji li tama, on će Vam opetovati NE! Tama ne postoji, jer tama je odsutnost svijetla.

Ako pak pitate Athumanunha postoji li zlo … odgovor znate! NE! Zlo ne postoji, jer zlo je samo odsutnost dobroga …


Neka četir' satnika iznesu Hamleta kao ratnika!
Jer on bi, pokazao se, zbilja, pravi kralj,
Da osta u životu. Nek vojnička svirka i obredi
ratni za njega glasno progovore sad!
Nosite tijelo! Ovaj prizor tužan za bojište
lijep je, al' ovdje je ružan.
Haj'te zapovijedite vojnicima paljbu!