Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ruska agresija

Borili su se uzalud – zakašnjela zapovijed o povlačenju

Nitko tko vidio nije zastrašujuću divotu bitke … izuzev tih hrabrih ljudi koji su se u toj bitki borili, pisati, govoriti i suditi – ne bi trebao!

Jesu li se ukrajinski vojnici doista borili uzalud u Sjeverodonjecku i jesu li ukrajinski zapovjednici prekasno odlučili zapovjediti im povlačenje?

Bilo kako bilo, zapovijed za povlačenje ipak je stigla 122-gog dana od početka ruske agresije i barem će u povijesti ratovanja biti zapamćeno – da su se hrabro borili do samoga kraja.

Po mom osobnom mišljenju ukrajinski zapovjednici mogli su čistog obraza takvu zapovijed izdati mnogo ranije jer tada su mogli izvući svoje vojnike i kompletnu bojnu tehniku, a sada barem neka izvuku te hrabre vojnike.

Bojim se i strahujem za vojnike koji su osiguravali izvlačenje iz Hirske izbočine (koji su osujetili ruskim postrojbama pokušaj okruženja ukrajinskih snaga), a još više se bojim za ove koji budu štitili povlačenje svojih kolega preko rijeke Sjeverni Donec.

Ti 'očajnici' već dva dana zadržavaju i frustriraju ruske zapovjednike, a sigurno će ih zadržavati i remetiti im planove sve dok ne padnu u potpuno okruženje, a uvjeren sam da će i tada nastaviti pružati otpor.

Općenito, situacija kod Lisičanska i dalje nije povoljna za ukrajinske branitelje, a kad padne Sjeverodonjeck i kad Rusi stisnu južna predgrađa Lisičanska to će postati još nepovoljnije i teže.

Najbolje bi bilo da se sve ukrajinske postrojbe izvuku na novu crtu obrane Bakhmut – Soledar – Seversk i tu se konsolidiraju te pokušaju zaustaviti ruske nasrtaje.

Bespotrebno je i nepromišljeno držati vojnike u očajničkim i beznadnim obranama ako ih se može taktički povlačiti na povoljnije položaje i tako ih čuvati, jer ako te postrojbe 'izgore' tko će dočekati protivnika na posljednjoj crti obrane?!

Ne daj bože opet 16-est godišnjake, golobrade dječake i 65-et godišnjake, pričuvnike koji su svoje ratove odavno završili!
Post je objavljen 25.06.2022. u 15:47 sati.