Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ruska agresija

Cezar i Iris - 'carska' haubica i raketa 'božanska vjesnica' dolaze pomoći Ukrajini

Na žalost rat u napadnutoj Ukrajini i dalje bijesni i nema naznaka da će uskoro prestati.

Rusi posežu za muzejskim sovjetskim primjercima oružja koje je dosta neprecizno, ali time još ubojitije i opasnije, a Ukrajinci sve više ovise i traže vojnu pomoć sofisticiranog zapadnog oružja.

Kraj ruskim (nepotrebnim) razaranjima i patnjama ukrajinskih civila nikako ne prestaju. Nikome razumljiv cilj Rusije i sve jači otpor i prkos Ukrajine ne slute na dobro i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Ruska vojska nemilice i žestoko topnički batira Ukrajinsku vojsku koja nema (barem za sada) čime uzvratiti kontrabatiranjem.

No, Francuska je poslala svoje mobilne samovozne haubice CAESAR (hrv. Cezar, iako bi pravi naziv trebao glasiti KAOPTOS).

Idemo se malo onda tim nazivom 'zaigrati'. Dakle, fra. CAmion Equipe d'un Systeme d'ARtillerie, ako čitate samo velika tiskana slova pročitat ćete – CA E S AR.

Hrvatski prijevod glasio bi: kamion opremljen topničkim sustavom, pa ako primijenimo isti način čitanja KAmion OPremljen TOpničkim Sustavom – KA OP TO S.

Dobro, to je zapravo haubica (nije top! Jer haubica gađa 'ubacnom' putanjom projektila, a top gađa pravocrtnom putanjom projektila) postavljena na okvir (šasiju) kamiona Renault Sherpa 5 6x6.

Ove francuske mobilne haubice stigle su u Ukrajinsku 55. topničku brigadu koja vodi žestoke topničke dvoboje s ruskim topništvom, a opremljena je s ruskim tegljenim haubicama MSTA – B (rus. Buksiruyemaya – hrv. tegljena, vučena).

Drugi sustav (protutopnički Ze-Ze, NATO: SSM) obećala je Njemačka, a radi se o IRIS-T SL raketnim sustavima s mobilnim radarima COBRA.

Ako se ja opet malo 'zaigram' naziv IRIS-T eng. Infra Red Imaging System Tail, a SL pak označava kako se radi o zemaljskim lanserima (na kamionima) eng. Surface launcher.

Raketa za taj zemaljski lanser ima šiljastu glavu (za razliku od zrakoplovne koja ima zaobljenu), a Tail označava motor dok pak nastavak SLS, SLM, ili SLX označavaju domet (doseg), kratki (S), srednji (M) i dugi (X) 'extra'.

Prateći radar COBRA je zapravo radar koji detektira i otkriva položaje s kojih je otvorena topnička paljba (smješten je na kamion MAN 8x8) i opet po već narečenom sustavu eng. COunter Battery RAdar – čitaj: CO B RA, a hrv. PRO BI RA – protubitnički radar (bitnica – eng. Battery je temeljna postrojba topništva).

Dakle, sve je razjašnjeno, a radi se o dva sufisticirana mobilna sustava za kontrabatiranje (protubatiranje) ili o sustavima za topničke dvoboje.


Post je objavljen 16.06.2022. u 11:09 sati.