Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ruska agresija

Riječni ophodni čamci za Ukrajinu

Ruska agresija na Ukrajinu ulazi u 123-ći dan, Ukrajina sve više nepovratno troši zalihe starog uskladištenog sovjetskog (ruskog) oružja i opreme, pa tako sve više postaje zavisna o zapadnom oružju, streljivu i opremi.

Prestane li 'Zapad' slati tu vojnu pomoć Ukrajina će gubiti sve više gradova i polako nestajati pod 'ruskom čizmom' koja svoje kvalitetne nedostatke nadomješta neviđenom brutalnošću i brojčanom nadmoćnošću.

Uskoro će tako Ukrajina od SAD-a u sklopu te pomoći dobiti riječne ratne brodove. Točnije, radi se o dva mala brza riječna čamca (SURC - Small Unit Riverine Craft), deset riječnih ophodnih čamaca klasa Sea Ark
Dauntless i šest pomorskih brzih ophodnih čamaca.

Isto tako, neposredno pred rusku agresiju, Ukrajina je sklopila ugovor sa SAD-om o kupnji tri veća riječna ophodna broda klasa Mark VI, pa će isti biti i isporučeni.

Temeljna namjena i zadaća ovih brodova je osiguranje i zaštita plovnog puta na velikoj rijeci Dnjepar, ali se mogu uporabiti i u priobalnim vodama.

Trenutne ukrajinske riječne snage (Ukrajinska mornarička eskadra Dnjepar) raspolažu s civilnim plovilima koja su naoružana i preuređena za vojnu namjenu, a u slučaju pojave superiornije ruske riječne flotile u vodama Dnjepra te snage nisu dostatne za ozbiljniji otpor.




Post je objavljen 26.06.2022. u 13:43 sati.