Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ruska agresija

Otok X – gesta dobre volje ili izgubljena bitka

Zmijski otok (ukr. ostrov Zmiinij) je otok koji pripada Ukrajini, a nadnevka 24. veljače 2022. u ruskoj agresiji zauzela i okupirala su ga dva ruska ratna broda.

Nakon više mjeseci nadzora nad ovim malim otočićem Ruska mornarica napustila ga je ovih dana pod opravdanjem: 'Gesta dobre volje!'

Naime, Ukrajinci se od pada otoka pod ruski nadzor nisu mirili, već su ga konstantno napadali svim raspoloživim sredstvima i kako izgleda napokon prisilili rusku Crnomorsku flotu da ga napusti.

Dakle, ja nikako ne mogu povjerovati da su Zmijski otok ruske snage napustile 'tek onak' ('gesta dobre volje'), jer zašto onda ne prekinu s agresijom kao stvarnom gestom – lijepo se povuku iz Ukrajine, nadoknade štetu koju su prouzročili, ispričaju se i zauvijek nestanu u beskrajnoj veličini Rusije.

Nekako mi je lakše prihvatiti da su ruske snage izgubile bitku kako za Zmijski otok, tako i za dominaciju nad obalnim vodama Ukrajine.

Unatoč jakoj ruskoj obrani otoka, a u početku i vrlo uspješnoj, redoviti ukrajinski napadi na kraju su ipak učinili poziciju Rusije na Zmijskom otoku neodrživom.

Dakako, Ukrajinci su u tim napadima izgubili nekoliko skupih i vrijednih besposadnih letjelica Bayraktar TB-2, ali kada su u napad uključili protubrodske rakete te 'otjerali' ruske ratne brodove od blizine otoka, bitka je na kraju završila u korist Ukrajine.

No, rat je ipak još daleko od kraja, pa tek trebamo vidjeti kako će sve ovo poprimiti svoj tijek u idućim danima.

Ja sam Zmijski otok nazvao otok 'X' jer nekako me njegova konfiguracija podsjeća više na 'X' nego na neku vezu sa zmijama, ali moja poimanja uvijek su bila samo moja …
Post je objavljen 30.06.2022. u 19:49 sati.