Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ruska agresija

Topnički i raketni sustavi za Ukrajinu

Ako pratite izvješćivanja medija o slanju vojne pomoći (naoružanje i oprema) od strane SAD-a i zemalja NATO saveza ovih dana mogli ste pročitati čak tri skraćenice (HIMARS, MLRS i ATACMS).

Dakako, radi se o vrlo sofisticiranim topničkim i raketnim sustavima velikog dosega (dometa).

Bojazan da bi Ukrajina mogla uporabiti ove sustave i po dubini područja Rusije je opravdana, ali sve opet zavisi što će od ovih sustava Ukrajina dobiti.

Naime, Ukrajinskoj vojsci ovi sustavi i više su nego potrebiti jer jedino s njima može kontrabatirati ruske slične sustave.

No, dobro. Dakle, MLRS, HIMARS i ATACMS nisu 'isti' sustavi iako su 'slični' sustavi, a za laike oni zapravo izgledaju gotovo identično bez razlike.

Sad ću ja to ukratko malo pokušati razjasniti. Prvi, M270 MLRS (točnije M270 A1 MLRS) je oklopni samovozni višestruki raketni bacač. Jednostavnije, gusjenično podvozje s dva lansirna kontejnera u kojima se nalazi po šest raketa dosega 40 km.

Drugi, M-142 HIMARS je laki višestruki raketni lanser na kotačima (kamion) s jednim kontejnerom od šest raketa pri čemu je kontejner identičan kontejnerima M270 A1 MLRS.

Treći, MGM-140 ATACMS pak je zapravo raketa zemlja – zemlja (Ze-Ze) dosega 310 km koja se nalazi u identičnom kontejneru kao i rakete za MLRS i HIMARS i može se ispaliti (lansirati) podjednako s oba lansera (M270 A1 i M-142).

Možda još značaj skraćenica - Multiple Launch Rocket System (MLRS), High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) i Army Tactical Missile System (ATACMS).

Dakle, Ukrajina će dobiti jedan (možda i oba) lansera, a kakve kontejnere (punjenja u kontejnerima) će dobiti odlučit će oni koji šalju lansere. Ukrajini trebaju ova prva dva, a treći joj nije potreban za kontrabatiranje.




Post je objavljen 04.06.2022. u 09:13 sati.