Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ruska agresija

Zmijski otok postaje groblje ruskih brodova

Zapovjednici Ruske Crnomorske flote kao da se 'natječu' u svojoj neopreznosti i čini mi se da 'glupost dovode do savršenstva'.

Naime, gubitkom ruske krstarice Moskva, ruski ratni brodovi u Crnom moru nikako ne mogu nadoknaditi protuzračnu, ali i proturaketnu sigurnost.

Temeljno pravilo pomorske bitke (od samog početka) bilo je i ostalo je – ne ulaziti u doseg (domet) protivničkog oružja ako nemaš adekvatnu zaštitu, a ruski ratni brodovi je barem za sada nemaju.

Ruski tegljač SB – 739 Vasily Bekh dopremao je ljudstvo, streljivo i naoružanje na okupirani Zmijski otok, a na palubi se nalazio i ruski protuzračni sustav Tor-M1 (nato: Gauntlet SA-15).

No, čak ni nazočnost tog protuzračnog sustava na tegljaču (nije razjašnjena njegova uloga – da li je bio teret koji se dopremao na otok, ili je bio dio protuzračne obrane tegljača) nije pokolebala Ukrajince u napadu protubrodskim raketama uz navođenje besposadne letjelice.

Bilo kako bilo, ruski tegljač je potonuo s cjelokupnim teretom opskrbe, a nestalo je 10 ruskih mornara i još 23 su ranjena.
Post je objavljen 18.06.2022. u 14:51 sati.