23
subota
ožujak
2013
Žalčani aparat u pčela medarica
Žalčani aparat je u pčela medarica razvijen samo u ženki – matice i radilice. Zapravo, žalac je u pčela transformiran tijekom evolucije iz leglice ili ovopozitora (organa za polaganje jajašaca) u bodlju ili žalac namijenjen za obranu.
Žalčani aparat se sastoji od tri para hitinskih pločica, otrovnih žlijezda, otrovnog mjehura, dva žalčana pipka i žalca.
Za vrijeme mirovanja žalčani aparat se nalazi u žlijebu ili komori.
Razlikuju se duguljaste, trokutaste i kvadratne hitinske pločice uz koje se nalaze mišići koji sudjeluju u mehanizmu pokretanja žalčanog aparata prilikom bodenja. U građu žalčanog aparata ubrajaju se tri žlijezde. Jedna je velika otrovna žlijezda koja je smještena ispod crijeva u zadnjem ili stražnjem dijelu zatka. Ova žlijezda se sastoji od tanke cijevi koja je više puta savijena i na prednjem dijelu se dijeli na dvije kraće cijevi. Ostale dvije žlijezde su manje, jedna je otrovna ili alkalna, dok druga žlijezda nije otrovna, a njena je funkcija podmazivanje i čišćenje dijelova žalca.
Na stražnjem dijelu velike otrovne žlijezde nalazi se otrovni mjehur u koji se ulijeva otrov i povezana je sa žalcem koji je za vrijeme mirovanja prekriven leđnom i trbušnom ljuščicom. Na kraju hitinskih pločica (duguljastih) nalazi se žalčani pipci koji služe za opipavanje mjesta na kojem će pčela ubosti.
Žalac je građen od dvije iglice koje na svom kraju imaju desetak zubaca. Žalac od matice nešto je veći od žalca radilice, te nije nazubljen. Prilikom uboda dolazi do grčenja mišića koji su usko vezani za hitinske pločice, žalčane iglice kližu i prodiru u kožu kroz koju se ulijeva pčelinji otrov iz dvije otrovne žlijezde.
Slika 1. Žalčani aparat
Pčela kada ubode sisavca nije u mogućnosti lako izvaditi žalac, jer je koža sisavaca elastična. Nazubljeni dio žalca sprečava odvajanje, a posljedica toga je da zajedno sa žalcem pčela izvadi i dio (probavnog sustava) crijeva koja se nalaze neposredno uz žalac, te ubrzo nakon toga ugiba.
Ako pčela ubode drugu pčelu ili drugu vrstu kukca bez problema će izvući svoj žalac.
Otrovne žlijezde počinju proizvoditi otrov kada je pčela stara između dva i četiri dana, pa sve do trećeg tjedna života. Nakon toga proizvodnja znatno slabi i prestaje, a sav proizveden otrov ostaje u otrovnoj vrećici za buduću upotrebu.
Najveća proizvodnja otrova je u proljeće i ljeto – kada su pčele najaktivnije i kada je najveća učestalost napada od strane neprijatelja. Pčela sveukupno proizvede približno 0,15 mg otrova, a prilikom uboda unese oko 0,1 mg otrova u žrtvu.
S obzirom da pčelama žalac služi za obranu od neprijatelja, one najčešće napadaju ili bodu kada su ugrožene kao individue ili kada je ugrožena njihova zajednica. Stoga, uvijek treba biti oprezan ako se nađete u neposrednoj blizini košnice, jer tada najviše bodu. Osim toga, treba voditi računa da pčele znatno više bodu ljude i životinje ako su znojni, te ako osobe na sebi imaju jake mirise (parfeme i sl.).
Dokazano je da su pčele koje se nasišu meda mirnije i ne bodu u velikoj mjeri, a sama matica koristi svoj žalac jedino u borbi s drugom maticom.
komentiraj (0) * ispiši * #
16
subota
ožujak
2013
Pčelinji otrov
Kemijski sastav i djelovanje pojednih tvari pčelinjeg otrova Postupak nakon uboda (preporuka): prvo što treba učiniti je odstraniti žalac pomoću nokta ili ako je pri ruci osobna iskaznica ili slični predmet zajedno s otrovnom vrećicom, jer ako žalac ostane u koži i dalje će se izlučivati otrov u organizam ubodene osobe. Nakon otklanjanja žalca, mjesto uboda treba oprati sapunom i vodom te staviti leda kako bi splasnula oteklina i smanjio se intezitet boli. Poznato je da se pčelinji otrov koristio u svrhu liječenja još i prije nove ere. Antički liječnik Hipokrat ga je koristio u liječenju rana i ublažavanju bolova te poslije nove ere rimski liječnik i filozof Galen. Apitoksin se zadnjih par desetljeća od strane znanstvenika pomno istražuje u svrhu liječenja čitavog niza različitih vrsta bolesti.
Pčelinji otrov je bezbojna tekućina gorkog okusa, čiji se pH-a kreće između 4,5 i 5,5.
Po svom kemijskom sastavu pčelinji otrov ili apitoksin složena je mješavina različitih supstanci. Najzastupljenije supstance u suhoj tvari apitoksina su bjelančevine – peptidi i proteini - enzimi i amini.
Od proteina najzastupljenija je fosfolipaza A - enzim kojeg u pčelinjem otrovu ima 10 -12 %. Ovaj enzim je najrazornija supstanca u pčelinjem otrovu, jer uzrokuje razgradnju (hidrolizu) fosfolipida koji izgrađuju stanične membrane.
Hijaluronidaza je također enzim, koji je zastupljen u količinama od 1 do 3 % u apitoksinu. Uzrokuje širenje ili dilataciju kapilara pri čemu dolazi do bržeg kolanja pčelinjeg otrova u organizmu.
Od peptida najzastupljeniji je melitin kojeg ima više od 50 % od ukupnih peptida u suhoj tvari. Melitin u većim količinama (dozama) uzrokuje upalne procese, smanjuje krvni tlak, zatim može uzrokovati grč ili spazam bronha. Od ostalih peptida treba istaknuti apamin kojeg u apitoksinu zajedno s prokaminom ima oko 4 %. Apamin je blagi nervni otrov koji djeluje protuupalno, jača imunološki sustav i potiče izlučivanje kortizola.
Što se tiče amina, najzastupljeniji su histamin, dopamin i noradrenalin.
Histamin je zastupljen između 0,5 i 2 %, to je alergen koji proširuje krvne žile.
Dopamin kojeg ima između 0,2 i 1 %, ubrzava rad srca i djeluje na ponašanje. Noradrenalin je biogeni amin koji ubrzava rad srca, uzrokuje proširenje zjenica, te utječe na pažnju i raspoloženje. U pčelinjem otrovu ga ima između 0,1 i 0,5 %.
Od ostalih spojeva prisutnih u apitoksinu treba izdvojiti minerale kojih ima oko 4 %, šećera oko 2 %, fosfolipida 5 % i feromona kojih ima do 8 %.
Uloga feromona je alarmiranje ili davanje znakova (uzbune) da je došlo do napada na članove zajednice.
Prilikom uboda tj. ubrizgavanja otrova u žrtvu, dolazi do širenja feromona iz otrova što privlači druge pčele da napadaju ili bodu na isto mjesto uboda.
Djelovanje pčelinjeg otrova na čovjeka
Negativni učinci
Pčelinji otrov za većinu ljudi ne predstavlja opasnost za zdravlje. Nakon uboda jedne ili više pčela kod osoba se javljaju lokalni simptomi poput: boli, crvenila, otekline i svrbeži kože. Bol uzrokuju melitin, histamin i drugi amini, dok hijaluronidaza pomaže širenju otrova te razgrađuje stanične membrane. Do trovanja može doći ako se dobije veliki broj uboda, smatra se da je LD 50 (letalna doza) za odraslog čovjeka između 500 i 1500 uboda.
Osim toga, treba naglasiti da je između 1 i 2 % ljudi hipersenzibilno na apitoksin. Kod takvih osoba i jedan ubod može uzrokovati alergijsku rekaciju koja dovodi do anafilaktičkog šoka.
Simptomi anafilaktičkog šoka se javljaju brzo nakon uboda pčele - najčešće unutar jednog sata, a to su: crvenilo, svrbež kože, urtikarija (osip), svrbež očiju, nosa i usta, otjecanje usana i jezika – otežano gutanje, mučnina, povraćanje, vrtoglavica, nemir, gubitak svijesti i koma.
Pri pojavi anafilaktičkog šoka, osobu obavezno treba odvesti u bolnicu, a svaki pčelar bi trebao posjedovati pribor za samopomoć kao što su ANA KIT ili EPI - PEN (injekcija koja sadrži adrenalin ili epinefrin koji se aplicira intramuskularno – u vanjsku stranu mišića bedra). Adrenalin djeluje izravno na krvožilni i dišni sustav na način da sužava krvne žile, opušta mišiće u plućima, smanjuje oticanje i potiče srčani ritam.
U slijedećem tutorijalu možete vidjeti kako se koristi EPIPEN.
Izvor: YouTube; EpiPen Canada
Pozitivni učinci
Na temelju ekstrahiranih sastojaka iz apitoksina, danas se koristi za liječenje ili ublažavanje simptoma bolesti poput: bronhijalne astme, išijasa, neuritisa, artritisa, multiple skleroze, upale krvih žila, cerebralne paralize, parkinsove bolesti, visokog tlaka, slabe cirkulacije, demencije, mišićne distrofije i depresije.
Osim toga, znanstvenici su zamijetili da ljudi koje se bave pčelarstvom dulje žive te da oboljevaju u znatno manjim postotcima od tumora u odnosu na ljude koji nisu u kontaktu s pčelama – to se najviše pripisuje pčelinjem otrovu.
U slijedećem filmiću možete vidjeti liječenje s pčelinjim ubodom - otrovom.
Izvor: YouTube; National Geographic
komentiraj (0) * ispiši * #
10
nedjelja
ožujak
2013
Zabava # 3
Odlična i kratka 3-D animacija u kojoj je prikazan usporeni let pčele.
Izvor: Bee - 3d animated short from Vladimir Loginov on Vimeo.
komentiraj (1) * ispiši * #
08
petak
ožujak
2013
Pčelinji vosak
Pčelinji vosak pčelama medaricama služi kao materijal za izgradnju saća. Osim toga, pčele ga koriste i za poklapanje stanica za daljni razvoj ličinki tj. kukuljica i za poklapljanje stanica u kojima se skladište med i pelud. Pčelinji vosak pčele radilice proizvode pomoću voštanih žlijezda. Saponifikacijski broj je broj miligrama kalijevog hidroksida (KOH) koji je potreban za vezanje slobodne i kao ester ili anhidrid vezane kiseline u 1 g uzorka.
Kemijska struktura pčelinjeg voska sadrži više od 300 različitih supstanci, a najviše ima estera (monoestera, poliestera), alkohola i masnih kiselina.
Od ostalih kemijskih parametara treba izdvojiti kiselinski broj koji iznosi od 17 do 24, zatim saponifikacijski broj 87 – 104 i esterski 70 - 80.
Pčelinji vosak se topi na temperaturi od 61 – 66 C. Bez okusa je i specifičnog je mirisa. Nakon dužeg stajanja gubi miris. Nakon što pčela radilica izluči vosak – voštani listić, on je bijele boje, ali u kontaktu sa propolisom i peludi promijeni boju u svjetlo žutu do tamno žutu. Razlikuje se žuti i bijeli vosak.
Žuti vosak ili cera flava se dobiva topljenjem saća dok bijeli vosak (cera alba) se dobiva izbjeljivanjem žutog voska na suncu, te pomoću kalij permanganata i aktivnog ugljena. Razlika po kemijskim i fizikalnim parametrima između žutog i bijelog voska gotovo da i nema.
Žuti vosak
Gustoća (g/cm3) : 0,960
Temp. topljenja (C) : 61 – 66
Saponifikacijski broj : 87 – 102
Esterski broj : 70 – 80
Kiselinski broj : 17 - 22
Bijeli vosak
Gustoća (g/cm3) : 0,960
Temp. topljenja (C) : 61 – 66
Saponifikacijski broj : 87 – 104
Esterski broj : 70 - 80
Kiselinski broj : 17 – 24
Esterski broj predstavlja broj miligrama KOH koji se troši za saponifikaciju
Kiselinski broj je broj miligrama kalijevog hidroksida potreban za neutralizaciju jednog grama ispitanog uzorka, tj. slobodnih masnih kiselina prisutnih u jednom gramu uzorka.
Upotreba pčelinjeg voska
Pčelinji vosak se koristi u medicinske, kozmetičke, farmaceutske svrhe, ali i u tekstilnoj, kemijskoj i prehrambenoj industriji. U medicini se koristi kao dodatak raznim lijekovima, a u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji pčelinji vosak je sastavni dio velikog broja krema, balzama i drugih sličnih pripravaka.
U pčelarstvu se najviše koristi za izradu satnih osnova. Vosak se dobiva topljenjem starog saća i otklopljenih voštanih poklopaca prilikom vrcanja meda. Topljenjem starog voska održava se čistoća i higijena u košnici, a pčelar dobiva vosak koji koristi za prodaju, izradu ili zamjenu za satne osnove ili proizvodi svijeće, kozmetičke pripravke itd.
Slika 1. Svijeće od pčelinjeg voska
komentiraj (0) * ispiši * #
05
utorak
ožujak
2013
Kako pčele grade saće
Prije samog upoznavanja o tome kako pčele izgrađuju saće, potrebno je nešto reći o strukturi saća. Radiličke stanice služe za razvoj radilica, te za skladištenje meda i peludi. Šesterokutnog su oblika i pčele ih poklapaju s ravnim voštanim poklopcima. Trutovske stanice su istog oblika kao i radiličke, nešto su veće, ali se trutovsko leglo tj. stanice poklapaju s izbočenim poklopcima u obliku polukugle. U ovim stanicama se razvijaju trutovi, skladišti med i vrlo rijetko pelud. Prilikom gradnje saća, pčele se uhvate za kraj (tavan) košnice i vješaju se jedna za drugom stvarajući „zavjese“. Pčela medarica zadnjom nogom prelazi preko zatka s trbušne strane, pri čemu zakvači voštani listić dlačicama četkice koja se nalazi na stražnjoj nozi i izvuče iz tobolca. Nakon toga stražnjim nogama voštani listić prebaci na prednje noge i zatim u čeljust u kojima se prerađuje vosak. Prerada voska u čeljusti se sastoji od mješanja voska sa slinom i gnječenja. Svaki put kada pčela zgnječi i obradi voštani listić u obliku grudice ga lijepi za saće koje se gradi. Pčela prerađuje jedan voštani listić oko dvije minute. Tijekom gradnje pčele medarice se izmjenjuju, pa tako jedna pčela donese grudicu voska, zalijepi ga, stisne i odmah nakon nje dolazi druga pčela i ponavlja postupak i tako redom.
Saće
Pčelinje gnijezdo se sastoji od saća na kojem se nalaze pčele i njihovo leglo. Saće je zapravo skup šesterokutnih (heksagonih) stanica ili ćelija koje su pravilno poredane jedna do druge, tako da između njih nema praznog prostora. Takav način gradnje, odnosno oblik stanice omogućava pčelama maksimalno iskorištavanje prostora i skladištenje hrane (med i pelud). Kada bi naprimjer pčele gradile stanice u obliku kruga – bilo bi praznog prostora između takvih okruglih stanica i znatno bi manja bila iskoristivost prostora. Pčele medarice ovakvim načinom gradnje postižu najekonomičniji – štedljiv način gradnje, ali i stabilnost saća.
Pčele medarice grade tri vrste stanica: matičnu stanicu ili matičnjak, radiličku i trutovsku stanicu. Matičnjak je stanica u kojoj se razvija matica. Razlikuje se po veličini, položaju i obliku u odnosu na trutovsku i radiličku stanicu. Veličine je oko 2,5 cm, a po obliku podsjeća na žir. Što se tiče položaja, matičnjak je u okomitom i visećem položaju. Nakon što se matica izleže, pčele uništavaju matičnjak, a najčešće ga grade na radiličkom saću. U matičnjak pčele ne skladište med i pelud.
Slika 1. Matičnjak. Izvor: Apikultura
Slika 2. Trutovske stanice
Gradnja saća
Slika 3. Pčele grade saće
Pčele započinju gradnju saća tako da prvo zalijepe za tavan košnice red voštanih listića u okomitom položaju koje se još nazivaju i prihvatnim stanicama. Ove stanice su poluprizmatičnog oblika i na njih pčele dalje nadograđuju cijele stanice. Stanica se gradi tako da je jedan kut prizme okrenut prema gore, a drugi kut prema dolje, dok su paralelne stijenke u okomitom položaju. Time redovi stanica idu u vodoravnom ili horizontalnom slijedu. Dodavanjem satne osnove mijenja se način gradnje. Pčele tada grade na način da su paralelne stijenke u vodoravnom položaju, a slijed stanica se nastavlja u dijagonalnom položaju.
komentiraj (0) * ispiši * #
02
subota
ožujak
2013
Voštana žlijezda i izlučivanje voska
Vosak pčelama predstavlja osnovni gradivni materijal za izgradnju saća. Pčele medarice proizvode vosak pomoću voštanih žlijezda koje posjeduju samo pčele radilice.
Postoji osam voštanih žlijezda ili četiri para koje se nalaze na 7. do 10. trbušnoj ljuščici zatka, odnosno na četiri zadnja trbušna kolutića, na svakom kolutiću po jedan par. Na prednjoj strani tih ljuščica se nalaze prozirne hitinske pločice, a na njima sitne pore kroz koje se izlučuje vosak. Ispod hitinskih pločica nalaze se red stanica koje izlučuju vosak u obliku vrlo sitnih i prozirnih listića koji se nakupljaju na vanjskoj strani ljuščice.
Vosak se prvo izlučuje u tekućem stanju, a prolaskom kroz pore prelazi u kruto stanje, odnosno u oblik listića.
Voštane žlijezde nemaju trutovi i matica, a kod radilica su najrazvijenije u dobi od 12. – 18. dana, s tim da vosak mogu izlučivati i starije pčele koje nisu obavljale tu funkciju ako su povećane potrebe za voskom. Starijim pčelama koje su izlučivale vosak zakržljaju voštane žlijezde.
Slika 1. Pčela medarica s izlučenim voštanim listićima
Za proizvodnju (sintezu) voska pčeli radilici je potrebna energija, tj. šećeri. Ugljikohidrati kao glukoza, fruktoza i saharoza su od velike važnosti za sintezu voska, stoga te šećere pčela podmiruje iz meda.
Znači, pčele proizvode vosak kada je najdinamičniji razvoj zajednice i kada su paše u prirodi obilne, tj. kada je velika proizvodnja meda.
Takvo razdoblje u našim krajevima je između travnja i srpnja.
Osim meda, pčele troše i pelud za proizvodnju voska, ali u znatno manjim količinama nego med.
Na proizvodnju i izlučivanje voska koja je usko vezana za izgradnju saća utječe nekoliko čimbenika: što je obilnija paša, tj. veća količina nektara, to je veća proizvodnja meda koju treba uskladištiti, odnosno veća je potreba za izgradnjom stanica saća.
Prisutnost matice – pčele radilice izlučuju vosak u znatno većim količinama ako je matica prisutna unutar zajednice. Što je usko vezano i s proizvodnjom jajašaca – što je veća produkcija jajašaca to je veća potreba za stanicama saća. Potrebna temperatura za proizvodnju voska je iznad 15 C.
komentiraj (0) * ispiši * #