30

utorak

travanj

2013

Zabava # 5



Izvor: You Tube; Barcroft TV

16

utorak

travanj

2013

Zabava # 4

Neustrašivi i jedan jedini Edward Michael "Bear" Grylls. Ovaj osejbuni avanturist u kratkom videu prezentira kako se u divljini dolazi do meda. Posljedica junačkog akta je ili za plakat ili za smijanje?




Izvor: You Tube; Discovery TV

06

subota

travanj

2013

Rojenje

Rojenje je oblik razmnožavanja u kojem dolazi do dijeljenja pčelinje zajednice u dva dijela. Prilikom rojenja, jedan dio pčela odlazi iz košnice zajedno sa "starom" maticom, a drugi dio pčela sa novom izlegnutom maticom ostaje u košnici.
Smatra se da je rojenje nagon za seljenjem, taj nagon je različitog intenziteta što je ovisno o vrsti pčele, odnosno rojenje je nasljedna osobina. Pa tako siva ili kranjska pčela ima veliki nagon za rojenjem i veći je u odnosu npr. na kavkasku i talijansku pčelu.



Slika 1. Pčelinji roj

Čimbenici koji uzrokuju rojenje

Dva su najvažnija čimbenika ili uzroka pojave rojenja:

1. Kada se zajednica razvije do svog maksimuma, odnosno kada im prostor u kojem obitavaju postane skučen. Matica više nema prostora ili slobodnih stanica za polaganje jajašaca, a produkcija mladih pčela je sve veća. Broj kućanskih pčela postaje prevelik. U normalnim uvjetima na jednu ličinku dolazi jedna kućanska pčela, a naglim razvojem zajednice tada dolazi čak i do šest pčela na jednu ličinku. Osim toga, ako je u prirodi dobra paša pčele će skupljati više nektara i peludi i time ga i više uskladištavati što će za posljedicu imati zauzimanje svih stanica unutar saća.
2. Kada je matica stara ili bolesna. Stara matica izlučuje znatno manju količinu feromona – matičnu supstancu – što pčele radilice nagoni na stvaranje većeg broja matičnjaka, odnosno na mijenjanje stare za novu maticu.

03

srijeda

travanj

2013

Krvožilni sustav

Krvožilni ili krvni sustav u kukaca jednostavne je građe i znatno je drugačiji u odnosu na krvni sustav sisavaca. Krvožilni sustav u pčele je građen od leđne žile – duguljaste i valjkaste cijevi koja se proteže od glave do predzadnjeg članka zatka, smještena u perikardijalnom sinusu. Važno je napomenuti da se u trbušnom dijelu tijela pčele, nalaze dva ošita ili dijafragme i to dorzalna i ventralna dijafragma. Oba ošita dijeli trbušnu šupljinu na tri dijela: perikardijalni, perivisceralni i perineuralni sinus ili šupljinu.
Leđna žila je građena iz dva dijela. Prednji dio leđne žile je otvoren i uži, te predstavlja aortu, a zadnji dio cijevi je proširen i završava slijepo tj. zatvoren je, a predstavlja srce. Aorta je nesegmentirani dio leđne žile, bez mišića, koja se proteže od prsa do jednjaka i završava u glavi. Na svom početku u glavi, aorta je otvorena.

Srce se proteže od prsišta do predzadnjeg segmenta zatka. Podijeljeno je u pet komorica (klijetke). Svaka komorica sadrži sa strane dva otvora ili ostia te na kraju komorica ventile (zalisci) koji sprečavaju vraćanje krvi u komoricu. Stijenke srca imaju muskulaturu ili mišiće koji omogućavaju kontrakcije ili potiskivanje krvi iz stražnjeg u prednji dio leđne žile, odnosno iz srca u aortu.



Slika 1. Krvožilni sustav u pčele medarice

Krv ili hemolimfa


Krv pčele bezbojna je do slabo žućkaste boje. Sastoji se od krvne plazme i stanica – hematocita pa se naziva još i hemolimfa. Ne sadrži crvene krvne stanice ili eritrocite, ali hemolimfa sadrži leukocite. S obzirom da krv nema eritrocite koji prenose kisik, nema ni oksidacije, pa su pčele hladnokrvne ili poikilotermne životinje čija tjelesna temperatura odgovara približno temperaturi vanjske okoline.
Uloga hemolimfe u tijelu pčele je: prijenos hranjivih tvari iz probavnih organa u sve organe tijela, odnošenje produkata probave i metabolizma iz organizma, termoregulacija tijela (hlađenje i zagrijavanje), borba protiv različitih uzročnika bolesti (imunološki sustav) itd.

Cirkulacija ili optok krvi


Pčela ima otvoreni krvni sustav, što znači da se krv ne raznosi krvnim žilama kao u sisavaca koji imaju zatvoreni krvni sustav. U otvorenom krvnom sustavu pčele, krv slobodno kola ili struji tjelesnom šupljinom i oplakuje sve organe tijela. Stezanje i rastezanje srca omogućavaju tj. reguliraju mišići dorzalne ili leđne i ventralne ili trbušne dijafragme. Trbušna dijafragma se ritmički steže od stražnjeg dijela tijela prema prednjem, a leđna dijafragma se steže od prednjeg dijela prema stražnjem. Ovakvo naizmjenično tj. valovito stezanje dijafragmi direktno utječe na ritmičko stezanje i opuštanje srca koje potiskuje hemolimfu kroz komorice u aortu, a iz aorte krv dalje kola u glavu. Krv se dalje - iz glave, natrag razlijeva po cijelom tjelu. Daljnji smjer kolanja hemolifme ide od glave u prsište – prsnu šupljinu, zatim u trbušnu šupljinu oplakujući spolne organe i crijeva i sve do srca koje preuzima krv kroz bočne otvore.


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.