31

subota

listopad

2015

Protočna košnica ili flow hive

Protočnu košnicu ili flow hive izumio je Australac Cedar Anderson s ciljem da proces vađenja i vrcanja meda svede na minimum tj. pojednostavi.
Rezultat je protočna košnica koja "ne poznaje" proces vrcanja. Dok se u klasičnom vrcanju radi o vađenju mednih okvira i stavljanja u vrcaljku (centrifugalna sila), u protočnoj košnici toga nema.
Naime, bit ove košnice je u pokretnom plastičnom saću u koje pčele skladište nektar.
To plastično saće se može rastvoriti - odnosno, stanice saća se rastvore pomoću poluge i med se cijedi u cijevi koje vode prema van košnice.

Kada je cijeđenje gotovo, istom polugom s kojom se rastvore stanice saća vrate se u prvobitno stanje i proces je gotov. Još jedna prednost je da se može vidjeti kada su pčele napunile saće s medom i to preko prozirne stijenke.
Naravno, ovakva vrsta košnice i način cijeđenja meda nameće neka pitanja, primjerice kako spriječiti kontakt pčela i drugih insekata prilikom cijeđenja meda?
Samim time se nameće drugo pitanje - kako bi to funkcioniralo na većem pčelinjaku s većim brojem zajednica? Isplativost ovakvih košnica? Itd.

Cijena same košnice je vrlo visoka, oko 700 dolara, tako da zahtjeva početna visoka ulaganja.
Izum protočne košnice svakako je zanimljiv, a vrijeme će pokazati kako će pčelari reagirati na ovu novu košnicu.

Pogledajte video o protočnoj košnici, a dodatne informacije možete naći na: http://www.honeyflow.com/ i https://www.facebook.com/flowhive/.


Izvor: An introduction to Flow™ Hive from Flow Hive on Vimeo.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.