26

subota

travanj

2014

Znanstveni kutak



Izvor: You Tube; BBC Earth Unplugged

07

ponedjeljak

travanj

2014

Kalendar cvatnje medonosnog bilja


Slika 1.Izgradnja "mladog saća" za vrijeme cvatnje voćaka. Izvor: Apikultura

Biljke ne cvjetaju u isto vrijeme i ne proizvode iste količine nektara i peludi. Neke biljke proizvode više nektara, a manje peludi i obratno. Na količinu izlučenog nektara utječu: klimatski uvjeti (temperatura, vlaga, vjetar), geografski položaj (nadmorska visina), a kod kultiviranih biljaka i vrijeme sjetve, obrada tla, gnojidba i navodnjavanje.
Kalendar cvatnje je od izuzetne važnosti u pčelarstvu, jer poznavanjem razdoblja cvatnje što većeg broja medonosnih vrsta, a posebice područja na kojem se drže košnice, pčelari na vrijeme mogu pripremiti (osnažiti) pčelinje zajednice za nadolazeću cvatnju, odnosno glavnu pašu na stacionarnom pčelinjaku te posebice pri selidbi košnica. Osim toga, treba napomenuti da pčele lete u potrazi za hranom i preko 5 km, ali pčele su najefikasnije u skupljanju nektara i peludi (u ekonomskom smislu) ako postoji veliki broj medonosnih vrsta u krugu do 2 km od košnica.

Veljača - Travanj

Krajem zime, točnije u 2. i 3. mjesecu cvjetaju raznolika drveća koja daju velike količine peludi, s obzirom da matica počinje intenzivnije nesti jajašca od druge polovice veljače, potrebna je velika količina peludi za razvoj legla. Pa tako u veljači cvjeta bijela vrba, zatim u veljači i u ožujku: drijen, iva planinska, iva dolinska, johe i tuje.
U ožujku cvjeta badem, dok marelica, tisa, topola, brijestovi i javor (cvjetaju u 3. i 4. mjesecu).
U travnju od drveća cvjetaju javor bijeli i voćke kao što su: breskva, jabuka, šljiva, trešnja, višnja, kruška i dunja (cvjeta od 4. do 5.mjeseca). U travnju i svibnju cvjetaju divlja trešnja, bazga, breza, divlji kesten, tamarika i javor mliječ.
Od zeljastog bilja u drugom i trećem mjesecu cvjetaju lukovice visibaba i šafran, zatim mišjakina (cvjeta od veljače do svibnja). U ožujku i travnju cvjetaju divlji zumbul, ledinjak, jaglac, kukurijek, gorocvijet, ljubičica, mlađa, plućnjak, cestoslavica i sasa.
Od trećeg do petog mjeseca cvjetaju maslačak, mrtva kopriva crvena i mrtva kopriva pjegava. S tim da treba naglasiti da maslačak cvate i u 9. i 10. mjesecu. U travnju i svibnju cvjetaju uljana repica – kupusna i ogrštica – surepica.
Od grmlja i šiblja u 2. i 3. mjesecu cvjetaju: kozja krv, lijeska obična i crnjuša vrijesak koja cvjeta od veljače do travnja i u prosincu. Badem divlji cvjeta u ožujku, dok u 3. i 4. mjesecu cvjetaju: crni trn, mahonija, ribizla i šimšir. U travnju cvjetaju jorgovan, ogrozd i žutika koja cvjeta od 4. – 5. mjeseca te drača koja cvjeta od travnja do listopada.

Svibanj – Srpanj


U svibnju od drveća cvjeta bagrem koji predstavlja jednu od glavnih paša u kontinentalnom dijelu Hrvatske, zatim brekinja i paulovnija. U svibnju i lipnju cvjetaju kiselo drvo ili pajasen i gledičija ili trnovac, dok bukva, hrastovi, jela, smrča, ariš i borovi cvjetaju od svibnja do kolovoza. U lipnju cvjetaju lipe, kesten pitomi, a u lipnju i srpnju katalpa i lipa malolisna.
Od zeljastog bilja u svibnju i lipnju cvjetaju turčinak i mak te sljez crni.
U 5. mjesecu pa do 7. mjeseca cvjetaju: grahorica, grahorica kosmeta i persijska djetelina. Od svibnja do kolovoza cvjetaju: gospin cvijet, esparzeta, boreč – krastavica i brdska djetelina, a od svibnja pa sve do rujna cvjetaju: facelija, crvena i bijela djetelina, švedska djetelina, inkarnatska djetelina, korijander i divlja rotkva.

Kolovoz

Osmi mjesec predstavlja bespašno razdoblje, odnosno cvjeta vrlo mali broj biljaka. Stoga ovo razdoblje je pogodnije za pčelare koji sele košnice u odnosu na stacionarne pčelinjake. Osim toga, u osmom mjesecu pčele se prihranjuju šećernim sirupom kako bi se potaknulo - stimuliralo maticu na veće nesenje jajašaca u svrhu povećanja broja "zimskih pčela".
Od zeljastih biljaka koje cvjetaju u kolovozu mogu se navesti: zlatošipka, metvica, a od drvenastih vrsta i šiblja to su: sofora, bršljan, kupina i vrijesak.

Rujan

U devetom mjesecu cvjetaju bijela, crvena djetelina i hmeljasta djetelina (kao što je spomenuto, ove dvije djeteline počinju sa cvatnjom u petom mjesecu).

Oznake: Pčelinja paša, cvatnja medonosnog bilja

01

utorak

travanj

2014

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.