27

nedjelja

kolovoz

2017

Manuka med


Manuka med proizvode pčele sakupljajući nektar sa cvjetova manuke (Leptospermum scoparium).

Manuka raste na Novom Zelandu i Jugoistočnoj Australiji.




Izvor: YouTube: YANG Edwin


Manuka med, smatra se jednim od najboljih mednih vrsta za zdravlje, jer sadrži spoj metilglioksal koji ima veliki antibakterijski učinak. Ovaj spoj nastaje konverzacijom iz dihidroksiacetona koji se nalazi u cvjetovima manuke.

Manuka med sadrži od 100 - 800 mg/kg metilglioksala , dok ostale vrste meda sadrže vrlo male količine, svega 0 - 5 mg/kg.

Proizvođači manuka meda razvili su sustav vrednovanja tj. ljestvicu za ocjenjivanje potencijala manuka meda, tkz. UMF (Unique Manuka Factor) ili Jedinstveni Manuka Faktor.

Sama ocjena odgovara količini metilglioksala u medu i drugih spojeva (vodikov peroksid i dihidroksiaceton), a da bi manuka med zadovoljio u terapijske svrhe, mora imati minimalnu ocjenu 10 UMF.

Med koji ima 10 ili veću ocjenu, može se prodavati kao UMF Manuka med. Smatra se da je manuka med između 10 - 15 UMF dobra razina, a iznad 16 UMF odlična razina za terapijski učinak.

Manuka med se koristi u razne svrhe: za liječenje manjih rana, opekotina i infekcija. Snižavanju visokog kolesterola, liječenju upale oka, uha, akni i ekcema, gingivitisa....

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.