31.01.2016., nedjelja

Kineska koincidencija

Kineska koincidencija

nedjelja , 31.01.2016.
Ovi moji doma, često se znaju beljiti na neke moje klope, mislim moje?
Na recepte kaj ih poberem po svijetu, pa probam doma.
Tak i sa kineskom klopom, no vrijeme radi svoje.
Neki dan, veli Zmaj da joj, nama, skuham za ručka "ono kinesko".
-O jebate, koje?
-pa ono s bambusom
-misliš u bambus steameru, na pari?
-ne, u woku
-??????
No otkril sam.

Koji put nam konverzacija zna tak otići, da bude nalik na spiku
Karamarka i Oreškovića:
-e, kak se kaže, čela, ili pčela, na hrvatskom?
-pa pčela se kaže.

-"Dragi građevine, meni je drago, da smo izašla iz ova ministrova kriza čista pčela!"

Ta Nova, nadasve kineska, godina i ovaj ručkić, to je Zmaju valjda uletilo u uho, sa strane, sa tivija, nečega, pa se setila i sugerirala mi, uletillijojmoj.
A slatka mi. Što je više stara, to mi je više seski i seski.



Recept je na bazi kineskog Chop Suey-a.
To je zapravo stir fry, dinstanje, raznih, udrobljenih pizdarija u woku.
Brzo i jednostavno, a da bi bilo "kinesko", dodaš te neke egzotične "voćke".



Odozgora, s lijeva...dvije konzerve sa po cca 220 gr. bambusa u konzervi, između češnjak.
Sušene Shitake gljive, ginger korijen svježi, sušene crne gljive, Manja vrsta, Mu Err, "judino uho" i dolje velike Mu Err-ke, gljive.
Proključat vodu i namočiti gljive unutra na 15-tak minuta, poklopljeno.
Poslije zrezat na trakice.

class="blog-image-gallery">





Zagrijati ulja u woku i suknuti nutra svinjetinu, zrezanu na trakice,
a prije toga mariniranu u soy sauce, oyster sauce (soja i kamenice-sos).
Češnjak i đinđer, na ploškice.

Kad lagano porumeni, ubaciti razmočene gljive, jaki plamen i mješanje,
nema šetanja, nego samo rad špatulom.
Da i jednu mrkvu zrezanu na štapiće.

Nakon pet minuta ubaciti bambus.



dodati još soja sosa, umaka od kamenica i žličicu sezamovog ulja.
Oprez sa svime, jer je prepuno soli, a sezamovo ulje ima prejak okus, aromu.
Ja sam tek nakon toga, probao, pa dodao soli.

Frljbrlj, mešmeš......tu i tam dodal malo vode, da mi ne zagori i nakon nekih 15-20 minuta gotovo.



Prilog riža, kuhana 20 minuta u slanoj vodi, sa malkice ulja, procijeđeno,
na tanjur i vužgi.



Sve sastojke, a i mnogo više, kaj se te egzotike tiče i internacionalne kuhinje, možete nabaviti i kupiti u "Pekinška patka" dućkasu, kod prijaznog dućanera.

Oznake: kineska klopa, chop suey, stir fry


- 08:21 - gukni (3) - štampaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2016 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (3)
Veljača 2023 (1)
Kolovoz 2022 (2)
Veljača 2022 (1)
Travanj 2021 (1)
Studeni 2020 (1)
Lipanj 2020 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Siječanj 2020 (3)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (2)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Travanj 2019 (2)
Ožujak 2019 (2)
Veljača 2019 (5)
Siječanj 2019 (4)
Studeni 2018 (2)
Listopad 2018 (3)
Travanj 2018 (2)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (4)
Kolovoz 2017 (1)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (4)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (5)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (3)
Siječanj 2017 (5)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (1)
Srpanj 2016 (2)
Lipanj 2016 (6)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (2)
Veljača 2016 (7)
Siječanj 2016 (9)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (12)
Rujan 2015 (6)
Kolovoz 2015 (9)

Komentari On/Off

Box2