Ovi moji doma, često se znaju beljiti na neke moje klope, mislim moje? Na recepte kaj ih poberem po svijetu, pa probam doma. Tak i sa kineskom klopom, no vrijeme radi svoje. Neki dan, veli Zmaj da joj, nama, skuham za ručka "ono kinesko". -O jebate, koje? -pa ono s bambusom -misliš u bambus steameru, na pari? -ne, u woku -?????? No otkril sam. Koji put nam konverzacija zna tak otići, da bude nalik na spiku Karamarka i Oreškovića: -e, kak se kaže, čela, ili pčela, na hrvatskom? -pa pčela se kaže. -"Dragi građevine, meni je drago, da smo izašla iz ova ministrova kriza čista pčela!" Ta Nova, nadasve kineska, godina i ovaj ručkić, to je Zmaju valjda uletilo u uho, sa strane, sa tivija, nečega, pa se setila i sugerirala mi, uletillijojmoj. A slatka mi. Što je više stara, to mi je više seski i seski. Recept je na bazi kineskog Chop Suey-a. To je zapravo stir fry, dinstanje, raznih, udrobljenih pizdarija u woku. Brzo i jednostavno, a da bi bilo "kinesko", dodaš te neke egzotične "voćke". Odozgora, s lijeva...dvije konzerve sa po cca 220 gr. bambusa u konzervi, između češnjak. Sušene Shitake gljive, ginger korijen svježi, sušene crne gljive, Manja vrsta, Mu Err, "judino uho" i dolje velike Mu Err-ke, gljive. Proključat vodu i namočiti gljive unutra na 15-tak minuta, poklopljeno. Poslije zrezat na trakice. class="blog-image-gallery"> Zagrijati ulja u woku i suknuti nutra svinjetinu, zrezanu na trakice, a prije toga mariniranu u soy sauce, oyster sauce (soja i kamenice-sos). Češnjak i đinđer, na ploškice. Kad lagano porumeni, ubaciti razmočene gljive, jaki plamen i mješanje, nema šetanja, nego samo rad špatulom. Da i jednu mrkvu zrezanu na štapiće. Nakon pet minuta ubaciti bambus. dodati još soja sosa, umaka od kamenica i žličicu sezamovog ulja. Oprez sa svime, jer je prepuno soli, a sezamovo ulje ima prejak okus, aromu. Ja sam tek nakon toga, probao, pa dodao soli. Frljbrlj, mešmeš......tu i tam dodal malo vode, da mi ne zagori i nakon nekih 15-20 minuta gotovo. Prilog riža, kuhana 20 minuta u slanoj vodi, sa malkice ulja, procijeđeno, na tanjur i vužgi. Sve sastojke, a i mnogo više, kaj se te egzotike tiče i internacionalne kuhinje, možete nabaviti i kupiti u "Pekinška patka" dućkasu, kod prijaznog dućanera. Oznake: kineska klopa, chop suey, stir fry |
< | siječanj, 2016 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |