Malo o legurama. Legura ili slitina je smjesa (čvrsta otopina) dvaju ili više metala. Sama slitina ima svojstva metala, ali obično različita od svojih sastojaka. Osim metala slitina može sadržavati i nemetale. Malo nespretno posloženo, no..... Interesantna je priča o 1 kuni ................................................... Hrvatski novčarski zavod na svojim stranicama navodi sastav kovanice: 65% bakra, 23,2% nikla, 11,8% cinka, a masa cijele kovanice je 5 grama. Prema tečaju objavljenom na stranicama Hrvatske narodne banke 1 euro jest 7,56 kuna, a na stranicama Kemijsko- tehnološkog fakulteta u Splitu stoji kako je cijena čistog bakra 26.10 € (500 g), Cinka 39.60 € (500 g) te nikla 96.60 € (500 g) Kovanica = 5 g 65% bakra = 3.25 grama 23,2% nikla = 1.16 grama 11,8% cinka = 0.59 grama _________________________ 65% bakra = 1.26 kuna 23,2% nikla = 1.69 kuna 11,8% cinka = 0.34 kuna Sve zajedno, cijena jednog 'slavuja' je 3,29 kuna. I došle legure do gastronomije. Taman smo "jučer" saznali što je brusnica, a što aceto balsamico i što je reduciranje, kad, vidi kurca, novi pojam u pojmovniku, legiranje. Pa sam legiral, makar tu isto ima svakakih bedastoća po internetu, da je i bešamel legiranje. Legiraju se najviše čorbe. Što je čorba? To je jelo ni vrit, a ni mimo, ni juhica, ali ni gulaš, između, gušća, ne od guske, guščija juhica, ili rjeđi gulaš. Nekaj s mesekom, ono, ajngemahtec, sarajevska, ili begova čorba. Legira se tako, da se umute vrhnje (kiselo) i žutanjak od jajca. Na kraju procesa, zgasimo vatru i ulijemo leguru uz mešung i gotovoooo. U svakom slučaju ukusnije nego "nano" kuhanje u tekućem dušiku. Ćevapi iz tekućeg dušika s Argonskim šugom? |
< | svibanj, 2015 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |