Malo o legurama.
Legura ili slitina je smjesa (čvrsta otopina) dvaju ili više metala. Sama slitina ima svojstva metala, ali obično različita od svojih sastojaka. Osim metala slitina može sadržavati i nemetale.
Malo nespretno posloženo, no.....
Interesantna je priča o 1 kuni
...................................................
Hrvatski novčarski zavod na svojim stranicama navodi sastav kovanice: 65% bakra, 23,2% nikla, 11,8% cinka, a masa cijele kovanice je 5 grama.
Prema tečaju objavljenom na stranicama Hrvatske narodne banke 1 euro jest 7,56 kuna, a na stranicama Kemijsko- tehnološkog fakulteta u Splitu stoji kako je cijena čistog bakra 26.10 € (500 g), Cinka 39.60 € (500 g) te nikla 96.60 € (500 g)
_________________________
65% bakra = 1.26 kuna
23,2% nikla = 1.69 kuna
11,8% cinka = 0.34 kuna
Sve zajedno, cijena jednog 'slavuja' je 3,29 kuna.
I došle legure do gastronomije.
Taman smo "jučer" saznali što je brusnica, a što aceto balsamico i
što je reduciranje, kad, vidi kurca,
novi pojam u pojmovniku, legiranje.
Pa sam legiral, makar tu isto ima svakakih bedastoća po internetu,
da je i bešamel legiranje.
Legiraju se najviše čorbe.
Što je čorba?
To je jelo ni vrit, a ni mimo,
ni juhica, ali ni gulaš, između, gušća, ne od guske, guščija juhica, ili rjeđi gulaš.
Nekaj s mesekom, ono, ajngemahtec, sarajevska, ili begova čorba.
Legira se tako, da se umute vrhnje (kiselo) i žutanjak od jajca.
Na kraju procesa, zgasimo vatru i ulijemo leguru uz mešung i gotovoooo.
U svakom slučaju ukusnije nego "nano" kuhanje u tekućem dušiku.
Ćevapi iz tekućeg dušika s Argonskim šugom?