E tak si ja uredim dan.
Na mjesto da odmaram, ja dirinčim u kuhinji,
no ni mi žal.
Lazanje su mi ispale mrak.
Prvo sam se bacil na izradu ragua
-faširano meso
-2 c. luka
-pola glavice celera
-2 mrkve
-jedan peršin, korijen
-2 jabuke-kisele
-dvije stapke celera
-peršin list
-5 režnjeva češnjaka
-400 gr pelata
-maslinovo ulje
-timijan
- origano
-bosiljak
-sol
-2 dcl b. vina (crnjak sam skršil, pa ga nema)
Počel od luka, meso, ribano povrće, prek jabuka,
a završil sa pelatom, vinom, češnjakom i začinima.
Jabuka djeluje kao "punilo", pire i diže aromu.
Šampinjoni bu bili zasebni sloj.
-1/2 kile
Neizostavni bešamel umak!
-70 gr maslaca
-4 žlice bijelog, glatkog brašna
-sol
-biber bijeli
-čitav muškatni orašćić, sitno riban
-2 lista lovora
-litra mlijeka, bijeloga, hehehe. Moram ja srat.
Na zagrijanome maslacu, pržiti brašno, zapršku.
Kad zarumeni, uliti mlijeko i mlatiti pjenačom da se razbiju grudvice.
dodati začine, mješati do ukuhanosti pudinga.
Lovor izvući van i baciti.
Tijesto
-3 žumanjka-tanjka
-sol
-cca 500 gr. glatkog brašna
-malo vode
Od bijelanjaka smlatiti snijeg, kojeg bumo poslije deli sa šparogama.
Pa slaganje u protvan. Predhodno nauljen.
Tijesto, pa bešamel, pa ragu.
Pa tijesto
Bešamel
Šparoge- kuhane zmrznute
Onaj snijeg od bijelanjaka.
Pa tijesto, pa bešamel.
Tijesto dizati sa radne plohe i polagati, na taj način da se omota oko valjka.
Pa šampinjoni.
Pa ostatak ragua, naribati sira.
Ostatak šampinjona.
Završna kora.
Ispikati vilicom.
Ostatak bešamela pomiješati sa 2 dcl kis vrhnja, premazati koru i
preko toga sitno naribati sira.
Namjerno nisam štel trošiti još jedno jaje u to.
Šparamo.
To peći na nekih 180 NC, cca 1h i 15 min.
Protvan je dosta veliki, a debelo je ispalo.
180 je blaga vatrica, barem kod mene na šparetu, tj. u rerni, pećnici.
Huuuuuuu.
Tri sata sam se ja zajebaval s time, no isplatilo se.
|