15.01.2012., nedjelja

tu mač komplikejtid lazanje

tu mač komplikejtid lazanje

nedjelja , 15.01.2012.
E tak si ja uredim dan.
Na mjesto da odmaram, ja dirinčim u kuhinji,
no ni mi žal.
Lazanje su mi ispale mrak.



Prvo sam se bacil na izradu ragua
-faširano meso
-2 c. luka
-pola glavice celera
-2 mrkve
-jedan peršin, korijen
-2 jabuke-kisele
-dvije stapke celera
-peršin list
-5 režnjeva češnjaka
-400 gr pelata
-maslinovo ulje
-timijan
- origano
-bosiljak
-sol
-2 dcl b. vina (crnjak sam skršil, pa ga nema)

Počel od luka, meso, ribano povrće, prek jabuka,
a završil sa pelatom, vinom, češnjakom i začinima.
Jabuka djeluje kao "punilo", pire i diže aromu.











Šampinjoni bu bili zasebni sloj.
-1/2 kile





Neizostavni bešamel umak!

-70 gr maslaca
-4 žlice bijelog, glatkog brašna
-sol
-biber bijeli
-čitav muškatni orašćić, sitno riban
-2 lista lovora
-litra mlijeka, bijeloga, hehehe. Moram ja srat.
Na zagrijanome maslacu, pržiti brašno, zapršku.



Kad zarumeni, uliti mlijeko i mlatiti pjenačom da se razbiju grudvice.
dodati začine, mješati do ukuhanosti pudinga.
Lovor izvući van i baciti.



Tijesto

-3 žumanjka-tanjka
-sol
-cca 500 gr. glatkog brašna
-malo vode

Od bijelanjaka smlatiti snijeg, kojeg bumo poslije deli sa šparogama.



Pa slaganje u protvan. Predhodno nauljen.

Tijesto, pa bešamel, pa ragu.



Pa tijesto



Bešamel



Šparoge- kuhane zmrznute



Onaj snijeg od bijelanjaka.



Pa tijesto, pa bešamel.





Tijesto dizati sa radne plohe i polagati, na taj način da se omota oko valjka.



Pa šampinjoni.



Pa ostatak ragua, naribati sira.



Ostatak šampinjona.



Završna kora.



Ispikati vilicom.
Ostatak bešamela pomiješati sa 2 dcl kis vrhnja, premazati koru i
preko toga sitno naribati sira.
Namjerno nisam štel trošiti još jedno jaje u to.
Šparamo.





To peći na nekih 180 NC, cca 1h i 15 min.
Protvan je dosta veliki, a debelo je ispalo.
180 je blaga vatrica, barem kod mene na šparetu, tj. u rerni, pećnici.



Huuuuuuu.
Tri sata sam se ja zajebaval s time, no isplatilo se.







- 23:25 - gukni (10) - štampaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (3)
Veljača 2023 (1)
Kolovoz 2022 (2)
Veljača 2022 (1)
Travanj 2021 (1)
Studeni 2020 (1)
Lipanj 2020 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Siječanj 2020 (3)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (2)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Travanj 2019 (2)
Ožujak 2019 (2)
Veljača 2019 (5)
Siječanj 2019 (4)
Studeni 2018 (2)
Listopad 2018 (3)
Travanj 2018 (2)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (4)
Kolovoz 2017 (1)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (4)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (5)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (3)
Siječanj 2017 (5)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (1)
Srpanj 2016 (2)
Lipanj 2016 (6)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (2)
Veljača 2016 (7)
Siječanj 2016 (9)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (12)
Rujan 2015 (6)
Kolovoz 2015 (9)

Komentari On/Off

Box2