Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alexxl

Marketing

tu mač komplikejtid lazanje

E tak si ja uredim dan.
Na mjesto da odmaram, ja dirinčim u kuhinji,
no ni mi žal.
Lazanje su mi ispale mrak.



Prvo sam se bacil na izradu ragua
-faširano meso
-2 c. luka
-pola glavice celera
-2 mrkve
-jedan peršin, korijen
-2 jabuke-kisele
-dvije stapke celera
-peršin list
-5 režnjeva češnjaka
-400 gr pelata
-maslinovo ulje
-timijan
- origano
-bosiljak
-sol
-2 dcl b. vina (crnjak sam skršil, pa ga nema)

Počel od luka, meso, ribano povrće, prek jabuka,
a završil sa pelatom, vinom, češnjakom i začinima.
Jabuka djeluje kao "punilo", pire i diže aromu.











Šampinjoni bu bili zasebni sloj.
-1/2 kile





Neizostavni bešamel umak!

-70 gr maslaca
-4 žlice bijelog, glatkog brašna
-sol
-biber bijeli
-čitav muškatni orašćić, sitno riban
-2 lista lovora
-litra mlijeka, bijeloga, hehehe. Moram ja srat.
Na zagrijanome maslacu, pržiti brašno, zapršku.



Kad zarumeni, uliti mlijeko i mlatiti pjenačom da se razbiju grudvice.
dodati začine, mješati do ukuhanosti pudinga.
Lovor izvući van i baciti.



Tijesto

-3 žumanjka-tanjka
-sol
-cca 500 gr. glatkog brašna
-malo vode

Od bijelanjaka smlatiti snijeg, kojeg bumo poslije deli sa šparogama.



Pa slaganje u protvan. Predhodno nauljen.

Tijesto, pa bešamel, pa ragu.



Pa tijesto



Bešamel



Šparoge- kuhane zmrznute



Onaj snijeg od bijelanjaka.



Pa tijesto, pa bešamel.





Tijesto dizati sa radne plohe i polagati, na taj način da se omota oko valjka.



Pa šampinjoni.



Pa ostatak ragua, naribati sira.



Ostatak šampinjona.



Završna kora.



Ispikati vilicom.
Ostatak bešamela pomiješati sa 2 dcl kis vrhnja, premazati koru i
preko toga sitno naribati sira.
Namjerno nisam štel trošiti još jedno jaje u to.
Šparamo.





To peći na nekih 180 NC, cca 1h i 15 min.
Protvan je dosta veliki, a debelo je ispalo.
180 je blaga vatrica, barem kod mene na šparetu, tj. u rerni, pećnici.



Huuuuuuu.
Tri sata sam se ja zajebaval s time, no isplatilo se.








Post je objavljen 15.01.2012. u 23:25 sati.