Kapsaicin je otkriven početkom 19. stoljeća, a izoliran je 1964. godine. Prilikom konzumacije izaziva vrlo jak efekt žarenja jezika i ždrijela. U crvenoj čili paprici ima ga i do 0.2%.
Jačina kojom kapsaicin žari naš jezik i izaziva osjećaj ljutoga, odnosno peckanja, osjeća se i kad se ta molekula razrijedi gotovo milijun puta. Smatra se da kapsaicin utječe na oslobađanje endogenih opijata u mozgu i na taj način dovodi do poboljšanja raspoloženja kod ljudi koji jedu ljute paprike ili jela u kojima se ovaj začin koristi. Kako se opisuje taj mehanizam? Kada jedemo crvenu papriku kapsaicin spaljuje živčane završetke koji se nalaze na našem jeziku. U mozgu se taj efekt doživljava i “prevodi” kao osjećaj boli.
Da bi se tijelo oslobodilo boli, mozak počinje lučiti endogene opijate koji spadaju u porodicu morfina, takozvane endorfine, a oni su odgovorni za dobro raspoloženje i izazivanje osjećaja ugode. Možda su upravo zbog kapsaicina iz čili paprike Meksikanci vrlo često nasmijanog lica i vedri, jer je čili paprika njihovo tradicionalno jelo i nacionalni začin.
To smo malo copy-paste, jelte.
Naime, kod mene u toku berba čili papričica.
Godišnji prinos mi je za jednu teglu. Meni dost.
Prošlogodišnje, mljevene i mješane sa solju, smo procijedili
i eto nama tabasca za dalje.
|