četvrtak, 28.10.2010.

Biti slobodan

Što se u današnjem društvu podrazumijeva pod, biti slobodan? Nažalost upravo ono suprotno slobodi. Danas se pod biti slobodan, podrazumijeva ono što nam, ono koliko nam, to dopušta obitelj, rodbina, bližnji, okolina društvo, propisi, odredbe, zakoni ...itd. No, dali to možemo nazvati slobodom, dali možemo biti slobodni, a da smo pritom ograničeni sa svih strana, naravno da ne. Sloboda je sloboda, ne postoji alternativa slobodi, ili jesmo ili nismo slobodni.

Sloboda podrazumijeva poštivanje slobodne volje, slobodne volje svake osobe. U koliko ne možemo poštivati slobodu, odnosno slobodnu volju, to znači da ni mi sami nismo slobodni. Slobodna osoba poštuje tuđu slobodu, slobodnu volju. Biti slobodan znači dozvoliti i drugima da budu slobodni, onakvi kakvi jesu. Samo ne slobodna osoba je spremna na ukidanje tuđih sloboda, na ograničavanje drugih. Samo ne slobodna osoba se upliće u tuđe živote, smatra da je odgovorna za djela i živote drugih. Slobodna osoba nema potrebe za kontrolom, ograničavanjem ... jer za slobodnu osobu su ti pojmovi nepoznati. Slobodna osoba poznaje samo slobodu, slobodnu volju.

I što je najvažnije, biti slobodan, znači biti bez straha, biti odgovoran za sebe i za svoja djela, ali isto tako i dozvoliti drugima da budu odgovorni za sebe i vlastita djela. Odgovornost je sloboda, sloboda je odgovornost, jedno bez drugog ne može. Dali mogu biti odgovoran ako nisam slobodan? Naravno da ne mogu. Ako nisam slobodan, kako ću znati što je to odgovornost.

Kako današnje čovječanstvo nije slobodno, tako niti ne može znati što je to odgovornost, odgovornost za sebe i za svoja djela.

Danas biti odgovoran, podrazumijeva prebaciti odgovornost na druge, ograničiti se (odreći se slobode) na načina na koji nam ti drugi odrede, na način koji im odgovara. I tako danas imamo društvo koje je svoju odgovornost (slobodu) u potpunosti prebacilo u ruke određenih institucija, pojedinaca. Oni koji misle da su odgovorni za druge, koji se upliću u živote drugih, znači da ni sami nisi slobodni, odgovorni, jer da jesu, to ne bi činili. Kako netko tko nije slobodan, odgovoran, može provoditi slobodu, odnosno odgovornost. Jer na kraju, i samo provođenje slobode, odgovornosti za druge, u suprotnosti su sa slobodom. Sloboda (odgovornost) nema potrebe za uplitanjem u tuđe živote, u tuđu odgovornost( slobodu).

Odricanjem odgovornosti (slobode), dobili smo religije, crkvu koja je odgovorna za naš duhovni napredak, koja se brine za naš duhovni razvoj, doboli smo liječnike, lijekove koji će se pobrinuti za naše zdravlje, dobili smo policiju, koja je odgovorna za našu sigurnost, dobili smo pravnike, koji su odgovorni za pravdu, dobili smo školstvo, koje je odgovorno za naše znanje, dobili smo političare, koji su odgovorni za sve: duhovnost, zdravlje, pravdu, sigurnost, znanje, odnosno da vladaju nama ne odgovornima (ne slobodnima, robovima). Jer pošto smo se odrekli, predali našu odgovornost, predali smo, a isto tako i odrekli se, naše slobode, pri čem se podrazumijeva da netko mora biti odgovoran za nas, vladati nama.

Prebacivanjem naše odgovornosti (slobode) u ruke institucija, pojedinaca, rekli smo DA ropstvu, ropstvu koje smatramo slobodom.

No biti slobodan, znači biti odgovoran, biti bez straha. Strah je ono što nas je pretvorilo u robove, što nas održava robovima. Iz straha smo slobodu (odgovornost) predali u ruke institucija, pojedinaca, a jedina bez straha, možemo povratiti slobodu, a samim time i odgovornost, poštivanje slobode, slobodne volje svakog čovjeka.

- 20:13 -

Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Sve je stvar izbora. Bez truda, bez rada, bez posla, bez uštedevine i novca.
Samo izbor, ovog trenutka, izmedu straha i ljubavi

Broj posjeta

Website counter
Kontakt
info@2012-transformacijasvijesti.com


'Kad se lijepo upakirana gomila laži uspije prodati narodnim masama polako i sistematski tokom nekoliko tisuća godina - onda se istina smatra totalnom besmislicom, a onaj tko ju propovijeda - totalnim luđakom' - J. Dresden


Ne može se reći da civilizacija ne napreduje; ipak vas u svakom ratu ubiju na neki novi način.
Will Rogers


U koliko ste u životu 98% sretni a 2% nesretni, i u koliko se koncentrirate 100% na ovih 2%
vaš život će biti nesretan.A u koliko ste 98% u životu nesretni a 2% sretni i u koliko se 100%
koncetrirate na ovih 2% vaš život će biti sretan!Evolucija svjesnog čovjeka:

Htio sam mlijeko, dobio sam svoju bočicu. Htio sam roditelje, dobio sam igračke. Htio sam učiti, dobio sam svjedodžbe. Htio sam posao, i dobio sam posao. Htio sam živjeti smisleno, dobio sam karijeru. Htio sam sreću, dobio sam novac. Htio sam istinu, dobio sam laž. Htio sam nadu, a živio sam u strahu. Htio sam živjeti... no životarim, ali, hvala Bogu, probudio sam se!


Kažu ljudi da je strah potreban da nas zaštiti,da se ne ozljedimo,nije strah to što nas štiti,već
ZNANJE,SVJESNOST.Ako smo svijesni opasnosti vatre,tad nečemo gurati ruku u nju.'Pogledajte nas. Sve je izvrnuto, sve je naopako. Liječnici uništavaju zdravlje,
pravnici uništavaju pravdu, sveučilišta uništavaju znanje, vlade uništavaju slobodu,
glavni mediji uništavaju informacije, a religije uništavaju duhovnost.'
Zašto? Zato što je to njihov zadatak


Razum može zamijeniti gotovo svaki stupanj obrazovanja, ali obrazovanje ne može zamijeniti razum.


Tek kad naučimo voljeti i prihvačati sebe
moći čemo voljeti i prihvačati druge


Sreća nije u događajima. Ona ovisi o plimama i osekama uma


Mudar čovjek sam donosi odluke; budala prihvaća javno mnijenje


Budite zahvalni na onome što imate, jer ćete na kraju imati više.
Ako se usredotočite na ono što nem
ate, nikada n
ećete imati dovoljnoUvijek njegujte ono što vas čini jedin