yazza

petak, 13.07.2007.

plavi


"...gledash osmeh na mom licu
nemash pojma shta on krije
poslacu ti razglednicu
pozdravi iz tunguzije..."

- 14:32 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 10.07.2007.

a zheljo moj, sreca moja :)

- 11:50 - Komentari (5) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 09.07.2007.

xyz

tri zhene.
jedna je iz grada gdje su mi korijeni. moja mama. u gradu u kojem su mi korijeni i jedna "seoska". seoska je cura chije je porijeklo iz istog sela kao moje. moja s. dragovitska :).
tri zhene.
jedna mi je gradska. iz onog grada, gdje sam ja ostavila korijene, gdje mi je bachen pupak, kako kazhu bugari. iz onog grada u kojem ako imash korijene vishe od dvije generacije, onda si iz seljachke kuce. mi gradski nemamo korijene. mi gradski svoje korjenje bacamo na sve strane. zato nas i ima svugdje. no ne i tamo. moja gradska koja chitav pirot dizhe na noge :).
tri zhene.
jedna mi je - ne znam shta bi to ona meni doshla. ona je iz zenice. do djavola, shta ti dodje neko ko je inache iz BiH? zemljak? zemljakinja? ok. mozhe. mada je sve to sporno.

tri zhene piju kafu, ruchaju. smiju se.
zemljakinja pricha kako su joj meci fijukali oko ushiju - meni poznato, meni su granate letjele, ali je ne prekidam, jer mi je moja pricha tako do bola poznataq chak dosadna, a njena mi je interesantna. ona to pricha s ogromnim osmjehom: "i gledam onaj metak - uzimam ga - on vruc! hahahaha" i tri zhene i ja sa njima odjednom buknu u smijeh - grohotan.
ja samo kazhem - jedva kroz smijeh - "a jest smijeshno, pa mi nismo normalne, gledaj ti shta je nama smijeshno!! hahaha"
moja mama kazhe - jedva kroz smijeh - "a bolje da je smijeshno nego da je zhalosno" - valjda misli da bi od zhalosti mogli poludjeti. a sigurno i bi.

tri zhene piju kafu, ruchaju, smiju se. raduju se. zahvalne su.
gledam ih i dusha mi se puni. pa se sjetim da mi voz uskoro krece i upravo mi se plache za onih par sati koje ce ove tri predivne zhene provesti za tim stolom bez mene. i ne ide mi se u sofiju. plache mi se, pa mi se smije. pa mi sve uzburkano.

moja gradska i ja prichamo ko se s kim chuje, kako su oni. nekad imam osjecaj da prichamo o utvarama i da smo i mi sami utvare. i valjda i o nama nekad neko pricha tako. moja gradska pita "s kime se josh chujesh?". ja kazhem "sa xyz". a ona kazhe "xyz je prelijep". ...
kao da ja ne znam da je xyz prelijep :) ne mora mi niko reci. ali kad mi kazhu... onda mi se i smije i plache... od srca...

jeste moj xyz je prelijep. kao da bi ko smio shta drugo preda mnom reci. kao da oni znaju i kao da je njih briga.

moje seoska je doshla po mene - vozi me na stanicu. kazhem joj shta mi lezhi na srcu - trebaju mi tachno tri minute i 46 sekundi da joj sve kazhem i da me shvati. sve osim onog o xyz. o njemu ne pricham nikome, samo njemu.
kazhem joj da imam plan. i da mi se ne ide. i da bih voljela da ona podje sa mnom. ali ona ne mozhe.

a tri zhene ostaju iza mene u onoj sobi, za onim stolom za kojim smo maloprije ruchali i pili kafu. i dalje se smiju. nigdje mi se ne ide.

moja seoska me odlichno razumije.

sjetim se ovih dana jednog mog posta i jednog makedo-inog komentara "ja nashe ljude gdje god odem prepoznajem po srcu..." - odjednom sam je shvatila prije neki dan i od tad mi ne izlazi iz glave.

i znam shta mi nedostaje... nedostaju mi nashe priche... nedostaju mi priche...

- 11:23 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.07.2007.

"Vozi Mishko!" ili u prevodu "PUCAJ KUME!!!"

Evo vam samo da pogledate malo shta su usnimile kamere na raskrsnicama Sofije (u kojoj moja malenkost vec 11 godina zhivotari i chudi se samoj sebi...). Samo da vidite o chemu se radi. Odgledajte video do kraja - nema priche, nece vam jezik smetati... sve se da razumjeti na svim mogucim jezicima... I kad ga pregledate - a to je vjerujte mali jako mali dio nechega shto se ovdje stalno dogadja - mislim da ce vam biti jasno zashto sam uzela stan na pola sata pjeshke od kancelarije i zashto necu da polazhem za vozachki. Osim shto su mi direktno trazhili pare, to je tek mali dio razloga...

http://www.top.bg/video/?id=520666636

pa ko voli - bujrum kume!!!

- 17:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #