utorak, 17.12.2013.

Ljekoviti sapuni

Prirodni sapuni rađeni hladnim postupkom zaista su ljekoviti; za one koji ih rade.

Posao je kreativan.
Oslikavanje hladnih sapuna zahtijeva umijeće i maštu.
Ja sam sve svoje alate i kalupe pravila sama uz veliku pomoć obitelji i prijatelja. Nijedan kalup nisam kupila po američkim sajtovima. Zato sam razbivala glavu ali i uštedila lovu. Zato imam i dobre stvari.
Onaj tko uživa u svom poslu, taj je zbilja sretan.
Strastveni hladni sapunjari u svakoj alatki vide mogućnost za stvaranje nove tehnike šaranja sapuna. Ima tu raznih "manijaka", a jedna od najvećih je moja učiteljica.

 photo longplaysoap_zps5cf4e365.jpg
Ovo je smislila moja frendica Suzana iz Francuske, tehnika se zove longplay soap. Iskoristila je gramofonsku ploču koja se vrti, na kojoj stoji kalup u koji se ulijeva sapun u različitima bojama.

Long play soap photo longplaysoap2_zpsdd76e402.jpg
Skinuto sa bloga http://soapinsomniac.blogspot.com/

Radim u što vjerujem.
Vjerujem da je svim ljudima zdravije prati se bez kemikalija
Vjerujem da svatko tko kupi sapun bez nepotrebne ambalaže spašava okoliš.
Vjerujem da poticanjem malih poljoprivrednika na neki način potičete ljudskost i smanjujete moć velikim korporacijama.

Kupci više nego zadovoljni, nasmijani. Nema presinga osim ako sam ne odlučiš.
Mome kolegi je nestala gadna točka od psorijaze otkada je počeo raditi sapune. Nakon nekog vremena je shvatio da je to zato što je utekao od sadističkog gazde.

Hladni sapuni pred ostalim prirodnim sapunima imaju prednost što se rade na niskim temperaturama pa ostaju neke kvalitete baznih ulja. Nemaju štetne kemikalije, imaju višak ulja koji njeguje kožu, a ostaje u njima i sav glicerin dobiven prirodnim putem, koji se inače u industriji izvadi iz sapuna za korištenje u daljnjoj kozmetici.

Zato, njegujte se zdravo i perite čitavo tijelo hladnim sapunima, šteta ih je koristiti samo za ruke.

 photo 385bbd43-c885-43ec-8193-004118aef328_zpsf1df1ecd.jpg
Božićni poklon-paket za 100 Kn.

- 19:00 - Komentari (15) - Isprintaj - #

petak, 13.12.2013.

Moj did Mraz u Strasbourgu

Strasbourg photo Akatedrala_zps3516e2d0.jpg
Strasbourg svoj Božićni sajam održava još od 1570. godine i mnogi ga hvale kao jedan od najljepših u Francuskoj i Europi. Ove godine traje od 29. studenog do 31. prosinca i održava se na nekoliko trgova u središtu grada.
Hrvatska je ove godine zemlja gost na tom sajmu kojeg posjeti oko dva milijuna ljudi.

Trgovi photo AuliceStrasbourga_zps31344551.jpg
Na trgu Gutenberg oko trideset malih obrtnika i obiteljskih gospodarstava sačinjava "hrvatsko selo". Prodaju se tu autohtoni hrvatski proizvodi poput kulena i tradicionalne drvene igračke, marmelade od smokava, tartufi, minijature.. I naša Sapunerija Rustika predstavlja Hrvatsku.

Tu moj čovik izlaže naše sapune, prirodnu kozmetiku, pa čak i novogodišnje ukrase napravljene od sapuna. Radno vrijeme je od 10 do 21 sat, što je prilično naporno za mjehure i bubrege, a pogotovo kad je čovjek sam na tom mjestu.
Ne stigne razgledat grad ali je upoznao mnogo dragih i zanimljivih ljudi iz Hrvatske. Poput nas, oni imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva ili male obrte, bore se na svakakve zanimljive načine za preživljavanje i prehranjivanje svojih obitelji. Meni je uvijek bilo golemo zadovoljstvo upoznati poštena i pozitivna čovjeka koji je svoj, barem u glavi, koji nije zarobljen situacijom koja ga okružuje. Iznimna je čast upoznati čovjeka u današnje vrijeme koji se bori sa svojih deset prstiju i nastoji živjeti u skladu s prirodom i zdravim razumom, a da je pri tom i vedra duha. Nekad u planinarenju, a sada u ovom poslu imala sam prilike nabasati na mnogo takvih hrvatskih dragulja, što je možda nada da nismo potpuno izgubljeni kao narod, kako mi se ponekad u zadnje vrijeme čini.

Dok se moj dragi smrzava na minus pet u tom predivnom božićnom gradu, ja šaljem naše božićne paketiće iz sunčanog Splita.

Ukrasi photo Aukrasi_zpse3589f93.jpg
Naša sapunerija zadnjih mjeseci sliči na onu čudesnu tvornicu poklona.
Poklon paketi sa osobnim porukama svaki dan izlaze po željama, mirisni i šareni sapuni, prirodni deozdoransi, Biokovski melemi, melemi za usne, macerati od smilja, melemi od smilja, soli, pilinzi...

Sapuni photo Asapuni_zpsc08922d2.png
Ove zime smo se pretvorili u plaćenoga djeda i baku Mraz. Razdvojeni poslom. Poklanjanje je posao od kojeg živimo. Ali dug je put od ulja do sapuna, kao i do Strasbourga.

 photo 9466c59a-6dc5-48dd-9b4a-11c9381d8cc9_zpse41c5971.jpg
Mjesecima smo pravili sapune, uvezivali i ukrašavali. Ljudi kupuju prirodnu kozmetiku za svoje najmilije, a mi se trudimo, trudimo i pijemo vitamine i čajeve s medom.

Drvce photo Aukras_zpsc0ffd40b.jpg
Imali smo i mi poput djeda Mraza svoje pomagače. Mojih desetak prijatelja te čitava moja obitelj uvezivali su sapune do kasno u noć. Moja sestra je pazila na sve na što bih ja zaboravila, ostala bi svaki dan dva sata više na svome poslu kako bi dovršila moje poslove. I tako mjesecima.
U našem planinarskom društvu, koje nam je poput obitelji, svatko zna neki zanat (fotografi, stolari, električari, informatičari, bauštelci, dobavljači ulja, soli i kutija, keramičari, vodoinstalateri, proizvođači suvenira, prevoznici) sa kojim bi nam nesebično pomogao.
Ovom prilikom, još jednom hvala svim tim ljudima i hvala svima vama što nam pomažete da naša sapunerija preživi.
 photo 385bbd43-c885-43ec-8193-004118aef328_zpsf1df1ecd.jpg
Novi poklon-paket ove godine (100 Kn)

Jedva čekam Božić, pa da se odmorimo :-).

- 14:39 - Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 04.12.2013.

Izrada sapuna kod kuće

Mnogo me žena pitalo kako da u svojoj kuhinji naprave sapun. Moram odmah reći da stvar sama po sebi nije komplicirana, ali treba voditi dosta računa o sigurnosti te morate uzeti u obzir financijski trošak pribora i posuđa (koje više nećete smjeti koristiti za hranu). Ako imate volje i posuđa za tu avanturu te svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje, možete si napraviti najzdravije sapune za svoju kožu, ne treba vam više nijedan drugi sastojak, osim naravno destilirane vode i sode kauštike. Ako imate staro maslinovo ulje, tada radite kuhani sapun koji nema ostatak, tj. discount ulja, ali to je druga vrsta sapuna od one o kojoj je ovdje riječ.
Sapun se dobiva saponifikacijom između kiseline (mast, ulje) i lužine.
Svaka masnoća treba određenu količinu lužine da bi nastala kemijska reakcija. Danas imate na internetu mnogo sapunskih kalkulatora koji to izračunavaju, pa o tome neću mnogo.

Pošto je NaOH dosta agresivna lužina, morate biti jako oprezni i svjesni opasnosti.
Nekad su žene sa ovih područja bacale smjesu sode i vode nevjernim muževima u oči, nakon čega bi ovi oslijepili. Dakle, pazite oči!!

SIGURNOSNA OPREMA:
-NAOČALE
-DOBRA MASKA ZA LICE
-RUKAVICE
-DUGI RUKAVI i DUGE HLAĆE, po mogućnosti od tvrđih materijala jer tanki mogu biti propusni pa se svejedno možete opeći ako se soda prolije po odjeći.
-OCAT, KVASINA (U PRSKALICI) NA DOHVATU RUKU UVIJEK KAD SE RADI SA SAPUNOM KAKO BI SE ODMAH POPRSKALI AKO VAM SODA DOĐE U DODIRU SA KOŽOM

MJERE SIGURNOSTI PRI MIJEŠANJU SODE S VODOM:
***SODA SE UVIJEK SIPA U VODU I MIJEŠA, NIKAKO OBRNUTO!!!***
- Pri miješanju sode s vodom pazite da su oči zaštićene, možete ostati slijepi!!!
- Pazite da su djeca i kućni ljubimci na sigurnom
- Pri miješanju nosite masku i i pazite da je ne udišete te da sodina para ne isparava po kući
- Pazite da se miješa tamo gdje se ne može proliti nigdje osim po vašem podu (npr. sa prozora da se ne izlije po nekom nesretnom prolazniku)
- Pod ne smije biti klizav tamo gdje radite da noseći lonac sa sodom ne prolijete vrelu sodu po sebi
- Sva hrana uklonjena, svo suđe koje koristite za kuhanje uklonjeno, nikako ne kuhate ništa dok radite sa sapunom
- Zaštićeni radni stolovi plastičnim stoljnjacima ili novinama

PRIBOR ZA SAPUN:
Sav pribor koji dolazi u doticaj sa sodom mora biti od plastike koja izdržava sodu, od inoxa ili nehrđajučeg čelika, nikakvo drvo, pocinčani limovi, emajlirano posuđe…

-Najbolje dva lonca od inoxa, jedan za miješanje sapuna, jedan za sipanje sode u vodu.
-precizna digitalna gramska vaga
-pjenjača za miješanje sode
-plastična kuhača i „oblizača“ za domiješavanje sapuna
-štapni mikser čiji noževi nisu od čelika, već inoxa
-profesionalni kuharski termometar do 100 stupnjeva (ja sam našla samo od cca 300 kuna u Apfela, u Chipoteke i Andabake su vrlo kratka vijeka)
-plastična posuda (vrč) za mjerenje sode
-plastična posuda za mjerenje vode
-plastična posuda za mjerenje ulja
-posudice za miješanje sastojaka,
-spužve za pranje (koje više nećete koristiti za pranje suđa koje koristite za hranu)
-detergnet za pranje suđa

Nakon izrade sapuna, suđe morate odmah oprati i prije slijećeg kuhanja u kuhinji ga morate skloniti. Sve što koristite za sapune, nemojte za kuhanje, i nemojte da se dira za kuhačim priborom.




Kalupi:

Podijelila bi ih na one koje nije potrebno oblagati:
Silikonski kalupi za kolače
Korišteni tetrapak od mlijeka
Pleksi profesionalni kalupi (tube ili pravokutni na rasklapanje)
Inox profesionalni kalupi

Kalupi koje je potrebno obložiti papirom za pečenje:
-Tube od vodovodnih cijevi
-Drveni pravokutni kalupi na rasklapanje
-Plastični, teflon, aluminijski bakreni kalupi.
-kutije kartonske od bombonjera ili vina…

Hladni postupak se radi tako da „hladno miješate“ miješavinu sode+vode te ulja.
Temperatura mora biti ista ili približno ista. Ne smije se razlikovati više od 4 stupnja.
Obično u veći inox stavim ulje, a u manji lonac izmješam sodu i vodu i čekam da temperatura sode padne na temperaturu koju želim postići i kod ulja.
Preporučujem za početnike minimalno 38 stupnjeva Celzijevih.

Kod hladnog postupka se koristi uglavnom tzv POPUST ili DISCOUNT ulja što znači da imamo 5% ili 8% više ulja nego je potrebno da bi se postigla saponifikacija.
Dakle, taj višak ćete izračunati u sapunskom kalkulatoru. Imate ih nekoliko na internetu
Hladni sapun, nakon što se dogodila saponifikacija, dakle, nakon što ste dobro izmješali štapnim mikserom sodu i ulje, se ulijeva u kalup.
Da bi prepoznali saponifikaciju, kad kapnete kap sapuna u smjesu sa sapunom, treba ostati vidljivi krater, znan kao TRAG.
Preopoznavanje traga zahtjeva iskustvo, tako da za početak, nastojte da vam trag bude dosta jak, dakle da sapunska smjesa bude što sličnija pireu, a krater zbilja vidljiv. Tek nakon nekog nekoliko napravljenih sapuna možete pokušavati igranje sa slabim tragovima jer riskirate propadanje sapuna.

Netom prije ulijevanja u kalup dodajete pigmente, druge željene dodatke kao što su med, mlijeko, gline te eterična ulja. Za sapun od jednog kila potrebno vam je otprilike 40 ml eteričnog ulja (ova količina se koristi kod lavande ili lavandina). Naravno količina eteričnog ulja ovisi o vrsti eteričnog ulja, ali ako nemate dovoljno eteričnog ulja, radije ne stavljajte to ulje u sapun, jer se neće osjetiti nikakav miris.

Sapun u kalupu dobro utoplite ručnicima i krpama. Ostavite ga minimalno 24 sata u kalupu. Nakon toga ga vadite iz kalupa i ostavite dan, dva, ovisno o vrsti sapuna i tada ga režete na manje kriške. Te kriške sapuna poslažete na hladno i suho mjesto jedno mjesec dana da se sazrijeva. Tek onda je spreman za upotrebu. Vremena boravka u kalupu, razanja na kriške i sazrijevanja sapuna ovise o vrstama sapuna.



Napominjem ovdje da je između hobija i profesionalnog rada dosta velika razlika. Trošak otvaranja obrta ili firme nije zanemariv, ali najveća je razlika u doista teškom radu (što svaki ozbiljni posao zahtjeva) i dodatnim ulaganjima u opremu.
Ne vjerujem da u ovom poslu može biti konkurencije toliko da nekom drugom malom proizvođaču sapuna padne posao, jer se sapuni rade ručno i zato ne mogu postići veliku količinu proizvodnje poput industrijskih sapuna. Bilo bi lijepo kada bi i u Hrvatskoj postojalo udruženje "hladnih sapunjara" i nadam se pošto ima sve više ljudi koje ove zanima da će to i zaživjeti.

- 14:11 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se