Deseta umjetnost - enigmatika

Mikula Mali (1)

30.03.2017.

IVO MIKIĆ (Vidovice kraj Orašja, 26. listopada 1960. – Dugo Selo, 19. lipnja 2015.): Dipl. inž. šumarstva, zagonetač i enigmatski urednik časopisa „Kviskoteka“, „50 skandi“ i „101 skandi“. Surađivao je također i u Vjesnikovu kvizu, Izazovu, Feniksu i PEN-u. Bio je članom oraškoga Zagonetačkoga društva „Raščica“. Objavio je više od 7.000 zagonetaka, Najviše je križaljaka, ali ima i indirekata, abecednih rečenica, obosmjerki. Autorom je i više noviteta od kojih vrijedi izdvojiti križaljku s usmjerenom potiraljkom i očitač. Potpisivao se s velikim brojem pseudonima, no najprepoznatljiviji su mu Joe, Mixo i Mikula.(Kviskoteka broj 270, 17. XII. 1999., str. 5)

Kolega

Novi zemljopis


U posljednjih 25 godina 17 je naselja u BiH promijenilo nazive. Četrnaest ih je u RS-u, a 3 u F/BiH. Poslagao sam ih abecednim redom. navodeći prvo novi, dok je u zagradi bivši naziv.

Brod (Bosanski Brod), Drvar (Titov Drvar), Đurđev Grad (Kula kod Zvornika), Gradiška (Bosanska Gradiška), Kneževo (Skender Vakuf), Kobaš (Bosanski Kobaš), Kostajnica (Bosanska Kostajnica), Kozarska Dubica (Bosanska Dubica), Mokro (Duboko Mokro kod Širokoga Brijega), Novi Grad (Bosanski Novi), Oćevija (Oćevlje Gornje kod Vareša), Petrovo (Bosansko Petrovo Selo kod Gračanice i Ćela kod Prijedora), Potkozarje (Ivanjska kod Banje Luke), Srpovci (Husrpovci kod Prnjavora), Sveti Stefan (Divič kod Zvornika) i Šamac (Bosanski Šamac).

Zemljopisac

Vidoviti Mariofil

29.03.2017.

Cijela Hrvatska bruji o megalomanu Ivici Todoriću, najbogatijemu među Hrvatima i najzaduženijemu Hrvatu na kugli zemaljskoj. Vlast veli da ga se mora spasiti, što zapravo znači nagraditi ga, jer nikoga nije pitao kada se zaduživao. Jednostavnije bi bilo prodati najprije svu njegovu imovinu i firme koje ima i tim novcem poplaćati dugovanja. Ostane li štogod, neka i dalje posluje. A sve ovo pišem zato što sam jučer, prelistavajući stare brojeve Kviskoteke, pronašao vrlo aktualnu premetaljku s odgonetkom do koje ćete lako doći.

Premetaljka

ĆORAVCI, IDIOT!

(Mariofil Soldo, Kviskoteka broj 241, 28. V. 1999., str. 11)

Iz premetaljke je zorno da je kolega Mariofil još prije 18 godina osjetio kako će skončati negdašnji cvjećar, jedan od 200 Tuđmanovih odabranika.

Agrokorovac

Ljiljin Željko (1)

28.03.2017.

ŽELJKO JANDRAGIĆ (Bjelovar, 20. travnja 1959.) – Zagonetač i urednik kojemu je prvi rad, križaljka, objavljena u Čvor razbibrizi od 28. III. 1975. U njegovu stvarateljskom opusu prevladavaju križaljke, iako je objavio i veliki broj malih zagonetaka, rebusa i opetovnih likova. Surađivao je u Čvorovim izdanjima, koje je i uređivao, Vjesnikovu kvizu, Džokerovim časopisima, Sfingi, Eureci, HiK-u, Orbisu, Enigmi i Kotelecu te u Kviskoteci i Izazovu, dok je danas urednikom neparnih brojeva Skandifeniksa, Superskandifeniksa te suradnikom Feniksa i Superfeniksa. Zlatnom križaljkom nagrađen je 1983. Sudjelujući na SZJ-ima, SOZAH-ima i Enigmatskim vlakovima, kao Čvorovac ili Feniksovac, osvojio je bezbroj najviših plasmana. Radove potpisuje s pseudonimima Ž. J., Željan, Jan Dragić, Ljilja i Željko.(Čvor križaljka broj 321, 20. IV. 1983., str. 2)

Kolega

Trinaestice na slovo "Q"


U mojemu Rječniku trinaestica svega ih je 10. Znate li koju, napišite. Unaprijed se zahvaljujem.

QUADROCYCLING Podvrsta motokrosa s motociklima na četiri kotača

QUALITY STREET Film iz 1937. Georgea Stevensa: Katherine Hepburn, Franchot Tone, Fay Bainter

QUAESTIO FACTI Ispitivanje o činjeničnome (lat.) – AKD

QUAESTIO IURIS Pravno pitanje (lat.) – AKD

QUASI DELICTUM Skupina obveza koje nastaju na način sličan deliktima iako nisu uvrštene među njih (RRP)

QUEBEC MERCURY Časopis koji je u kan. gradu Quebecu izlazio na engleskome 1805.-63.

QUEENS OF NOISE Album i pjesma grupe Runaways iz 1977. (RE)

QUENTIN BROOKS Am. strijelac (1920.-2007.)

QUEZALTENANGO Grad na J Gvatemale

QUILES SANCHEZ Arg. mislilac, Ismael (1906.-93., Budistička metafizika) – LF

QUINQUAGESIMA Blagdan 50 dana po Uskrsu, Pedesetnica (lat.)

QUINTA PITANGA Stihozbirka Maje Klarić iz 2013.

QUINTUS ENNIUS Rimski povjesnik i pisac (Kvint Enije, 239.-169., Anali)

QUOD VI AUT CLAM Pravno sredstvo za zaštitu zemljišnoga vlasništva u susjedskim odnosima (lat.) – RRP

Trinaestolog

Libranov kutić (1)


BRANKO LIPANOVIĆ (Vis, 2. kolovoza 1929. – Zagreb, 15. siječnja 2000.) – Jedan od korifeja hrvatskoga zagonetaštva, novinar i urednik. Enigmatikom se bavio pune 52. godine. Prve je radove, posjetnicu, premetaljku i metamorfozu, objavio u zagrebačkome Problemu broj 9 od 28. II. 1948. Sastavljao je bezmalo sve vrste zagonetaka, ali među njegovih više od 20.000 radova ipak prevladavaju križaljke, stihovne zagonetke i opetovni likovi. Njegovi su noviteti prstenasta križaljka, indirekt i osmosmjerka (s Ladislavom Grakalićem). Nagradu Zlatna križaljka dobio je 1978. Suator je televizijske Kviskoteke i istoimene knjige (oboje s Lazom Golužom) te pokretač Školske lige i Izleta u nepoznato. Surađivao je u brojnim časopisima, ali je najdublji trag ostavio u Vjesnikovu kvizu. Čuven je po pseudonimu Libran.(Vjesnikov kviz broj 300, 17. VIII. 1983., str. 9)

Kolega

Novo Naslijeđe
Čitatelj

Sudoku Grand Prix 2013.


Svjetski sudokuisti priređuju i trokružno natjecanje nazvano Grand Prix. Iz Feniksa broj 472 od 7. II. 2013., str. 3 donosim vam tablicu najboljih u prvomu krugu i to ponajviše zbog imena i prezimena prvoplasiranoga te prezimena sedmoplasiranoga.

1.)Tiit Vunk (Estonija)
2.) Jan Mrozowski (Poljska)
3.) Jakub Ondroušek (Češka)

4.) Seungjae Kwak (Južna Koreja), 5.) Nikola Živanović (Srbija), 6.) Jason V. Zuffranieri (SAD), 7.) Sinchai Rungsangrattanakul (Tajska), 8.) Prasanna Venkatesh Seshadri (Indija), 9.) Jan Novotny (Češka), 10.) Bertrand Vincent

Svi su riješili sve zadatke i osvojili po 300 bodova pa je o poredku odlučivala brzina.

Nesudokuist

Konjičanin iz Jajca (1)

27.03.2017.

ZVONIMIR AZINOVIĆ (Konjic, 7. VII. 1921. - ?): Zagonetački velemajstor u sastavljanju pananagramki . Prvi rad, ispunjaljku, objavio je 26. veljače 1938. u Sfingi Rebusu broj 9. Surađivao je još u sarajevskom Problemu i Razonodi, Enigmi, Vjesnikovu kvizu, Džepnoj križaljci, Čvor razbibrigi, beogradskoj Reviji rebusa, zagrebačkome Problemu, osječkoj Zagonetki. Sfingi i Orbisu. Specijalnost mu bijahu pananagramke, no sastavljao je i kriptograme, čarobne likove, tematske križaljke, ispunjaljke, osmosmjerke i premetaljke. Koristio je više pseudonima, no najpoznatiji su mu svakako I. Mirazin i Konjičanin.(Čvor razbibriga broj 304, 1977., str. 9)

Kolega

Muško ime Amar


Ovo je ime arapskoga podrijetla. Izvedeno je iz pridjeva „ammar“ – pobožan, ozbiljan, postojan. U našim se križaljkama obično opisuje kao „ime glumca Bukvića“ ili „ime nogometnog trenera Osima“. Od inih osoba s tim imenom izabrah još hrvatskoga dizača utega Musića i bh. košarkaša Mehića.Ozbiljni

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se