subota, 17.05.2008.

OSNOVATI GRADSKI OSOBNI PRIJEVOZ

Koja je svrha naplate parkirališta? Izgradnja podzemnih garaža, koje pokrivaju same svoje investicije i održavanje? Plaće Kraljevićevih (Zagreb-parking) i Bandićevih ljudi?
Treba uvesti Gradski osobni prijevoz (GOP), auto-prijevoz po cijeni tramvajskog prijevoza za područje cijelog grada. Bio bi to najjeftiniji taxi prijevoz. Svi novci od naplate parkirališta išli bi tom GOP-u i ZET-u. Zašto? Zato jer ako se netko ne bi koristio GOP-om, tramvajem ili busom, tj. ako bi išao svojim autom u grad i zauzimao gradske površine, a ima alternativu u GOP-u tramvaju ili busu, taj neka plaća parkirališta.
Korištenjem GOP-a građani ne bi ulazili svojim autima u grad, grad bi bio miran i čist, samo s onim autima koji "moraju" biti tamo.
Auti se danas koriste posve neracionalno. Primjerice, netko ide autom na posao, ostavlja ga 8 sati na nekom mjestu u gradu, zauzima prostor, smeta prolaznicima...neučinkovito, bez pameti. Da je došao gradskim prijevozom (koji bi uključio i GOP) njegov auto ostao bi izvan grada, bez gužvi u dolazu i odlazu, bez zakrčenja ulica.
Dakle, sva sredstva od naplate parkinga utrošiti, ne u podzemne garaže i Kraljevića, već u nabavku GOP vozila i plaćanje vozača tih vozila.
Povećala bi se zaposlenost, smanjile gužve na cestama i parkiralištima, smanjili izdaci građana za automobile (neki građani bi odustali od kupnje u tom slučaju malo potrebnog auta).
Što se čeka? Na posao u realizaciju tog projekta. ...
Mogu građani možda i svoje postojeće automobile iznajmljivati za korištenje u GOP-u.

- 02:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.