Don Blog

19.06.2009., petak


ŠEST SREBRENIH MEDALJA ZLATNOGA SJAJA
Svećenička godina... jedno slavlje 25. obljetnice misništva... i još neki jubileji...

Portal Informativne katoličke agencije (IKA) pun je najava o svećeničkim ređenjima sljedećih dana. Zato upravo danas - na predivnu svetkovinu Presvetog Srca Isusova - želim aktualizirati svećeništvo i svećenstvo. U Gospiću je u katedrali Navještenja BDM naš biskup Mile Bogović u zajedništvu sa svojim svećenicima svečanim koncelebriranim misnim slavljem večeras "otvorio" Svećeničku godinu.

Istaknuvši već na početku mise kako će i papa Benedikt XVI., na slavlju svečane večernje u bazilici Sv. Petra u Rimu, uvesti Katoličku crkvu u proslavu Svećeničke godine, biskup je naglasio Papinu namjeru da se ta godina slavi prigodom 150. obljetnice smrti svetoga arškog župnika Ivana Marije Vianneya, nebeskoga zaštitnika župnikâ, koji je preminuo 4. kolovoza 1859. godine.

Svećenička godina će se zaključiti u lipnju 2010., kada će se u Rimu održati Svjetski susret svećenika. Biskup Bogović podsjetio je i na pismo koje je Sveti Otac uputio svećenicima za tu prigodu. Benedikt XVI. prije svega ističe neizmjeran dar svećenika ne samo za Crkvu nego i za čitavi svijet. Spominje apostolske napore, neumorno i skrovito služenje, ljubav brojnih svećenika, bezrezervno predanih služenju Bogu i bližnjemu, unatoč teškoćama i neshvaćanjima, katkada i progonima sve do svjedočenja krvlju.

A danas je IKA donijela vijest da su se u nadbiskupijskom Gospinom svetištu u Vepricu (nedaleko od Makarske), koje neki od milja nazivaju "hrvatskim Lurdom", u srijedu 17. lipnja, u zajedništvu sa splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem okupila šestorica svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, koji ovih dana slave 25. obljetnicu misništva.

A ti jubilarci su moji (malo!) mlađi kolege: don Bože Ćubelić, župnik Tugara; don Nikola Golemac, župnik Neorića; don Mate Lekić, župnik Tijarice i Kamenskog; don Ante Mateljan, profesor na KBF-u u Splitu; don Vinko Sanader, župnik Gospe od Otoka u Solinu i don Jure Strujić, župnik splitske župe Spinut. Za prezbitere ih je 1. srpnja 1984. godine zaredio nadbiskup Frane Franić u župnoj crkvi Sv. Križa u splitskom Varošu. Od tada do danas vrše svećeničku službu u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Predvođeni nadbiskupom slavili su zajedničko euharistijsko slavlje u kojem su Gospodinu zahvalili na milosti poziva i na četvrtstoljetnoj svećeničkoj službi te se pred Gospodinom spomenuli svih koji su u njihov svećenički život i rad ugradili svoju ljubav, molitvu i žrtvu; od pokojnih i živih roditelja i odgojitelja, dobročinitelja i suradnika, pa sve do onih koji su po njihovoj službi došli u dodir i susret sa živim Gospodinom u njegovoj Crkvi. Ujedno su zaprosili Božji blagoslov za svoj svećenički život i rad ter zagovor Bezgrješne, nebeske Majke Marije.

Nadbiskup je u prigodnoj propovijedi istaknuo posebnost svećeničkog poziva i službe ter dragocjenost vjernih i svetih svećenika za današnje vrijeme. Slavljenike je potaknuo na iskreno i produbljeno življenje vlastitog poziva, u zajednici Crkve i s pogledom na Božju budućnost. Iskreno čestitam svim kolegama njihov "srebrni jubilej" zlatnog sjaja i radujem se s njima, kao i s njihovim vjernicima s kojima će podijeliti (tj. umnožiti) radost slavlja!

Zanimljivo, na istom mjestu prije pet godina slavili smo isti jubilej moji kolege i ja (također nas šestorica: don Petar Đonlić, don Marinko Jurišin, don Ljubo Pavić, don Pavao Pavić, don Ivan Vrdoljak i don Angelo). Svi mi, koji smo zaređeni na blagdan Sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja 1979., na svećeničkom "srebru" imamo pet plus! Dakle, ove godine slavimo - 30. obljetnicu misništva. Nije malo, vjerujte mi!

A uskoro, točno na blagdan Sv. Petra i Pavla, u ponedjeljak 29. lipnja, naš đakon Marinko Miličević bit će zaređen za svećenika. Svečano euharistijsko slavlje u katedrali u Gospiću predvodit će naš biskup Mile Bogović. Još jedna zanimljivost: u isto vrijeme naš biskup slavi 45. obljetnicu misništva, a moj župnik Ante Luketić 15. godišnjicu! Svi se tome događaju jako veselimo zajedno s Marinkom. Preporučujem ga u vaše molitve, a ujedno vas molim da se sjetite i mene (to više što bih svakako volio biti na slavlju njegove 25. obljetnice)!

- 13:09 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.