Don Blog

20.05.2009., srijeda


KOLIBA
... gdje se tragedija ogleda s vječnošću...

Missy, najmlađa kći Mackenzija Alena Phillipsa oteta je tijekom obiteljskog izleta i pronađeni su dokazi da je brutalno ubijena u napuštenoj kolibi duboko u divljini Oregona. Četiri godine poslije, obuzet Velikom Tugom, Mack dobiva tajanstveno opismo koje mu je navodno poslao Bog pozivajući ga da u toj kolibi provede vikend.

U dubokoj nevjerici on se jednog zimskog poslijepodneva odlučuje zaputiti prema kolibi i pritom ulazi u svoju najcrnju noćnu moru. Ono što će ondje pronaći zauvijek će mu primijeniti život.

U svijetu gdje vjera sve više gubi na značaju, Koliba se hvata u koštac s vječnim pitanjem: "Gdje je Bog u svijetu prepunom neizrecive boli?" Odgovor koji će Mack dobiti zaprepastiti će vas i možda vas promijeniti jednako koliko i njega. Kad je jednom pročitate, ovu ćete knjigu preporučivati svim svojim znancima!"

Upravo sam pročitao Kolibu... mogu samo reći da sam oduševljen! Stoga prenosim taj reklamni tekst sa zadnje stranice omota, i ne samo da knjigu preporučujem svim svojim znancima nego svima, svima, svima... Naravno, neki će se namrštiti na pojedinim mjestima zbog dojma da roman ponegdje "teološki šepa", ali moj je savjet svima da se ne zaustavljaju na tim mjestima poput "duhovnih forenzičara", nego slijede bitnu poruku. A ona bujicom neoslabljene snage teče od početka do kraja i čitatelja nježno miluje ljubavlju kojom obiluje. Baš kao Božja milost!

Neka to bude dovoljno kao preporuka da potražite tu sjajnu knjigu Williama P. Younga (izdavač je Naklada Ljevak). Njezina je dodatna vrijednost što, osim priče sa snažnom porukom koja, među ostalim, razbija i neke klišeje i predrasude, obiluje navodima divnih i dubokih misli. Evo posljednje (od E. B. Browning) - koja podsjeća na Mojsija u pustinji, a upućena na ovom našem naraštaju izgubljenu u globalnoj pustinji nevjere, egoizma i besmisla:

Zemlja je prepuna neba
A svaki grm plamti Bogom,
Ali samo onaj koji vidi izuva cipele;
Ostali sjede uokolo i beru kupine.


- 22:58 - Komentari (15) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.