Don Blog

27.04.2009., ponedjeljak


HRVATI U SVIJETU: IVO MALEC

Kompaktna ploča Ive Maleca odlikovana je s dvjema važnim diskografskim nagradama: Orphée d´or Académie du Disque Lyrique za snimku godine u kategoriji suvremene glazbe, kao i prestižnom nagradom Akademije Charles Cros. U amfiteatru pariške Nacionalne Opere Bastille danas je ceremonija predaje Zlatnog Orfeja tome uglednom skladatelju

Pariška izdavačka kuća Timpani, usmjerena prioritetno na diskografska izdanja francuskih skladatelja, ove je godine objavila novi CD Ive Maleca sa skladbama "Epistola" i "Arc-en-cello". Time je nastavila svoju uspješnu suradnja s Malecom i Luxemburškom filharmonijom, suradnju koja je godine 2003. rezultirala izvanredno zapaženim nosačem zvuka posvećenim Malecovim orkestralnim skladbama "Sonoris causa", "Ottava alta" i "Exempla", nastalima u drugoj polovici devedesetih. Valja podsjetiti da je glazbeni časopis "Le Monde de la Musique" taj CD odmah uvrstio među svoje "choc" produkcije (oznaka za iznimno diskografsko izdanje), dok ga je, ne manje ugledni "Diapason", odlikovao svojim "Diapason d'or".

Nastavljujući tonske zapise Malecovih djela, Timpani su za spomenuti nosač zvuka odabrali neka od njegovih najnovijih ostvarenja, vezanih praizvedbama upravo uz Luxembouršku filharmoniju. No nije tu riječ o preuzimanju koncertnih tonskih zapisa, već o pažljivo nastudiranim studijskim snimkama u cilju autentičnog tumačenja djela u jednoj uzornoj, profesionalno besprijekornoj izvedbi. Dakako da su preduvjeti za to sama po sebi razumljiva visoka razina orkestralnog muziciranja pod rukom dirigenta kojem je jasno što želi postići i na koji način, te odabir prvorazrednih solista, bez čijeg bi učešća opći visoki nivo pojedinih izvedbi uvrštenih Malecovih skladbi bio naprosto nezamisliv...

Na CD-u je mjesto našla i najnovija vokalno instrumentalna Malecova skladba, "Epistola za soliste, zbor i orkestar", koja se nakon odlične luksemburške praizvedbe (i nedavno održane nešto manje uspješne zagrebačke izvedbe) sada našla i na nosaču zvuka. Emmanuel Krivine na čelu Luxemburške filharmonije, s vokalnim solistima, sopranisticom Claudiom Barainsky, mezzosopranisticom Marijanom Lipovšek, tenorom Rabinom Leggateom i basom Ralfom Lukasom, uz moćnu potporu izvrsnog Češkog filharmonijskog zbora iz Brna (zborovođa Petr Fiala) plastično i nijansirano oživljava Malecovu partituru baziranu na latinskom jeziku epistole koju Marko Marulić godine 1522. upućuje ondašnjem papi Hadrianu VI, moleći ga za pomoć protiv invazije Turaka u dalmatinske krajeve.

Pišući o onodobnoj turskoj opasnosti, Marulić je bio vrlo izravan u objašnjavanju stvarnih uzroka hrvatskih nedaća, što današnjem čitatelju njegova pisma ukazuje na upravo sudbinsku povezanost situacije na ondašnjim i današnjim hrvatskim prostorima. Zajednički nazivnik tu se lako nalazi u kaotičnom stanju, koje je (onda kao i danas) bilo više uzrokovano nesposobnošću "domaće vlasti" negoli opasnošću od vanjskog neprijatelja.

Potaknut aktualnošću ove Marulićeve poruke, Malec je stvorio djelo koje se legitimira kao sinteza svih njegovih stvaralačkih traganja u dugom razdoblju od gotovo pola stoljeća. Posebice osjetljiv na ljudski glas, Malec je u ovoj partituri iskoristio dionice tradicionalnog sastava vokalnog kvarteta te zborskog ansambla za postizanje kako dramatičnosti tako i tanane liričnosti glazbene ekspresije. U finom izmjenjivanju zgusnutih faktura velike tenzije i malih točaka predaha, Malec je mjestimice postigao začudnu ljepotu izričaja. Ova snimka, preciznošću izvođenja i transparentnošću zvučne slike, potcrtava te bitne značajke partiture, zadobivajući vrijednost gotovo izvedbenog modela, odnosno referentnog tumačenja za svaku buduću izvedbu.

CD je popraćen bookletom odgovarajućeg tekstovnog sadržaja, koji, osim dvojezičnih bilježaka o autoru i djelima, donosi i kompletan tekst Marulićeve "Epistole" (na latinskom izvorniku, te u francuskom i engleskom prijevodu). CD je objavljen u izdanju labela Timpani pod oznakom Ivo Malec epistola / arc en cello 1C1153 i može ga se nabaviti preko internetske stranice: www.timpani-boutique.com.

Ova kompaktna ploča upravo je odlikovana s dvije važne diskografske nagrade: Orphée d´or Académie du Disque Lyrique za snimku godine u kategoriji suvremene glazbe, kao i prestižnom nagradom Akademije Charles Cros.

(Novi list, 26.04.2009.)

- 14:27 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.