Don Blog

03.02.2009., utorak


ZAŠTO SE LJUDIMA POVRAĆA OD IZJAVA DR. DR. LALIĆA

Je li pljuvanje po vlastitom narodu incident i mat(r)ica ponašanja?

U Slobodnoj Dalmaciji, 25.01.2009., objavljen je kratak razgovor sa sociologom dr. Draženom Lalićem pod naslovom "Zašto mi se povraća od rukometnog prvenstva?!" i s nadnaslovom "Incidenti ili matrica ponašanja".

Veliki znanstvenik izmišljene nauke tu spominje javno spaljivanje srpske zastave na zagrebačkome Manduševcu; batinanje palicama makedonskog navijača i gradonačelnikovo skidanje državnih zastava u Zadru; verbalni napad na srpske sportaše na splitskom aerodromu; kamenovanje automobila ponovno u Zadru; zviždanje na himnu u... Potom se pita ima li uopće više smisla ove događaje nazivati incidentima kada ih je teško sve i pobrojiti (kao da ne zna brojiti do PET ili eventualno do ŠEST), jer, tvrdi on - događaju se svakodnevno u čitavoj zemlji?

I doista je na kraju rekao točno - osim što mu je pobjeglo U umjesto NA. Dakle, događaju se svakodnevno NA ČITAVOJ ZEMLJI, tj. na kugli zemaljskoj. A ne samo U ZEMLJI, koji neki nikako ne mogu nazvati - Hrvatskom! Naravno, veliki dr. soc. smatra da ništa nije slučajno, već je riječ o očekivanoj matrici ponašanja proizišloj iz zamjene teza "kruha i igara" u "pljačke i igara".

Zato on jadikuje pred cijelom nacijom odnosno iznosi javno svoju dijagnozu: "Upravo mi se povraća od ovog rukometnog prvenstva, zbog čijih dvorana godinama nećemo imati novca za gradnju škola, vrtića i svega što je ovoj zemlji potrebnije od spektakla." Jer "ovdje nije riječ o grupici izgrednika, nego o najrazličitijim osobama, od klasičnih navijača, do jednog gradonačelnika, koji nas kao zemlju u cjelini predstavljaju – kao potpuno nespremnom za Europsku uniju."

A važno je ovdje dodati da je sličnog mišljenja i splitski sociolog mlađe generacije mr. Siniša Kuko, koji otkriva toplu vodu i "sedmi element" tvrdnjom da je s rukometnim prvenstvom na vidjelo izišla upravo - domaća ksenofobija! Heureka: croksenofobija! To se mora odmah patentirati da nam drugi ne otmu kao američki Edison hrvatskom Tesli izume!

Dakle, uvaženi dr. Dr. Lalić (i njegov mladi učenik tj. SIN IŠA KU' KOji mili moji) kao da ne zna(yu) za mnoštvo negativnih primjera ksenofobije, šovinizma, antisemitizma i sličnih "izama" u mnogim europskim državama, npr. u Italiji, Njemačkoj, Danskoj, Belgiji, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji... - pa ni kod nas ni kod njih nitko ne postavlja pitanje kako to da su već primljene u EU! Ili možda - oprostite na izrazu - dre(u)ck nije isto što i shit... (s obzirom na izgled i nemiris)?

Niti su drugi narodi - odnosno njihovi znanstvenici i mediji - toliko zainteresirani da se njihovi izumi patentiraju. Kao što je npr. fašističko navijanje na talijanskim stadionima, legalna prodaja Mussolinijeva vina na benzinskim crpkama na tamošnjim autocestama; kao što je redovito svakogodišnje neonacističko divljanje u Njemačkoj... kao što je... itd. - teško je sve te događaje i nazivati incidentima kao što ih je teško sve i pobrojiti (ako se ne zna brojiti do PET ili eventualno do 55)! A o matricama da ne govorimo!?

Svaki normalan građanin mora podržavati i kritiku i edukaciju izgrednika. Uostalom, rekao bi PMS, za to postoje "institucije sistema" koje moraju "funkcionirati" tako da "svatko radi svoj posao". Ali ovdje je očito riječ o nečem drugom. Zato se valja pitati je li "nakošeni sindrom" konstantnog pljuvanja po vlastitom narodu incident ili lijeva mat(r)ica ponašanja? Jer ako drug(ovi) dr. Dr. i njegov mr.S.K. ne zna(yu) da u onome što kritizira(yu) nema ništa "izvorno hrvatsko" - onda bi bilo bolje da se ne javlju(yu) s takvim "krhkim znanjem". Ako pak to dobro zna(yu), onda je(su) dr.sci. (=drski) manipulator(i)!

Očito je ipak, da svojim zaključcima (među ostalim), svaki na svoj način, radi također na psihološkoj pripravi hrvatskih građana za "europsko članstvo" u Regionu - tj. Zapadnom Balkanu! A to je jako teška zadaća. Ipak ne treba uopće sumnjati da neće donijeti ploda jer na njoj odnedavno zdušno rade i tzv. lijevi i tzv. desni "u ovoj zemlji" na brdovitom... (Mediteranu?). Svaki na svoj način. Svi na tuđi račun. Ajd' živjeli!


- 22:18 - Komentari (59) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.