Don Blog

28.12.2008., nedjelja


OBNOVOM OBITELJI DO OBNOVE NARODA!

Razmišljanje uz blagdan Svete Obitelji

Bog je mogao za ostvarenje svoga spasenjskog plana otkupljenja čovjeka izabrati bilo koji način. Međutim, On se odlučio za najveću tajnu - sam se učovječio, postao je čovjekom. Došao je na ovaj svijet upravo preko OBITELJI, rodio se u obitelji kao običan čovjek, kao svatko od nas. To je misterij Božića. Ali to je i znak Božjega priznanja obitelji!

Božji plan s obitelji jasan je već na prvoj stranici Biblije. On Adama i Evu upućuje jedno na drugo, daje im zadaću međusobne ljubavi, uzajamnoga pomaganja i rađanja potomstva. Ali, taj idealan Božji plan o čovjeku i obitelji narušen je grijehom oholosti naših praroditelja.

Međutim isto se događa i danas. Čovjek odbija da bude suradnik Božji, sustvaratelj u djelu usavršavanja svijeta i rađanja potomstva. Stoga, upravo tu su korijeni i suvremene krize čovjeka i sadašnje krize obitelji. Otud je i spremnost za legaliziranje neprirodnih tzv. "istospolnih brakova", koji unaprijed isključuju mogućnost novog života.

Upravo je u oholom odbijanju Božjega plana o čovjeku i današnje snažno razaranje obitelji, na sve moguće načine. Tako, još nerođeni čovjek, jednako kao i obitelj - osnovna stanica društva i Crkve, na neprestanom su udaru medijâ. Najočitije je televizija neprekidno tuče i udara, slaveći nasilje, preljub i blud, čineći sve da slomi obitelj. Pokušajmo se sjetiti, koji film govori o ljepoti obiteljskog života, koji veliča brojnu obitelj? Tko ih može nabrojiti? Od one stare "epopeje" Moje pjesme, moji snovi - prije više od 30 godina, gdje je nestao "filmski čovjek", tj. obitelj?

Nasuprot tome, tisuće filmova, serija, drama, romana, pjesama... - svaki dan razara! Dovoljno je sjetiti se koji su publicitet imali serija i film "Sex i grad"! A što je to, nego odvratna reklama promiskuiteta, vulgarna razgradnja morala, etike, obitelji... Isto čini kompletna hollywoodska produkcija, ali i "pobožne" (meksičke) sapunice... A nije ništa bolji ni utjecaj zabavne glazbe! Nažalost, primjerâ je bezbroj!

Ali, što je posljedica toga? Malo po malo, kršćanska vjera ne samo naših mladih nego i starijih slabi i zamjenjuje se lažnim učenjem tzv. svjetovnog humanizma. A on nam - kroz medijske sadržaje - "propovijeda" da treba odbaciti "konzervativnu kršćansku nauku" i prihvatiti neke nove, tzv. napredne standarde. A koji je rezultat toga?

To je: nezadovoljstvo ljudi, razne bolesti tjelesne i duševne teR izumiranje našega naroda. Plod je toga novog trenda i pojava da se djecu doživljava kao smetnju, da život na selu mnogi doživljavaju kao prokletstvo. Nije rijetkost da mladići koji se odluče živjeti na roditeljskom imanju ne mogu naći djevojku koja bi ostala na selu. Zato je, svojedobno, jedan naš biskup mudro upozorio:

"Upravo se na ženskom svijetu odražavaju strašne posljedice djelovanja takvog ozračja koje uporno šire naši mediji. Đavolsko je to djelo. On zna kako se najuspješnije uništava obitelj i narod. Poslovica kaže: "Kad se pokvare muževi, propada obitelj; a kad se pokvare žene, propada narod." Zbog toga je posebno jak sotonski udar na žene. Zato bi naše djevojke trebale shvatiti plan koji Bog ima s njima - da budu sustvarateljice ljudskog života.

Zar slučajno Biblija ističe da se "žena se spašava rađanjem djece"?! Ali i muž i žena posvećuju se podižući djecu i živeći za njih. Ali ima tu još nešto - zdravlje! To potvrđuje riječ stručnjaka. Dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka, specijalist ginekologije, katolik, otac četvero djece kaže: "Stil života suvremene žene jedan je od razloga sve veće pojavnosti zloćudne bolesti raka dojke. Ona plaća cijenu svoje emancipacije i načina života jer je prisiljena i ne može se izvući iz tog jarma koji je suvremenoj ženi nametnut."

A kao recept za izbjegavanje zloćudne bolesti, kao iskustvom i znanošću potvrđen recept, doktor navodi: "Prvo, imati što veći broj djece u razdoblju od 20. do 30. godine; drugo, ne imati pobačaj; treće, imati više djece." Dakle, jasno je da su i pobačaj i kontracepcija najčešći uzročnik raka kod žena.

Stoga bi današnji roditelji, a posebno mladi – kao budući roditelji! - trebali paziti da se ne daju prevariti vražjim podvalama koje se danas zastrašujuće snažno šire medijima. Dovoljno je sjetiti se kako se zove najpopularnija televizijska obitelj! Ne znate? Nažalost nije to Sv. Obitelj, nego - "Obitelj Soprano" - serija o mafiji! Jedan je filmski kritičar pun hvale napisao da je to obitelj "s kojom se identificiramo..." itd. - mnoštvo gluposti... gotovo pa idealna suvremena obitelj, uzor svima...!

Ipak, unatoč svemu, ima nade! Potrebno nam je iskreno vraćanje Bogu, treba uskladiti svoj život - pojedinačni, obiteljski i društveni - s Božjim zakonom. Jer kršćanin ne može ostvariti sreću bez Krista! Nema sretne i stabilne kršćanske obitelji ako ne slijedi Sv. Obitelj!

Dokazuje to i paradoks: Isus je običnu pećinu pretvorio u svetište! Čak i obična štala, u kojoj je Sv. Obitelj - postaje crkva! A što bi ostalo u štalici kad bismo iz nje maknuli Sv. Obitelj? Pa, samo životinje - zoološki vrt! Isto je i s obiteljskom i društvenom zajednicom - tamo gdje nema Isusa ili Sv. Obitelji sve se pretvara u zvjerinjak.

Hvala Bogu, mnogi su toga svjesni pa i javno to svjedoče. Tako hrvatski olimpijski sportaš Filip Ude kaže da za uspjeh zahvaljuje "posebno svojoj mami, sestrama i cijeloj obitelji... i Bogu koji nam je sve to omogućio"! (JL, 27.12.08.). A Mirna Jukić, hrvatska plivačica u Austriji, kaže: "Obitelj je najljepša hrvatska riječ. Obitelj mi je najvažnija u životu. Oni me podržavaju, štite, vole, vesele se sa mnom. I na njemačkom je to najljepša riječ."

Dakle, neće nas spasiti ni NATO ni Europska Unija! Ako želimo budućnost potrebno je da se utječemo Sv. Josipu, zaštitniku našega naroda, skrbniku Sv. Obitelji! Potrebno je svaki dan moliti se Isusovoj Majci! Valja nam pamtiti i slijediti riječi Bl. Alojzija Stepinca: "Dok bude moj narod svoj život temeljio na Božjem zakonu i častio Majku Božju, ne može propasti!"


- 12:28 - Komentari (46) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.