Don Blog

17.09.2008., srijeda


HRABRI SVJEDOCI "SVETOGRDNE SLJEDBE"

Kako sam jučer obećao jednom komentatoru, a budući da se češće odnosno u valovima u komentarima (uglavnom uvijek istih "nickomana") pojavljuju uvredljivi izrazi o Crkvi i kršćanima, prenosim jedan vrlo zanimljiv odlomak iz prvih stoljeća Crkve (uz blagdan svetih mučenika Kornelija i Ciprijana, 16. rujna), iz kojeg je očito da nema razlike između blaćenja Kristovih učenika ni u jednom trenutku tijekom dva tisućljeća. Očit je dakle "napredak" – od Galerija Maksima, preko Voltairea (koji je uzviknuo: "Uništite besramnicu!"), do suvremenih mrzitelja Evanđelja. Ipak, Bog svima ostavlja milosnu šansu za obraćenje, makar na samom kraju života!

A svijetli primjeri kršćanskih svjedoka-mučenika (grč. martyr = svjedok) i danas privlače i zadivljuju mnoge jednakom snagom kao prije dva milenija. Kornelije je postao biskupom rimske Crkve 251. godine. Borio se protiv krivovjernih otpadnika i, pomognut od Ciprijana, uspio je učvrstiti svoj auktoritet. Car Gal ga je protjerao ter je god. 253. umro u gradu Centumcellae (danas Civitavecchia). Njegovo je tijelo preneseno u Rim i pokopano u Kalistovim katakombama.

Ciprijan je rođen u Kartagi oko godine 210. u poganskoj obitelji. Obratio se na kršćansku vjeru, postao svećenikom ter je zaređen za biskupa godine 249. U burnim vremenima veoma je dobro primjerom i spisima upravljao Crkvom. Za Valerijanova progonstva bio je prognan u zatočeništvo, a zatim je 14. rujna 258. podnio mučeničku smrt.


.................................

Iz Prokonzularnih zapisa o mučeništvu Svetoga Ciprijana, biskupa

Dana 14. rujna ujutro na zapovijed prokonzula Galerija Maksima veliko mnoštvo dođe k Sekstu. Taj Galerije Maksim prokonzul naredi istoga dana da pred njega u atrij Sauciol dođe Ciprijan. Kad je bio priveden, prokonzul Galerije Maksim reče biskupu Ciprijanu: "Jesi li ti Tascije Ciprijan?" Biskup Ciprijan odgovori: "Jesam."

Prokonzul Galerije Maksim reče: "Jesi li bio otac svetogrdne sljedbe?" Biskup Ciprijan odgovori: "Jesam." Prokonzul Galerije Maksim reče: "Presveti su ti carevi naredili da žrtvuješ." Ciprijan biskup reče: "Toga ja ne činim." Galerije Maksim reče: "Razmisli." Biskup Ciprijan odgovori: "Čini ono što ti je naređeno. U tako pravednoj stvari nema mjesta razmišljanju."

Galerije Maksim se posavjetuje sa svojim vijećem ter izreče presudu ovim riječima: "Dugo si živio u svetogrđu. Mnoge si ljude pridobio za svoju opaku sljedbu i postao si neprijateljem bogova i rimske religije. Pobožni i presveti carevi Valerijan i Galijen, August i plemeniti Cezar Valerijan nisu te mogli obratiti na svoju religiju. Stoga, budući da si tvorac i glavni nosilac velikih zlodjela, bit ćeš primjerom svima koje si sebi pridobio svojim svetogrđem: tvoja će krv druge poučiti da poštuju zakon."

Rekavši to, upravitelj pročita osudu napisanu na ploči: "Tascije Ciprijan je osuđen da bude mačem ubijen." Biskup Ciprijan reče: "Bogu hvala."

Nakon te osude mnoštvo braće govoraše: "Nek se s njime i nama odrube glave." Zbog toga mnoštvo braće iziđe, i mnoštvo svijeta je pošlo za njim. Tako je Ciprijan odveden na Sekstijevo polje, pred razbojnikom je skinuo svoj ogrtač, pao ničice na zemlju i pomolio se Gospodinu. Kad je dalmatiku skinuo i predao đakonima, ostane u samoj donjoj haljini i počne dozivati krvnika.

Kad je došao krvnik, zapovjedi Ciprijan svojima da krvniku dadu 25 zlatnika. Braća pred njim prostru plahte i ručnike. Nakon toga blaženi Ciprijan rukom sam sebi zatvori oči. Kad nije mogao sam svezati sebi krajeve platna, prezbiter Julijan i subđakon Julijan mu iz svezaše.

Tako je umro blaženi Ciprijan. Zbog radoznalosti pogana tijelo mu je bilo sahranjeno u blizini. Zatim je noću uzeto sa svijećama ter u povorci s velikom svečanošću preneseno na baštinu Makrobija Kandida, prokuratora, na Mapalijskoj cesti kod ribnjaka. Nakon samo malo dana umre prokonzul Galerije Maksim.

A preblaženi je Ciprijan, mučenik, podnio mučeništvo 14. rujna za careva Valerijana i Galijena, dok je kraljevao Gospodin naš Isus Krist, komu čas i slava u vijeke vjekova. Amen.


- 17:55 - Komentari (21) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.