Don Blog

06.07.2008., nedjelja


ISUSOV JARAM I DUH OPTIMIZMA

NEDJELJNO RAZMIŠLJANJE

Današnje misno evanđelje pokazuje nam kako je Bog preokrenuo očekivanja svijeta. Skrivene stvari nisu objavljenje tzv. mudrima ovoga svijeta, tj. onima koji smatraju da su sami sebi dostatni. Bitna Božja poruku objavljena je nezrelima glede godina, onima koji ovise o drugima, i koji su otvoreni za primanje.

Isus zatim naglašava svoj bliski odnos s Bogom ističući svoju božansku narav. Poziva umorne da prihvate njegov jaram, tj. da prihvate odgovornosti koje će im on povjeriti. U usporedbi sa starim (premda svetim židovskim) Zakonom koji je postao teret (neki će i tu Isusovu tvrdnju proglasiti antisemitizmom, ali to nije ništa novo!), Kristov jaram je lak. Slušatelji moraju učiti od Njega koji je ponizna i blaga srca, od Njega kojeg svijet smatra neznatnim. Te riječi, u kontekstu s onima na početku, koje govore kome Bog objavljuje skrivene stvari, poručuju nam da će svi koji se žele suobličiti tom modelu i prihvatiti Isusov "jaram", isto tako biti blagoslovljeni objavom Božjom.

To je itekako važno u odnosu na misli apostola Pavla. On stavlja u kontrast dva načina života: život u tijelu i život u duhu. Kad Pavao govori o životu u tijelu, ne misli samo na putenost nego na ljudsku narav sa svim svojim ograničenjima koja ponekad naginju daleko do Boga. Život u duhu za njega znači život koji je u skladu s Bogom. Duh je zapravo ona dimenzija ljudskog bića koja se može sjediniti s Duhom Božjim. Pavao bezuvjetno traži da se odbaci život u tijelu zato što se takav život ne može svidjeti Bogu.

Život u duhu je, s druge strane, oblik sjedinjenja s Bogom. Apostol uvjerava kršćane da su u duhu ako Duh Gospodnji prebiva u njima. Poistovjećuje Duha Božjeg sa Duhom Kristovim i tvrdi da će isti Duh koji je uskrisio Isusa uskrisiti i vjernike. Središte ulomka Pavlove poslanice (koji se čita u današnjoj liturgiji) je uvjerenje da će oni koji su u jedinstvu s Bogom uskrsnuti. Pavao ne niječe da su kršćani pod istom osudom smrti kao i ostali ljudi. On tvrdi da grijeh i smrt nemaju zadnju riječ. Duh Božji je uskrisio Isusa, i taj će isti Duh uskrisiti sve one koji sada žive u Duhu Kristovu.

To je temelj kršćanskoga optimizma!

(posjeti:
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_nedjeljna.html?news_ID=14587)


- 09:24 - Komentari (59) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.