Don Blog

29.06.2008., nedjelja


DVIJE SVETE MASLINE & KRIŽ I MAČ

Krasote puno rajsko svjetlo vječito
Natopilo je sjajem sreće zlatni dan
Što poglavice spostolske vjenčava
I grješnicima prolaz k nebu otvara.

Nebeski Vratar i s njim svijeta Učitelj,
Ti suci svijeta, svjetla sviju naroda,
U vijeću rajskom sjede s lovor-vijencima,
Na križu prvi, mačem drugi pobijedi.

O blažen Rime, štono te posvetila
Prvaka ovih dvaju srca preslavna,
U grimizu se njihovu rumeneći
Ljepote svijeta svega sam nadilaziš.

Vi, srca jednog, svete dvije masline,
Sav narod Božji danas vama moli se,
Božanske dare vjere, nade, ljubavi
I dobrotvorja svakog vi nam molite.

Nek bude slava vječna s čašću, štovanjem
I radosnicom pjesmom Trojstvu Presvetom,
Što u jedinstvu svakim stvorom upravlja
Po svem kolikom nizu vječnih vjekova. Amen.



Današnji je dan posvećen mučeništvom blaženih apostola Petra i Pavla. Ne govorimo o nekim nepoznatim mučenicima. Glas se je njihov razlijegao po svoj zemlji i riječi njihove do krajeva zemlje. Ovi su mučenici vidjeli što su propovijedali. Slijedili su pravednost, ispovijedali istinu i za nju umrli.

Blaženi Petar, prvi među apostolima, žarko je ljubio Krista. Zaslužio je da čuje: A ja ti kažem: Ti si Petar. On je naime bio izjavio: Ti si Krist, sin živoga Boga. A Krist njemu: A ja ti kažem, ti si Petar, i na toj ću stijeni sagraditi svoju Crkvu. Na toj ću stijeni sagraditi vjeru koju ispovijedaš. Nad tim što si rekao: Ti si Krist, Sin živoga Boga sagradit ću svoju Crkvu. Ti si naime Petar. Ime Petar dolazi od riječi "stijena" (petra), a ne dolazi od Petra riječ "stijena". Tako Petar dolazi od riječi "stijena" kao što i riječ kršćanin dolazi od imena Krist.

Gospodin Isus Krist, kako znate, prije muke odabra svoje učenike i nazva ih apostolima. Među njima samo je Petar zavrijedio da gotovo posvuda predstavlja lik cijele Crkve. A zbog tog lika kojim je sam predstavljao svu Crkvu zaslužio je da čuje: Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskog. Te ključeve naime primila je zajednica Crkve, a ne jedan čovjek. Odatle se dakle razabire Petrova odličnost, jer onda kad mu je bilo rečeno Tebi ću dati (a to je bilo predano svima) – on je predstavljao tu općenitost i jedinstvo Crkve.

A da biste shvatili kako je upravo Crkva primila ključeve nebeskog kraljevstva, čujte što Gospodin na drugom mjestu kaže svim svojim apostolima: Primite Duha Svetoga. A onda: Ako kome oprostite grijehe, bit će mu oprošteni; ako ih nekome zadržite, bit će zadržani.

Isto je tako s pravom Gospodin nakon uskrsnuća povjerio upravo Petru pasenje svojih ovaca. Nije on jedini među učenicima zaslužio da pase Gospodnje ovce, nego kad Krist govori jednome, to se povjerava svima, i to Petru na prvom mjestu, jer je Petar među apostolima prvi.

Jedan je dan mučeništva za oba apostola. Ali su i njih dvojica bili jedno. Iako su trpjeli u različite dane, bili su jedno. Prvi je išao Petar, a za njim je slijedio Pavao. Proslavljujmo svečani dan koji nam je posvetila krv apostolâ. Ljubimo vjeru, život, napore, patnje, priznavanja, propovijedi.
(Sv. Augustin, Govori)


Prigodom proslave 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata naši su nas biskupi u svojoj poslanici upozorili na poruku pape Ivana VIII. Hrvatima: "Budite vjerni Bogu i svetom Petru do smrti, i primit ćete krunu života što ju je Bog obećao onima koji ga ljube." Petrovo je blagdan kad treba da se u vjernosti Bogu, Kristu, Crkvi i papinstvu obnovimo. Ta je vjernost jamstvo naše budućnosti. Neka u njoj nas i cijeli naš hrvatski narod "pomaže Bog Hrvata, a Petar, učenik Kristov, obdari pobjedom"! (Iz ugovora pape Agatona s Hrvatima.)

Već na početku svoga kršćanstva sreli smo se i sa svetim Petrom. Prema pisanju cara Konstantina Porfirogeneta, "Hrvati su se tvrdom i nepokolebljivom vjerom zakleli svetom Petru..."
Budimo i mi danas toj zakletvi vjerni! Vjerni u velikom i malom, vjerni u sreći, ali i u križu!
(Skac)

SVIMA KOJI NOSE IME APOSTOLSKIH PRVAKA PETRA I PAVLA ČESTITAM IMENDAN!



- 01:00 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.