Don Blog

07.02.2008., četvrtak


SEDAM BLAŽENSTAVA I KRIŽ

UVOD

Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima (Mt 5,11-12).

Američki biskup Fulton Sheen, glasoviti televizijski propovjednik i duhovni pisac, dobro je poznat hrvatskoj (katoličkoj) javnosti. Samo HKD Sv. Jeronima objavilo je nekoliko njegovih djela (Sedam posljednjih riječi, Žena, Duga boli).

U uvodu ovoga djela – SEDAM BLAŽENSTAVA I KRIŽ – autor ističe da ono želi povezati sedam blaženstava sa sedam posljednjih Kristovih riječi. Osmo blaženstvo je prema riječima Sv. Tome Akvinskoga samo "potvrda i pojačanje prijašnjih. Ako se čovjek zaista očeličio u siromaštvu duha, u blagosti i u svim drugim krjepostima, neće ga ni progon natjerati da od njih odstupi. Stoga osmo blaženstvo, u stanovitom smislu, obuhvaća u sebi svih ostalih sedam."

U strogom smislu ne postoji nikakva povezanost između sedam blaženstava i sedam riječi, ali u ovom svesku polazimo sa stanovišta da su oni ipak direktno povezani i to kao naviještanje i izvršenje. Oboje nam je dano s brda; na brdu blaženstava započeo je naš Gospodin svoj javni život, a na brdu Kalvariji završio ga je. Tu nam je pokazao kako je izvršavao, kako je u djelo provodio blagost, milosrđe i siromaštvo, što ih je naviještao u blaženstvima.

Dakle, mons. Sheen na jedinstven način povezuje blaženstva i Isusove posljednje riječi. "Ostvarivanje blaženstava usred ranodušnosti, nerazumijevanja pa i neprijateljstva svijeta, zapravo je križni put Isusovih učenika", ističe u predgovoru ovoj knjizi mons. dr. Stanislav Vitković (tajnik HKD Sv. Jeronima), tumačeći da se tako ostvaruje ona izreka kako se preko trnja dolazi k zvijezdama odnosno po muci i križu k slavi uskrsnuća. Štoviše, sam je Isus naglasio da nije učenik nad učiteljem, ni sluga nad gospodarom. "Ako su Isusa, Učitelja i Gospodina, progonili, kako neće progoniti one koji žele biti njegovi, koji nastoje, makar i nesigurno i hramljući, slijediti Isusovput!?"

Na kraju, mons. Vitković ističe autorovu napomenu: "Ako ovo razmatranje i samo jednoj duši pomogne da se više približi našemu Gospodinu i njegovoj blagoslovljenoj Majci, onda je sav trud neizmjerno naplaćen." Tome se zdušno i ja pridružujem, smatrajući da je upravo ovo djelo mons. Sheena izvrsna podloga za naše korizmeno razmišljanje. Stoga ću ga od sutra svakodnevno (ili nekoliko puta tjedno) u kraćim dijelovima prenositi u obliku posta, kako bi svim kršćanima koji ovamo "kliknu" bilo ne samo korizmeno duhovno obogaćenje, nego i korak bliže našemu uskrsnulom Gospodinu, a svima drugima prozor u svijet kršćanske duhovnosti.

NB: Napominjem da u tekst nisam intervenirao, bez obzira na uredničke lektorske i pravopisne posebnosti.
Svima želim ugodno čitanje i mnogo milosti od svete Riječi!



- 16:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.