Don Blog

22.08.2007., srijeda


DAN HRVATSKIH MUČENIKA I CRKVA NA UDBINI
Naši biskupi, članovi Hrvatske biskupske konferencije, već su 1. srpnja o.g. svećenicima i vjernicima u domovini i inozemstvu uputili poruku u svezi s Crkvom hrvatskih mučenika, gradnju koje je pokrenuo gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Na početku poruke biskupi najprije podsjećaju da je papa Ivan Pavao II tijekom svoga trećeg posjeta Hrvatskoj, 8. lipnja 2003., blagoslovio u Rijeci temeljni kamen za Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. Nakon pripremnih radova, na isti dan ove godine započela je izgradnja crkve i, prema sadašnjim predviđanjima, ona bi trebala biti završena za dvije godine.

Ta crkva na Udbini nije, kako bi netko mogao pomisliti, samo još jedna u nizu hrvatskih novih sakralnih objekata. Zato biskupi ističu da gradeći Crkvu hrvatskih mučenika mi odgovaramo na poziv što ga je na pragu trećeg tisućljeća sluga Božji papa Ivan Pavao II uputio svim narodima da ne puste zaboravu spomen onih koji su pretrpjeli mučeništvo i bili svjedoci vjere (TMA 37).

Projekt obuhvaća crkvu i križni put. Crkva će biti posvećena svima od Crkve proglašenim mučenicima naših krajeva od vremena prvih kršćanskih progona pa do Bl. Alojzija Stepinca. Prostor ispod crkve bit će mjesto koje će čuvati spomen svih velikana iz naše prošlosti koji su svoj život izložili za slobodu, pravdu i mir na našim hrvatskim prostorima. Mnoge od njih već je prekrio zaborav, a neke se, upravo zbog njihove ljubavi prema svome narodu, do nedavno nije smjelo niti spominjati.

Naši su biskupi već prošle godine istaknuli da se crkva gradi na mjestu na kojem je 9. rujna 1493. godine poginulo oko deset tisuća hrvatskih junaka koji su branili slobodu svoga naroda (poznata Krbavska bitka). Postaje križnoga puta vodit će od mjesta stradanja do mjesta naših nadanja, tj. do crkve u kojoj ćemo slaviti pobjedu Onoga koji je svojim križem i uskrsnućem pobijedio smrt.

Ali, Crkva na Udbini ima dodatno značenje. Njezin je smisao da bude mali znak poštovanja, priznanja i zahvalnosti naše generacije silnom mnoštvu muževa i žena naše prošlosti i ujedno pouka novim naraštajima i svima nama: "Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje" (Iv 15, 13), kako Isus kaže. To je ujedno i najbolji zalog sretnije budućnosti svakoga naroda.

Crkva hrvatskih mučenika je naš vjerski i nacionalni projekt kojem su potporu dale naše najviše društvene i državne ustanove i institucije. Ona se gradi i nesebičnim darovima pojedinaca i skupina iz domovine i inozemstva, podsjećaju naši biskupi i zaključuju:

Zato vas, draga braćo svećenici i dragi vjernici u domovini i inozemstvu, pozivamo da se u nedjelju, 2. rujna ove godine, skuplja milostinja i priberu darovi za gradnju crkve na Udbini. To će biti vidljivi znak naše vjerničke zahvalnosti prema onima koji su nas svojim žrtvama zadužili za slobodu koju uživamo.
I ove godine, u nedjelju 9. rujna, slavit će se sveta misa na Udbini u 11 sati. Prije svete mise, u 9.30 sati krenut će s Krbavskog polja križni put prema crkvi. Pozivamo sve vas da se u što većem broju kao pobožni hodočasnici pridružite ovom slavlju!

- 00:21 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.