Don Blog

24.07.2007., utorak


BLES SAVO I NEDO TUP PAVO?
Dobio sam danas iz Koprivnice dopisnicu - "carte postale" - na kojoj je stari motiv grada iznad kojega u zraku lebdi čovjek s otvorenim kišobranom sa šeširom na glavi i koferom u kuci. Sadržaj kartice je "čestitka" sljedećega sadržaja (prenosim je doslovce):

Kačunko:
Nemamo riječi kojima bi izrazili svoje zgražanje na vaš nastup kod izvjesne Vesne Kljajić(koja se je nekoliko puta u "Noćnoj mori" Željka Malnara izjasnila kao ateistkinja. Kako ste uopće mogli pristati da nastupate na jednoj OTV emisji i da si dozvolite da vam notorna primitivka govori "Ti" ? Nije ni čudo da nam se događaju takve stvari,kada imamo tako blesavo i nedotupavo svećenstvo.Ogorčeni građani


Dakle, o sadržaju emisije – ništa. O novinaru-sugovorniku – ništa... U čemu je problem? U Kljajićki? U OTV-u? U...? Pa zašto nisu "ogorčeno" reagirali i prije kad sam nastupio u "Noćnoj mori" kod Malnara? Jesam li smio nastupiti u "Brisanom prostoru" kod Milića? Je li u redu što sam bio u "Ekumeni" kod Bašića? Koje su emisije i novinari podobni a koji nisu? Zašto svećenik ne bi smio razgovarati (i) s ateistima? Tko to smatra da se katolici danas trebaju sakriti u (medijsku) mišju rupu?

Jesu li (ovi što mi pišu) bili "ogorčeni" i izrazili "zgražanje" također kad je svojedobno u jednom erotskom časopisu (koji je bio komunistička verzija današnjega "Playboya") objavljen intervju s kardinalom Kuharićem? Je li i on bio (po njihovu kriteriju) "blesav i nedotupav"? Kakvi su drugi svećenici u njihovu kraju? Rađa li Koprivnica (za razliku od drugih hrvatskih regija) samo genije u svim strukama (ili samo u kemiji)? Itd... Ali bitno je pitanje, na koje "ogorčeni građani" vjerojatno nemaju odgovor: ŠTO je uopće MEDIJ?

Znam da se na ovo pisamce mnogi ne bi ni osvrnuli jer je kukavički anonimno. Drugi bi rekli da ga se može promatrati pod vidom nepismenosti ili s aspekta psihoanalize... No ne uzbuđujem se zbog takvih reakcija (godišnje dobijem oko pet-šest sličnih pismuljaka, ali i stotinjak sa zahvalom i podrškom!) jer, očito je, nije uopće riječ o katoličkim vjernicima. Takve nebuloze mogle su nastati samo u mašti "ogorčenih građana" specifičnog idejno-ideološkog opredjeljenja i duhovne razine (za duševnu ravnotežu ne mogu ništa jamčiti ni prosuđivati je bez jačih argumenata).

Zato im poručujem: Samo vi zadržite svoju ogorčenost za sebe - neka ne izlazi iz Koprivnice! Ili je ako možete prodajte "Podravki", kao podlogu novoj Vegeti naprimjer za izvoz na Kubu. Svakako, ljudi dragi - ne, ipak ne vjerujem da je riječ o skupini, takva anonimna pisamca obično pišu "specijalci-pojedinci", slični čovjeku s dopisnice(!) - dakle, čuj stari moj, ne skidaj šešir ni kaput, ne odbacuj teret koji ti je u ruci, samo zatvori kišobran-padobran i... spusti se brzo na zemlju! Možda tada dođeš k sebi (i drugima)!

Želim ti blago prizemljenje i dobrodošlicu u svijet realnosti - u kojem se kršćani i Bogu obraćaju sa TI!


- 22:18 - Komentari (23) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.