Don Blog

15.06.2007., petak


ZDRAVKO TOMAC - INTERVJU
MI - katoličko glasilo, svibanj 2007. (nastavak – 3/3)

Prof. dr. Zdravko Tomac, sveučilišni profesor politologije, bivši potpredsjednik hrvatske Vlade tijekom domovinskog rata te jedan od bivših lidera SDP-a

"PETA KOLONA" KRIVOTVORI PROŠLOST!

Ima li snage hrvatski narod utirati vlastiti put u budućnost, neovisan od svih vanjskih pritisaka i želja?

- Hrvatska ima geopolitičke i druge prednosti koje nam omogućuju mnogo samostalniju politiku od one koju vodimo. Međutim, hrvatska nacija trenutno je nesposobna oduprijeti se globalnim grabežljivcima i stranim gospodarima, jer je podijeljena više nego ikada i stalno se radi na produbljivanju tih podjela.
Pored ideološke podijeljenosti, koja se stalno pokušava produbiti i produbljivati, nastala je i velika socijalna podijeljenost, ne samo među stanovništvom, nego i među braniteljima. Jednostavno, ne smijemo se pomiriti s navodnom sudbinom, koja je nekome dodijelila metak a nekome imetak.

Dakle, inzistiranje na nacionalnoj slozi moguće je samo na istini i pravdi i na otklanjanju uzroka podijeljenosti.
Hrvatskoj treba nova nacionalna politika koja će se suprotstaviti sadašnjoj politici dobrovoljnog pokorenja.

Hrvatska je na raskrižju kao i devedesetih godina. Još jednom je potrebno obraniti ono što je tada stvoreno, Hrvatskoj treba alternativa politici pokorenja. Ta alternativa je težak i mukotrpan put, ali dostojan i slavan. To je put obrane samostalnosti i dostojanstva. Odluka je na hrvatskome narodu i ne može se prebaciti odgovornost na drugoga. Svaki Hrvat ima izbor: sagnuti glavu i pokoriti se moćnim silama međunarodne nepravde ili se suprotstaviti.
Svaki Hrvat slobodno bira: slobodu ili ropstvo, istinu ili laž, kulturu života ili kulturu smrti.

DOSTOJANSTVO DOMOVINSKOG RATA

Koje su najveće opasnosti na tom putu?

- Hrvati su sami sebi najopasniji neprijatelji. Zbog toga nam treba, umjesto molitve: "Bože čuvaj nas od neprijatelja.", molitva: "Bože čuvaj nas od nas samih."

Kako doživljavate hrvatsku političku scenu danas. Ima li mjesta na njoj za vaš idealizam?

- Veliko je razočaranje u političke stranke i političke vođe. Hrvatske političke stranke su nedemokratske, pokorničke i više su briselske nego hrvatske. Pitanje je svih pitanja, može li se do novih parlamentarnih izbora stvoriti novi domoljubni pokret koji će se temeljiti na obrani Tuđmanove državotvorne politike ali i na davanju novih rješenja za pitanja koja Tuđman nije riješio ili ih je pogrešno rješavao?
Sadašnja politička polarizacija hrvatske, na snage koje radikalno negiraju Tuđmana i one koje ga veličaju a nisu spremne dati odgovore na pitanja koja Tuđman nije riješio ili je pogrešno rješavao, nije dobra za budućnost Hrvatske.

Često se čini da Hrvati olako pristupaju vlastitom identitetu. Draže nam je ono što je tuđe nego naše... Što je uzrok tome i kako to možemo mijenjati?

- Za odgovor na ova pitanja trebalo bi mnogo prostora kojega nema. Zato ću odgovoriti s nekoliko kontra pitanja.
Što to znači biti Hrvat danas, što je značilo u prošlosti i što će značiti u budućnosti?
Je li hrvatstvo u različitim povijesnim okolnostima označava isti, sličan ili različiti sadržaj?
Je li u pravu Krleža kada tvrdi da hrvatstvo Matije Gupca nije identično s hrvatstvom grofa Draškovića, odnosno, da hrvatstvo rezača drva na trešnjevačkom placu, nije identično s hrvatstvom gospodina vlasnika vile na Tuškancu sa sedmero glava posluge?

I danas u novim okolnostima, nakon stvaranja suverene Hrvatske, može se postaviti pitanje: Je li hrvatstvo dragovoljaca Domovinskoga rata identično hrvatstvu tajkuna koji su se obogatili ratnim profiterstvom i u nemoralnoj pretvorbi?
Dragovoljci su obranili Domovinu a izgubili radno mjesto ali i dalje se ponose svojom Domovinom i ne dozvoljavaju da se diskreditira Domovinski rat.

Suprotno tome, oni koji su se obogatili ili su bili daleko od fronte, lagano se, i prelagano, odriču svojega hrvatstva i obrane Domovinskoga rata. Čak one, koji brane hrvatstvo, proglašavaju konzervativcima, primitivcima pa i šovinistima.

Što za Vas predstavlja Domovinski rat i što mislite o suvremenim haaškim interpretacijama događaja tijekom i nakon Oluje?

- O tome sam toliko napisao i govorio da nema potrebe ponavljati. Sudi se hrvatskoj državi i hrvatskome narodu. Optužbe su monstruozne i nepravedne a cilj im je da se kriminalizira i diskreditira Hrvatska kako bi se amnestirala Srbija.

Može se postaviti i pitanje zašto se želi suditi Hrvatskoj i hrvatskome narodu, zašto se neargumentirano optužuju državno i vojno vodstvo za zločinački poduhvat, zbog čega je Gotovina kriv samo zato što je bio na čelu oslobodilačke akcije Oluja?
Odgovor je prilično jednostavan i sve veći broj Hrvata ga zna. Sudi se Hrvatskoj zbog toga što je srušila planove međunarodne zajednice.

Sudi se Hrvatskoj zbog toga što je križem, krunicom i privrženošću Papi, ugrozila antikršćansku politiku i protukršćanski globalizam i novi svjetski poredak.
Sudi se kršćanskoj Hrvatskoj u ime antikršćanske Europske unije.
Sudi se Hrvatskoj zbog toga što se suprotstavila stvaranju srpske autonomije u Hrvatskoj i što je Olujom onemogućila brzu obnovu balkanskih integracija.
Na djelu je povijesni obrat. Žrtva postaje krivac, a krivac postaje žrtva.

IMAMO ALTERNATIVU

Najnovije informacije o spletkama glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte i njezinoj naklonosti Srbiji, pokazuju da su Hrvati bili prilično naivni u slijepom vjerovanju i poslušnosti Haagu. Jesmo li imali izbora?

- Imali smo alternativu i još je uvijek imamo. Godinama, kao i mnogi drugi, pišem i govorim o tome što treba učiniti, kako treba braniti i obraniti naše nacionalne interese. Međutim, haaška mreža (politička, medijska i intelektualna), u Hrvatskoj je bila jača. I sada, kada se otkrivaju sve podvale i nepravde i zlodjela haaške tužiteljice, ta haaška mreža u Hrvatskoj besprincipijelno, do posljednje kapi krvi, brani Carlu del Ponte.

Evo primjera: Forum hrvatske sloge, Udruga za toleranciju, dijalog i zajedništvo, poslala je svim medijima dva priopćenja u kojima argumentirano razobličava i djelovanje Carle del Ponte ali i hrvatske haaške mreže. Nažalost, nitko nije objavio niti retka, što pokazuje da postoji cenzura i vlast onih koji ne dopuštaju da se čuje alternativa.

Kakva je vaša poruka čitateljima lista "MI"?

- U svojoj knjizi u kojoj sam argumentirano razobličavao tri svjetska zla: bezboštvo, komunizam i globalizam, nastojao sam ponuditi i neku alternativu. Za mene je ne samo alternativa nego jedino rješenje u razvijanju duhovnosti čovjeka u vjeri.

Smatram da će rasti potreba za duhovnim odgovorom. Također, smatram da je velika odgovornost na kršćanstvu jer je čovjeku potrebna čvrsta vjera koja će u ljudskim dušama obnoviti duhovnost, moralnost, ljubav, poštenje, vjeru u smisao života i ljudskog postojanja, u smisao povijesti.
Dakle, moja je poruka mladima, budite svoji. Smisao života je u ljubavi i čovječnosti. Treba se boriti za svijet u kojemu čovjek nije čovjeku vuk, nego u kojemu je "Čovjek čovjeku – čovjek".

(svršetak)
Razgovarao: B. Skoko
- 22:44 - Komentari (53) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.