Don Blog

23.04.2007., ponedjeljak


10. OBLJETNICA UTEMELJENJA VOJNE BISKUPIJE U RH
Prije 10 godina, 25. travnja 1997., dekretom "Qui Successimus" Zbora za biskupe papa Ivan Pavao II. osnovao je Vojni ordinarijat (vojnu biskupiju) u Republici Hrvatskoj.
Poslije priznanja Republike Hrvatske uspostavljeni su diplomatski odnosi između hrvatske države i Svete stolice te su vođeni pregovori o ugovorima kojima će se što bolje urediti odnosi između ta dva međunarodno priznata pravna subjekta. Među prvim ugovorima je i onaj koji uređuje dušobrižništvo u Hrvatskoj vojsci i policiji. Potpisan je 19. prosinca 1996. godine.

Po osnutku Vojne biskupije u Hrvatskoj, dopisom je Apostolske nuncijature u Hrvatskoj od 20. ožujka 1998. obaviješten mons. Juraj Jezerinac da od 7. ožujka te godine ne nosi više naslov naslovnog biskupa Strumice nego "Vescovo Ordinario Militare per la Croazia". Dekretom "Omnium Ecclesiarum sollicitudine" Zbora za biskupe, od 22. rujna 1998. godine, odobren je Statut Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, a 3. prosinca 1998. u Zagrebu je od predsjednika HBK i ministara obrane i unutarnjih poslova potpisan Pravilnik o ustrojstvu i djelovanju Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.
Prve vojne kapelanije osnovane su 10. veljače 1998. godine.

Svoj će jubilej Vojni ordinarijat obilježiti dvodnevnom proslavom u Zagrebu – u utorak i srijedu 24. i 25. travnja 2007. prema sljedećem protokolu:

UTORAK, 24.04.:

9,00 sati: Predstavnici Vojne biskupije položit će vijence najprije kod križa u Aleji branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj, potom na grobu hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na grobu Bl. Alojzija Stepinca u Katedrali i na kraju kod spomenika pape Ivana Pavla II u perivoju Vojnog ordinarijata na Ksaveru.

15,00 sati: SVEČANA PRIREDBA U DOMU HRVATSKE VOJSKE, Stančićeva 6:

Poslije intoniranja državne himne, u nazočnosti najviših državnih dužnosnika i crkvenih dostojanstvenika te gostiju iz Domovine i inozemstva, vojni će ordinarij mons. Juraj Jezerinac otvoriti svečanost pozdravnim govorom.
Nakon himne Vojnog ordinarijata "Gospa Velikog hrvatskog zavjeta", koju će otpjevati Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" iz Splita, generalni vikar VO mons. Josip Šantić nazočnima će orisati povjesnicu Vojnog ordinarijata te u toj svečanoj prigodi ukazati na značaj Vojne biskupije i dušobrižništva u Hrvatskoj vojsci i policiji.

Nakon pozdrava u ime Vlade, Sabora i MUP-a, u ime svih visokih uzvanika i gostiju svečane akademije te u svoje osobno ime, cijenjenom skupu će se obratiti ministar obrane Berislav Rončević.
Potom će Vojni ordinarijat zaslužnima podijeliti odličja u povodu 10. obljetnice, nakon čega će Orkestar HV pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija izvesti kratak svečani koncertni program (skladbe "Gospodin slavno uskrsnu", "Svrši stopi moje" i "Na nebu zora rudi").

SRIJEDA, 25. travnja:

10,00 sati: Koncelebrirana svečana sv. Misa zahvalnica u crkvi Sv. Katarine na Gornjem Gradu, koju će predslaviti i održati prigodnu propovijed Apostolski nuncij u Bjelorusiji nadbiskup mons. Martin Vidović.

Ovaj kratak opis programa proslave jubileja Vojnog ordinarijata u RH jest osnovno upoznavanje s tom važnom crkvenom i državnom ustanovom te ujedno poziv zainteresiranima da u srijedu dođu na svečanost u crkvi Sv. Katarine.

Za one koji ne znaju, prema odredbama kanonskoga prava, pod jurisdikciju Vojnoga ordinarijata pripadaju:
a) vojnici i pripadnici redarstvenih službi te druge osobe stalno zaposlene u oružanim snagama i redarstvenim službama Republike Hrvatske;
b) članovi njihovih obitelji, to jest bračni drugovi i njihova djeca, pa i ona koja su punoljetna ako žive s roditeljima u istome domu, kao i njihova rodbina i ostale osobe koje s njima dijele isto prebivalište;
c) kadeti vojnih škola i škola redarstvenih službi, kao i oni koji obavljaju službu u vojnim ustanovama ili ustanovama redarstvenih službi;
d) svi vjernici, muškarci i žene, pa bili i članovi neke redovničke ustanove, koji stalno obavljaju službu koju im je povjerio Vojni ordinarij ili im je za nju dao svoju suglasnost.
(Iz Ugovora Sv. Stolice i Vlade RH o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi RH, članak 5)

Svim vjernicima Vojne biskupije u Hrvatskoj - čestitam jubilej!


- 23:58 - Komentari (42) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.