Don Blog

01.03.2007., četvrtak


Petljanje u politiku?!
Ovaj post odnosno tekst koji slijedi bit će (barem se nadam) čist primjer tzv. "petljanja u politiku". Nekima će biti odbojan, ali volio bih da ga svi pročitaju jer želim čuti i druga mišljenja o tome. Tema je narod (svi mi) odnosno kolumna novinara Slobodne Dalmacije (zanimljivo, s osvrtom na jedan njegov tekst započeo sam i pisanje bloga). Ta kolumna objavljena je jučer (28. veljače, što je i dan spomena na "Oca Domovine" Antu Starčevića!) pod naslovom "Zapušteni narod". Riječ je o našemu narodu. Dakle, svi smo mi - civilizacijski, tj. i kulturno odnosno duhovno - ZAPUŠTENI. Ako to niste do sada znali, dragi posjetitelji i čitatelji i prijatelji moga bloga, znajte sada – VI STE ZAPUŠTENI! Ali (slaba) utjeha može vam biti da niste sami (u jami), jer cijeli hrvatski narod i svi građani RH uključujući sve "narode i narodnosti", sve je to – zapušteno! Kao dijete ostavljeno u džungli i pronađeno nakon 17 godina. (Nedavno je cijeli svijet mogao "uživati" u sličnom primjeru iz - čini mi se – Koreje)...
Ali, pozor – molim!, to NIJE moja tvrdnja ni moj stav. Taj "biser" o zapuštenosti našega naroda "daruje" nam – Damir PILIĆ. A on ga je "ukrao" Slavku Goldsteinu, dr. Robertu Blaževiću i dr. Mirjani Krizmanić. Prvi je publicist, drugi pravnik, a ona je psihologinja. Do genijalnog otkrića (možda dobiju i "nobila", pardon "nobela"?) došli su neovisno jedan od drugoga – kaže PILIĆ. Zapravo, doslovce, "postavili su istu dijagnozu"! Dakle, radi se o – BOLESTI!
A ima li lijeka? Ma dajte, molim vas! To je neizlječiva bolest od koje se ne umire (pa i kad se izumire). Nema nam šanse, misli PILIĆ, jer na ovim prostorima djelovali su (očito uzalud) također Sv. Ćiril&Metod, Krleža i Štulić. Pa koja nam korist od toga! Još bi čovjek razumio i nekako podnio tragediju uzaludne muke svete braće i neuspjelog nobelovca (koji nije podnosio kardinala Stepinca). Ali da mukotrpni višedesetljetni kulturni rad Johnyja Štulića ostane bez ploda, e to je najbolji znak da ovaj narod (koji ima "ovu zemlju" i "ovu vladu"...) nije ni zaslužio takvoga genija! To je najbolji znak – mislim da to i PILIĆ misli – da ovdje (a možda "i šire"!) žive – DIVLJACI.
Eto, ljudi moji, nema nam druge nego pomiriti se s tom "činjenicom" i bolnom "istinom" – premda je ona teška uvreda! S tim da u tu kategoriju zapuštenog naroda ne spadaju oni koji to "vide", kao npr. novinari ili spomenuti "nobilovci". Ali nisu oni jedini na svijetu koji tako misle. Evo, u istom broju Slobodne Dalmacije njezina dopisnica-razglednica iz inozemstva Ines SABALIĆ piše komentar pod naslovom SVI STE VI DIVLJACI! Naravno, nije to njezino mišljenje, nego – u povodu haaške presude da Srbija nije kriva za Srebrenicu – Sabalićka donosi zaključak koji se može izvesti iz toga primjera "haaške pravde": "Ponovno se otvorio prostor za predrasude koje su vladale na početku devedesetih, o divljem, apolitičnom području, gdje vladaju nekontrolirane strašne, niske strasti, ali gdje se društva nisu dovinula do politike." Dakle, misle ONI, kad ovdje – oni kažu, na Balkanu – izbije neki rat (kao da ne znamo tko ratove planira!) onda su podjednako krivi svi ti balkanski divljaci, ti zapušteni narodi, ta primitivna plemena... o kojima su, posebno negativno o Hrvatima, Marx i Engels (u Rajnskim novinama, čim nađem knjižicu citirat ću ih doslovce) pisali kao o najgorem otpadu!
Eto, to je to? I što sada? Kako do promjene? PILIĆ smatra da su kao liječnici za našu bolest zapuštenosti potrebni prosvjetitelji. A njih "nema na burzi" (to je zavod za nezaposlene, koji traže posao). Tako misle i mnogi drugi "pilići". No kojeg profila trebaju oni biti, novinar ne kaže. Ističe ipak da političari za to nisu kvalificirani jer "su dovoljno pametni da znaju kako je lakše manipulirati zapuštenim nego prosvijećenim narodom" (kao da je otkrio toplu vodu i kao da tako nije i drugdje u svijetu). Iz te "dijagnoze" jasno je da "pilići" zapušteni narod smatraju glupim – jer je to suprotnost prosvijećenosti. Novinar SD-a Crkvu je otpisao kao "liječnika", jer ona – procjenjuje Mirda – "ganja nepostojeće aveti komunizma"... A ni Thompson, kao pučki prosvjetitelj, nema tu što tražiti jer je "fiksiran" u 19. stoljeće...
Dakle, nakon što je "ravnatelj PILIĆ" sazvao u hrvatsku školu sve odgovorne za "zapuštenu djecu", svi su mu se na sastanak odazvali osim – roditelja. Međutim nisu za to dobili ni ukor. Problem je jedino u tome što se ne zna tko su "roditelji" hrvatskoga "zapuštenog naroda"! Tko bi to mogao biti? Idemo zajedno promisliti. Hrvatski branitelji? Tuđman? Tito? Starčević? Mažuranić? Zrinski&Frankopan? Tomislav? Trpimir? Tuga&Buga?... To zasad ostaje tajnom. A ako se tajna i otkrije, ostat će tajna kako je ona otkrivena, zgodno netko reče. Ili...? Ili su možda za "zapuštenost" naroda krivi njegovi prosvjetitelji – kroz povijest i današnji (zaglupitelji)? U koje spadaju i mediji! Na prvom mjestu slikovni! Ili tu možda svoje "prste" imaju i naši vječiti kolonizatori, od starih Mlečana do današnjih globalista, koji smatraju da je za naše dobro da nas ONI ponekad oslobode od slobode! I onda oni koji su stoljećima čamili u ropstvu, kao Židovi u Egiptu, ostaju zapušteni i nakon što su otpušteni u slobodu. Jer, tvrdi i Biblija – "Mojsije to kazivaše Izraelcima, ali ga ne htjedoše slušati: duhovi su im bili pomućeni od teškoga ropstva"!
Znam, uvijek ima onih koji kažu da je besmisleno za naše probleme kriviti druge. Slažem se, tj. ako čovjek ne uplati listić na lotu, nema pravo proklinjati sreću što nikad ništa nije dobio (kao u vicu o Škotu). Ali ipak vrijedi čuti što je o tome rekao (bez vrhnja) sir Roger Braithwaite, ugledan britanski diplomat s bogatim iskustvom. On je svojedobno izjavio za naš Vjesnik: "Svi mislimo da je EU rješenje za jugoslavenski problem - i za Hrvate i za Slovence i za Srbe, kad se jednom opamete!"
Eto, dakle...?! Pa se onda nemoj petljati...!

(nastavak slijedi u postu o Haagu i Srebrenici)

- 10:32 - Komentari (41) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.